Ochutnejte Tunisko! Dejte si čerstvé datle, smažené taštičky brik nebo speciální mrkvový salát
9. 6. 2021 Historie a zajímavosti
Chystáte se někam na prázdniny, nebo máte volno už teď a rádi byste vyrazili k moři? Dobrou volbou je Tunisko. Za málo peněz získáte hodně muziky. Užijete si skvělé moře a ještě si pochutnáte na místních dobrotách. Ty vám teď představíme a přidáme i jeden originální tuniský recept.
Tunisko s nádechem Francie
Jen necelé tři hodiny letu vás dělí od stovek kilometrů pláží s bílým pískem, průzračného moře a všudypřítomné vůně jasmínu. To je totiž ve zkratce Tunisko, kde je léto od května do října a po celou tu dobu si můžete užívat příjemné počasí, osvěžující moře a kuchyni s francouzskými vlivy. Tunisko bylo totiž od roku 1881 až roku 1956 francouzskou kolonií. Na zdejší kuchyni je to znát. Mix arabské a francouzské gastronomie dělá divy. Země je sice vyhlášená především pikantními jídly, do kterých se často přidává pálivá pasta harissa, ale užijete si zde i pokrmy s vůní orientálního koření nebo dezerty či čerstvé ovoce, které u nás běžně neochutnáte. Například čerstvé datle nebo kaktusový fík, čili opuncii.
Mohlo by vás zajímat
Kuskus, brik a chorba
Kuskus, couscous neboli cous cous je, podobně jako u nás brambory, v severní Africe základem tamní kuchyně. Zároveň se tam slovem kuskus označuje nejen krupice z pšenice, ale také celý pokrm - tak jako v Česku může svíčková znamenat jak druh masa, tak typickou omáčku se šesti. Místní kuskus jako celé jídlo určitě ochutnejte. Je voňavé, šťavnaté a přitom lehké. Na dlouho vás zasytí a kaloricky moc nezatíží. Pokud milujete polévky, dejte si chorbu. Vypadá podobně jako gulášovka, ale je lehká, vaří se s praženou zelenou pšenicí a podává se s citronem. Další dobrotou je brik, smažená taštička z těsta tenkého jak papír. Může být plněná tuňákem a vajíčkem nebo tuňákem a sýrem, případně bramborovo-tuňákovou směsí. Zvenku křupavá, uvnitř vláčná a šťavnatá. Kdo jednou ochutná brik, už nemůže přestat, jde o dost návykové jídlo.
Tak trochu jiné saláty
Pokud si držíte štíhlou linii, pak vsaďte na místní saláty. V Tunisku můžete ochutnat dva speciální. Zvláštní je na nich hlavně to, že se zelenina předem tepelně upravuje. Prvním salátem je mix grilovaných paprik, rajčat, cibule a česneku s názvem mechwia salad. Druhým je salát ommek houria, který se dělá z mrkve vařené s římským kmínem. Poté se k tomu přidává olivový olej, tuňák a vajíčko. Na jeden salát budete potřebovat 5 větších mrkví, sůl, 2 stroužky česneku (nebo dle chuti), citronovou šťávu, olivový olej, mletý římský kmín, harissu, vařená vejce, tuňáka z konzervy a olivy.
Mohlo by vás zajímat
Postupujte takto: Mrkev oloupejte, pokrájejte na větší kusy a uvařte doměkka v osolené vodě. Sceďte a rozmixujte dohladka s římským kmínem, citronovou šťávou (asi 1 lžíce - pozor, ať to není kyselé, ochutnávejte!) a harrisou. Můžete přidat dle chuti i utřený česnek. Salát dejte do misek, pokapejte olivovým olejem a doplňte natvrdo uvařenými vejci, tuňákem a olivami, případně ještě dozobte koriandrem. Podávejte s čerstvou bagetou, chlebem pita nebo jiným pečivem.
Mohlo by vás zajímat
Náš tip: Chcete-li se naučit vařit autentickou tuniskou kuchyni, vyrazte na kurz vaření do školy vaření Chefparade a najděte si v nabídce kurz s názvem Arabská kuchyně severní Afriky. Naučíte se dělat jak kuskus, tak brik, chorbu, salát mechwia i typické místní cukroví zvané kaak warka s mandlemi a růžovou vodou.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Na co se hodí moruše. Plody jsou sladké, chutné a výživné. Vaříme z nich povidla, můžeme je mrazit a sušit
Moruše pěstujeme na zahradách buď jako stromy nebo keře. Dobře prospívají na slunečném a teplotně příznivém místě. Zpočátku potřebují občasné zalití,… Číst více
Správně usušit houby je důležité pro jejich kvalitu a trvanlivost. Za určitých podmínek je sušíme i venku
Sušení hub je nejběžnější způsob jejich zpracování a konzervace. Sušením houby získají intenzivní charakteristickou vůni, pro kterou jsou ceněny. K… Číst více
Jak nejlépe skladovat vlašské ořechy? Trvanlivost prodlouží mrazák i mikrovlnka!
Nasbírali jste si letos na podzim dostatečnou… Číst více
Encyklopedie bylinek na sušení: Jak správně usušit libeček, jak majoránku a co se šalvějí
Sušené bylinky jsou častou ingrediencí jídel.… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak usušit houby i bez sušičky: Pomůže sůl, nit i obyčejné síto
Rádi byste si něco z hub uchovali také na zimu?… Číst více
Jak dlouho namáčet sušené houby? Mají intenzivní vůni a výraznou barvu. Po namočení je použijeme jako čerstvé
Sušené houby se snadno skladují, nezaberou mnoho místa a jsou velmi trvanlivé. Před použitím je obvykle namáčíme, ale pokud je přidáváme např. do… Číst více
Česnek je v kuchyni nepostradatelný. Stroužky snadno uchováme v oleji či soli, mrazíme je a sušíme
Kvalitní pevné palice česneku se dobře skladují na bedničkách nebo svázané a zavěšené. Ve vhodném prostředí vydrží až do jara, ale máme-li obavy o… Číst více
7 nejlepších dobrot z rajčat a jak je nejlépe připravit: Rajská marmeláda nebo omáčka vyžadují tyto postupy
Rajčata jsou snadno dostupnou zeleninou a… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak uchovat rajčata na zimu: Dají se usušit, zamrazit, využít na protlak i fantastický domácí kečup
Když je léto plné slunce a rajčata mohou hezky… Číst více
Připravte si ta nejlepší sušená rajčata. Sušit je můžete nejen na slunci, ale i v sušičce a v troubě
Věděli jste, že si vůbec nemusíte kupovat sušená… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Autentická chuť Afriky: Uvařte si pravý tuniský kuskus podle tradičního receptu
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12