Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mouky, jak je (ne)znáte: Nač se hodí čočková, kaštanová a k čemu banánová?
Zdroj: Freepik, lifeforstock

Hladká, hrubá, polohrubá… Není to už trochu nuda? Pšeničné mouky mají určitě při vaření a pečení své nezastupitelné místo, ale byla by škoda nezkusit i jiné druhy. A teď nemyslíme další obiloviny, ale například mouky z ořechů, ovoce nebo luštěnin.

Mouka, královna kuchyně

Na zahušťování polévek, omáček, pečení dortů, vaflí nebo lívanců obvykle nějaké „pojivo“ potřebujeme. Stačí sice obyčejná pšeničná mouka, ale byla by škoda zůstat jen u ní. Mouky ze semínek, ovoce, oříšků nebo luštěnin jsou totiž - kromě toho, že vnesou do kuchyně nové chutě a vůně - zdravější. Některé druhy dokonce ani nemusíte tepelně upravovat a lze jimi hned zahušťovat jogurty, kaše nebo z nich tvořit nepečené dezerty.

Luštěniny v bábovce

Že si něco takového neumíte představit? Tak potom jste možná ještě neochutnali fazolové brownies. Luštěniny i mouky z nich dodají jídlům dostatek vlákniny, cenné rostlinné bílkoviny i vitamíny a minerály. Třeba taková čočková mouka se připravuje mletím semen červené čočky, a jelikož je chuťově neutrální, lze ji využít jak pro sladkou, tak pro slanou kuchyni. Skvělá je do karbanátků, bramboráků i kaší.

Závan ovoce

Snažíte se omezit bílý cukr, ale rádi pečete? Zkuste ovocné mouky! Třeba taková banánová se v některých částech Afriky a na Jamajce používá asi tak často, jako u nás klasická pšeničná. Podle webu Mouky.cz je na výrobu 1 kilogramu této mouky potřeba asi 8-10 kg zelených banánů. Proto je banánová mouka i dražší. Nicméně, moučníkům dodá skvělou vůni a přirozeně sladkou chuť, do lívanců, palačinek, ale třeba i na koláč na plech je výtečná. Můžete ji také mixovat s jinými ovocnými druhy, například s moukou jablečnou. Ta se vyrábí ze zralých, kvalitních a správně vysušených jablek. Je přirozeně bezlepková a má svoji typickou vůni a nasládlou jablečnou chuť.

Ty jsi má, zeleninová…

Že zelenina může skvěle nahradit přílohy a obiloviny, to už víte. Takové cuketové špagety jsou lahůdka. Ale znáte třeba dýňovou mouku? Ta se vyrábí z dýňových semínek, která byla předtím zbavena tuku. Je výborná jako přísada do chleba, koláčů i noků, na zahušťování polévek, omáček či míchaných vajíček. Podobně se jako náhrada mouky může využít důkladně usušená a jemně pomletá téměř jakákoliv zelenina, třeba mrkev, špenát nebo pastinák.

To pravé ořechové

Mouky, získané pomletím různých druhů ořechů už patří mezi poměrně známé. Z dužiny kokosového ořechu se dělá mouka kokosová, kterou lze využít k zahuštění jak sladkých těst, tak při přípravě indického zeleninového karí nebo sábdží. Jen u moučníků počítejte s tím, že kokosová mouka saje víc tekutin a trochu se drolí. Skvělá je i mouka mandlová, favoritka bezlepkového pečení. Do sušenek, křehkých těst nebo při přípravě krému je ideální.

Kaštanová, maková, lněná…

Kaštanová mouka se mele ze sušených jedlých, slupky zbavených kaštanů. Typicky se z ní dělá slavný italský nízký dort Castagnaccio s rozinkami a pomerančovou kůrou. Při přípravě jiných moučníků berte kaštanovou mouku spíš jako zajímavý přídavek, moučníky upečené jen z ní jsou totiž dost hutné.

Další mouky lze vyrábět například ze semínek, k dostání jsou třeba maková nebo lněná. Zkrátka, výběr je obrovský a tak záleží jen na vás, jaké chuti a vůni dáte přednost. Rozhodně však neobvyklé druhy mouky stojí za vyzkoušení.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Catering

Catering

Catering je specifická služba, nejčastěji gastronomická, při které si zákazník objedná veškeré zajištění libovolné akce, tzv. na klíč. Firma mu dodá… Číst více

Garden party

Garden party

Tato zahradní slavnost se většinou pořádá v soukromí hostitele pro určitý okruh pozvaných osob. Občerstvení se podává ve formě rautu nebo nabídkových… Číst více

Koktejl

Koktejl

Koktejl je společenské krátkodobé setkání, které trvá asi 2 hodiny. Uskutečňuje se odpoledne nebo večer. Jídlo se podává ve formě studené kuchyně tak… Číst více

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více