Květák býval pochoutkou na dvorech králů. Dnes oceníme jeho zdravotní benefity
16. 3. 2021 Životní styl
Jestli se o některé zelenině dá říci, že je super zdravá, pak rozhodně o květáku neboli karfiolu. I proto je škoda, že se mu na talíři poměrně často vyhýbáme. Květák totiž nabízí mnoho možností zpracování, skvěle zasytí a navíc vám ho pochválí i výživoví poradci, protože obsahuje minimum kalorií.
Kyperský přivandrovalec
Za původní vlast květáku se považuje severovýchodní Středomoří, zejména Kypr, kde se zelenina tak trochu připomínající lidský mozek pěstovala již od starověkého Říma. V Evropě se první květáky objevily přibližně ve 12. až 13. století. V 16. století představoval květák vzácnou pochoutku, která se pěstovala ve francouzských sklenících a dodávala na královský dvůr Ludvíka XIV. Později se pěstování květáku rozšířilo i do Anglie a jeho semena odvezli osadníci také do Severní Ameriky.
Mohlo by vás zajímat
Co se skrývá v květáku?
Tahle nízkokalorická zelenina má vysoký obsah vlákniny, takže dokáže zasytit na poměrně dlouhou dobu. I když byste to do něj možná neřekli, obsahuje vitamín c a také vitamín K, jehož nedostatek vede ke zvýšené krvácivosti a tvorbě modřin. Důležité jsou i v květáku obsažené minerály jako draslík, vápník a hořčík a kyselina listová. Specifickou chuť květáku mají na svědomí hořčičné glykosidy, jež příznivě ovlivňují zdraví.
Mohlo by vás zajímat
Zdravotní benefity
Jelikož květák obsahuje antioxidanty a protizánětlivé sloučeniny, napomáhá prevenci artritidy, cukrovky či střevních problémů. Současně tyto složky chrání před oxidačním stresem. Tím, že jeho živiny pozitivně působí na průchodnost cév a tepen, příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu i krevního tlaku a chrání před mozkovou příhodou. Glukosinoláty obsažené v květáku přispívají k detoxikaci organismu. Vzhledem k velkému obsahu zdraví prospěšných látek byla provedena řada studií, které naznačily ještě další příspěvek květáku ke zdraví.Najdeme v něm totiž i sulforafany, což jsou přírodní látky bohaté na síru. A ty, jak výzkumy naznačily, mohou zabraňovat růstu rakovinných buněk zejména v případě rakoviny prsu, vaječníků, prostaty, tlustého střeva a močového měchýře.
Mohlo by vás zajímat
Jak ho jíst?
Asi netřeba zmiňovat, že květák se jí vařený, ale možná vás překvapí, že se dá jíst i syrový. Před vařením je nutné ho zbavit zelených listů, obvykle se vaří celý nebo rozebraný na růžičky. Jak dlouho, to záleží na tom, co z něj budete připravovat. Pokud placičky či mozeček, měl by být uvařený opravdu do měkka. Pro obalování a následné smažení je lepší, když má pevnější konzistenci. Tip! Jestliže chcete, aby květák zůstal i po uvaření krásně bílý, kápněte do vroucí vody trochu citronové šťávy nebo mléka.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Ředkvičky jsou poslové jara. Pikantní zelenina původem z Asie vás osvěží i ozdraví
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 9 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12