Low carb dieta je hit: Udělejte si květákové rizoto nebo dýňový knedlík bez mouky!
22. 4. 2021 Životní styl
Low carb neboli nízkosacharidové stravování u nás získává stále více příznivců. Není divu. Pokud je low carb dieta nastavena správně, jde o zdravý jídelníček, který prospívá tělu a ještě váš kulinární repertoár obohatí o lahůdky, o nichž jste možná zatím neměli ani tušení. Seznamte se, prosím!
Málo sacharidů
Co znamená low carb? Česky doslova málo sacharidů. Dieta neboli stravování podle této teorie výrazně omezuje sacharidy v potravě. Podle portálu Stob.cz naše strava běžně obsahuje z celkového denního kalorického příjmu asi 50 - 70 % sacharidů. Při low carb je to tedy méně, než výše uvedené množství, podle míry „přísnosti“ je to zhruba 30 - 45 % sacharidů. Co to přesně znamená? Že se vyznavači tohoto směru stravování snaží omezit sacharidová jídla, typicky přílohy ve formě pečiva, rýže, těstovin a podobně. Vyloučeny by měly být veškeré kupované sladkosti, chipsy, průmyslově upravené potraviny jako třeba paštika. Doslova zelenou má ovšem zelenina!
Mohlo by vás zajímat
Vyznejte se v low carb
Variant low carb stravování je hodně. Pokud se sacharidy pouze sníží, ale v jídelníčku stále zůstanou, je tato dieta pro většinu lidí prospěšná. Při extrémních formách, kdy množství sacharidů v denním příjmu klesá hodně pod 30 % a ve stravě je nahrazováno velkým množstvím bílkovin (tzv. ketodieta), už může takový jídelníček některým lidem škodit. Nějaké omezení sacharidů ve stravě ale zcela jistě prospěje všem. Problémem je, že jsme zvyklí dát si rizoto, knedlíky, špagety… Co s tím? Snadným řešením je dát si příloh méně. Ale jde to udělat i chytřeji!
Mohlo by vás zajímat
Rizoto bez rýže, knedlíky bez mouky
Zdá se vám to jako nesmysl? Zastánci low carb stravování již vymysleli stovky, možná tisíce, receptů, v nichž je obvyklá sacharidová surovina nahrazena jinou, která podobně vypadá. Například rizoto. Typické italské krémové rizoto je sice nebetyčná lahůdka, ale taky kalorická bomba. Oproti tomu květákové rizoto je chuťově taky skvělé, ale obsahuje jen minimum sacharidů a tělu dodá pořádnou porci vlákniny a vitaminů.
Mohlo by vás zajímat
A knedlíky bez mouky? Úplně snadno můžete nastrouhat zeleninu, třeba oloupanou dýni Hokkaidó, nebo cuketu, a smíchat ji se solí a nechat vypotit. Nastrouhaná zelenina se poté smíchá se žloutky a ušlehaným bílkem. Na jeden hrnek nastrouhané dýně vám stačí dva žloutky, sníh ze dvou bílků, sůl a půl lžičky prášku do pečiva (není ale nezbytný). Směs dejte do vymazaných hrníčků a nechte „vařit“ v mikrovlnce asi 4 až 5 minut. Z hrníčku vyjměte zeleninový knedlík, klasicky nakrájejte a podávejte třeba k pečenému masu se zelím nebo ke guláši. U těchto knedlíků si můžete „hrát“ a dochucovat je nasekanými čerstvými bylinkami, kurkumou nebo jiným kořením, které máte rádi.
Zeleninové těstoviny
Podobně snadná je příprava cuketových špaget. Cuketu dobře omyjte, nakrájejte na dlouhé nudličky a krátce poduste na olivovém oleji. Podávejte se sýrem nebo jako přílohu k masu. Případně si z čerstvé cukety udělejte salát s ořechy. Pokud se chystáte dělat tyhle zeleninové těstoviny častěji, vyplatí se vám pořídit si speciální ruční nebo elektrický spiralizér, který zeleninu nakrájí za vás. Pak už nebude stát v cestě za zdravější stravou vůbec nic! A co když low carb dieta není pro vás „ta pravá ořechová“? Zkuste některými recepty alespoň obohatit svůj stávající jídelníček. Uvidíte, že budete mile překvapeni!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Na co se hodí moruše. Plody jsou sladké, chutné a výživné. Vaříme z nich povidla, můžeme je mrazit a sušit
Moruše pěstujeme na zahradách buď jako stromy nebo keře. Dobře prospívají na slunečném a teplotně příznivém místě. Zpočátku potřebují občasné zalití,… Číst více
Správně usušit houby je důležité pro jejich kvalitu a trvanlivost. Za určitých podmínek je sušíme i venku
Sušení hub je nejběžnější způsob jejich zpracování a konzervace. Sušením houby získají intenzivní charakteristickou vůni, pro kterou jsou ceněny. K… Číst více
Jak nejlépe skladovat vlašské ořechy? Trvanlivost prodlouží mrazák i mikrovlnka!
Nasbírali jste si letos na podzim dostatečnou… Číst více
Encyklopedie bylinek na sušení: Jak správně usušit libeček, jak majoránku a co se šalvějí
Sušené bylinky jsou častou ingrediencí jídel.… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak usušit houby i bez sušičky: Pomůže sůl, nit i obyčejné síto
Rádi byste si něco z hub uchovali také na zimu?… Číst více
Jak dlouho namáčet sušené houby? Mají intenzivní vůni a výraznou barvu. Po namočení je použijeme jako čerstvé
Sušené houby se snadno skladují, nezaberou mnoho místa a jsou velmi trvanlivé. Před použitím je obvykle namáčíme, ale pokud je přidáváme např. do… Číst více
Česnek je v kuchyni nepostradatelný. Stroužky snadno uchováme v oleji či soli, mrazíme je a sušíme
Kvalitní pevné palice česneku se dobře skladují na bedničkách nebo svázané a zavěšené. Ve vhodném prostředí vydrží až do jara, ale máme-li obavy o… Číst více
7 nejlepších dobrot z rajčat a jak je nejlépe připravit: Rajská marmeláda nebo omáčka vyžadují tyto postupy
Rajčata jsou snadno dostupnou zeleninou a… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak uchovat rajčata na zimu: Dají se usušit, zamrazit, využít na protlak i fantastický domácí kečup
Když je léto plné slunce a rajčata mohou hezky… Číst více
Připravte si ta nejlepší sušená rajčata. Sušit je můžete nejen na slunci, ale i v sušičce a v troubě
Věděli jste, že si vůbec nemusíte kupovat sušená… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Kde se vzaly knedlíky? Původně se smažily, pak pekly a až nakonec vařily
Oblíbené pokrmy z květáku a brokolice
Co se starým pečivem? Udělejte falešný parmazán, kávu nebo chlebovou polévku
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12