Lék na žaludek, který opil celou Británii: Kde se vzal tradiční gin? V Anglii to nebylo...
9. 3. 2021 Historie a zajímavosti
V zásadě se dá říci, že gin ve skleničce nemá rád samotu, ale naopak si vychutnává společnost podobně laděných sladkých či stejně nahořklých partnerů. Koktejly na bázi ginu patří k oblíbeným a pil je například i Winston Churchil. Ale jak je to se samotným ginem?
Z Nizozemí přes kanál
Počátky ginu se tak trochu ztrácejí v temnotách dávných dob alchymistů, kteří uměli pálit alkohol. Už někdy v 11. století mniši v klášterech začali vyrábět medicínské likéry. Ty postupně aromatizovali různými bylinkami, až došlo také na jalovec. První zmínka o předchůdci ginu pochází ze 13. století. Jestli jste si ale mysleli, že teď se přeneseme do Anglie, jelikož gin je přece anglický, tak chyba lávky. Na začátku 16. století se totiž ve velkém destilovalo obilí a pro gin typický jalovec začali do pálenky přidávat nejprve v Nizozemsku, Belgii a severní Francii. A tak v Nizozemsku vznikl genever či jenever, neboli holandský gin.
Mohlo by vás zajímat
V roce 1618 začala třicetiletá válka, o pár let později znovu propukla válka španělsko-nizozemská a k Holanďanům se přidali i angličtí vojáci a všichni si dodávali odvahu geneverem, který si později Angličané brali domů. Tak nějak se gin ocitl i na druhé straně kanálu. Existuje spojitost mezi ginem a jistým doktorem Sylviusem, který v druhé polovině 17. století působil na nizozemské univerzitě v Leidenu. Obecně se tvrdí, že právě on je vynálezcem ginu, ovšem v té době už lidé gin nějakou dobu popíjeli. Celá věc se má tak, že Sylvius zkoumal léky na poruchy žaludku a ledvin a vymyslel tinkturu, jejíž součástí byl jalovcový olej. A protože byla poptávka po jeho léčbě velká, zašel za místními lihovarníky, kteří mu pomohli léčivo vyrobit ve větším objemu. Ovšem semínko legendy již bylo zaseto…
Mohlo by vás zajímat
Mezitím se Anglie začala doslova utápět v ginu. K této nepěkné etapě její historie významně přispěl i Vilém III. a jeho následovnice princezna Anna. Osvobození od daní a deregulace trhu gin pasovala do role laciné, mnohdy jedovaté kořalky, která se pálila na špinavých anglických dvorcích. Přítrž tomu udělaly až tzv. Gin Acts, tedy zákony, které definici pálenky s jalovcem značně okleštily, ale také daly řád její výrobě a tím se gin konečně začal profilovat jako vynikající destilát.
Výroba ginu
Gin vzniká až při druhé destilaci obilné pálenky. A tehdy vstupují do hry tzv. botanicals, tedy směs bylin, koření, citrusové kůry a dalších přísad. I když neexistuje jedna receptura a destilatéři si skládají vlastní postupy, základ zůstává stejný. Do ginu tedy patří jalovec, semena koriandru a semena a kořen anděliky. K nim se přidávají zmíněné botanicals. V nich se nejčastěji používá citronová a pomerančová kůra, kořen kosatce, skořice čínská, kardamon, mandlový prášek, zázvor, muškátový oříšek, lékořice či různé druhy pepřů.
Destilace
Gin se obvykle destiluje v kotlíkovém destilačním přístroji pomocí několika metod. Nejčastěji se používá macerace, při níž se botanicals nechají po určitou dobu macerovat v základním destilátu. Macerát pak prochází druhou destilací a nakonec se naředí vodou pro snížení obsahu alkoholu. Dalším, i když méně častým způsobem je louhování prostřednictvím páry, kdy se botanicals zavěsí v košíčcích do horní části destilačního zařízení. Jejich aroma pak uvolňuje pára stoupající ze zahřívaného destilátu. Vznikne jemnější a lehčí gin. Někdy se také používá oddělená macerace a destilace jednotlivých ingrediencí, kdy se až nakonec míchají vzniklé destiláty, anebo extrakce ve vakuu.
Mohlo by vás zajímat
Jak se v ginech vyznat?
Co výrobce, to druh ginu, přesto se dá vysledovat několik základních typů. Klasiku tvoří zmiňovaný genever, jehož specifika tkví v tom, že se alkohol před dalším zpracováním řízne moutwijnem, což je sladové víno. Nejběžnější a nejrozšířenější je takzvaný London Dry Gin. Nenechte se zmást jménem; nemusí se totiž vyrábět v Londýně, a dokonce ani v Británii; jeden známý destilatér ho vyrábí i u nás. Dalším typem je Gin Old Tom. Specifika tohoto ginu tkví ve faktu, že je přislazovaný. Už se neví, jak tenhle gin přišel ke svému jménu, ale koluje legenda, že dostal název po destilatérovi jménem Thomas, jehož podřízený, rovněž Thomas, si otevřel vlastní obchod, kde prodával i výrobky svého bývalého šéfa pod názvem Old Tom. Jako vzpomínka na metodu z dob americké prohibice, kdy si lidé tajně vyráběli gin ve vaně, vznikl i Bathtub Gin. Na rozdíl od svého předchůdce pochybné kvality jsou ovšem tyto giny z rukou profesionálů chuťově vytříbené.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Vinnou révu můžeme pěstovat i na zahradách ve výšce do 500 m. n. m. V kuchyni využijeme listy i hrozny
Vinná réva je teplomilná, takže plných úspěchů dosáhneme nejlépe v jižní poloze chráněné před větrem. Vyžaduje lehčí půdu. Pěstujeme odrůdy moštové k… Číst více
Kebab nebo gyros? Není to totéž. Poznejte rozdíly mezi dvěma pouličními dobrotami
Také se vám kebab a gyros tak trochu pletou? Na… Číst více
Pita chléb: Kulinářský poklad z Blízkého východu pomůže vytvořit dokonalý gyros i kebab, jeho příprava je snadná
Pita chléb, také známý jako arabský chléb, je… Číst více
Den rozinek
Na výběr je z většího množství druhů rozinek, liší se dle původu a odrůdy vinné révy, též záleží na dalším způsobu zpracování a sušení. Setkat se… Číst více
Tvarování kebabu nebylo nikdy jednodušší. Naše názorné video vás naučí skvělý trik
Kebab je název pro smažené nebo grilované maso, které pochází z Blízkého východu nebo Asie. Jedná se o mleté maso smíchané s kořením, které dále… Číst více
Velký test kebabů v Praze 2023: Kde dostanete čerstvé maso a kde za 170 Kč jen mražený polotovar? Suverénně vede Žižkov
Grilované, na kousky nakrájené maso v housce nebo… Číst více
Den gyrosu
Označení gyros, které znamená točit, odkazuje na způsob přípravy masa na vertikálním grilu. Z válce se odkrajují malé kousky masa, které se pak… Číst více
Jak se starat na jaře o vinnou révu. Jaké jsou hlavní zásady správné péče
Vinná réva se řadí mezi jedny z nejstarších rostlin, které se pěstuji již od nepaměti. Čerstvé hrozny obsahují především velké množství sacharidů,… Číst více
Na víno do Prahy. Zjišťovali jsme, kde si můžete dát nejlepší skleničku z místních vinic
V současnosti jezdíme za vínem na Moravu,… Číst více
Dovolená v Bulharsku 2023: Polévka za 30 korun či kebab za 75 mile překvapí, oběd v restauraci vyjde na stokorunu
Bulharsko je pro Čechy dlouhodobě dovolenkovým… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Náš jazyk vnímá pět základních chutí. Znáte je všechny? A co znamená chuť umami?
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Světový den ginu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 11 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12