Omelety podle Marie Janků-Sandtnerové: Upečte si klasickou třenou nebo nezvyklou kynutou
10. 6. 2021 Vaření
Máte rádi palačinky, ale vadí vám, že nejsou nadýchané? Zkuste omelety! Skvělý moučník máte připravený za chvilinku a návštěva si určitě pochutná. Nabízíme vám dnes tři variace podle slavné české kuchařky Marie Janků-Sandtnerové.
Naslano i nasladko
Omeleta je pokrm, který se vyrábí z rozšlehaných vajec, do nichž se přidávají různé přísady, a vše se pak peče na rozpálené pánvi. V současné době jsme zvyklí spíše na omelety slané, ale dříve byly běžné i omelety sladké a nejedna restaurace je nabízela v dezertním menu. Právě proto, že sladká nadýchaná omeleta patří spíš do doby minulé, sáhli jsme dnes po historických receptech a nabízíme vám tři variace podle české učitelky a autorky kuchařských příruček Marie Janků-Sandtnerové, které se přezdívá zkráceně taky „Sandtnerka“. Sandtnerová vydala několik kuchařek a ve své době byla skutečnou mistryní v oboru. Přeneste se tedy s námi o století zpátky a upečte si poctivé omelety, které byste klidně mohli servírovat i na prezidentský stůl. Recepty jsou z Knihy rozpočtů a kuchařských předpisů z roku 1936.
Mohlo by vás zajímat
Omeleta třená
Potřebujete 40 g změklého másla, 75 g cukru, 5 žloutků, 5 bílků, 500 ml mléka, 300 g krupičné mouky, citronovou kůru, tlučenou vanilku, máslo na potírání pánve a džem a cukr na dokončení. Do prošlehaného másla přidejte cukr, žloutky, vanilku a citronovou kůru a dobře utřete, asi tak 15 minut. Poté po lžících přidávejte studené mléko a krupičnou mouku. Nakonec zlehka vmíchejte sníh z bílků. Omeletovou pánev vymažte máslem, rozehřejte a těsto na ni po částech rozetřete a upečte omeletu po obou stranách. Poté ji potřete džemem a posypte cukrem. Předpis vystačí pro 5 osob.
Mohlo by vás zajímat
Omeleta z bramborové mouky
Na jednu omeletu potřebujete 140 g cukru, 4 žloutky, 4 bílky, citronovou kůru, 3 lžičky bramborové mouky, 20 g másla a 20 g mouky na pánev, džem a cukr. Utřete společně cukr, žloutky a citronovou kůru 15 minut. Pak přidejte bramborovou mouku a sníh z bílků. Těsto rozetřete na tukem vymazanou a moukou vysypanou pánev a upečte v předehřáté troubě. Omeletu potřete džemem, případně dozdobte ovocem, pocukrujte a podávejte.
Mohlo by vás zajímat
Omeleta kynutá
Pro pět porcí potřebujete 125 g hladké a 125 g krupičkové mouky, ½ l mléka, 15 g droždí, sůl, citronovou kůru, 50 g cukru, 1 vejce, 40 g másla + na vymazání pekáče, 1/8 mléka na zalití, džem, máslo na pečení. Postup je následující: smíchejte obě mouky, přidejte cukr, sůl a citronovou kůru, z droždí vykynutý kvásek a vlažné mléko, ve kterém jste rozmíchali celé vejce a rozpuštěné a vychladlé máslo. Těsto dobře propracujte a nechte vykynout. Poté z něj pečte na rozpálené, máslem vymazané pánvi omelety. Po upečení je plňte džemem, případně i tvarohovou nádivkou, složte je do vymazaného pekáče, zalijte mlékem a v předehřáté troubě upečte. Anebo je podávejte klidně hned po usmažení na pánvi.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Na co se hodí moruše. Plody jsou sladké, chutné a výživné. Vaříme z nich povidla, můžeme je mrazit a sušit
Moruše pěstujeme na zahradách buď jako stromy nebo keře. Dobře prospívají na slunečném a teplotně příznivém místě. Zpočátku potřebují občasné zalití,… Číst více
Správně usušit houby je důležité pro jejich kvalitu a trvanlivost. Za určitých podmínek je sušíme i venku
Sušení hub je nejběžnější způsob jejich zpracování a konzervace. Sušením houby získají intenzivní charakteristickou vůni, pro kterou jsou ceněny. K… Číst více
Jak nejlépe skladovat vlašské ořechy? Trvanlivost prodlouží mrazák i mikrovlnka!
Nasbírali jste si letos na podzim dostatečnou… Číst více
Encyklopedie bylinek na sušení: Jak správně usušit libeček, jak majoránku a co se šalvějí
Sušené bylinky jsou častou ingrediencí jídel.… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak usušit houby i bez sušičky: Pomůže sůl, nit i obyčejné síto
Rádi byste si něco z hub uchovali také na zimu?… Číst více
Jak dlouho namáčet sušené houby? Mají intenzivní vůni a výraznou barvu. Po namočení je použijeme jako čerstvé
Sušené houby se snadno skladují, nezaberou mnoho místa a jsou velmi trvanlivé. Před použitím je obvykle namáčíme, ale pokud je přidáváme např. do… Číst více
Česnek je v kuchyni nepostradatelný. Stroužky snadno uchováme v oleji či soli, mrazíme je a sušíme
Kvalitní pevné palice česneku se dobře skladují na bedničkách nebo svázané a zavěšené. Ve vhodném prostředí vydrží až do jara, ale máme-li obavy o… Číst více
7 nejlepších dobrot z rajčat a jak je nejlépe připravit: Rajská marmeláda nebo omáčka vyžadují tyto postupy
Rajčata jsou snadno dostupnou zeleninou a… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak uchovat rajčata na zimu: Dají se usušit, zamrazit, využít na protlak i fantastický domácí kečup
Když je léto plné slunce a rajčata mohou hezky… Číst více
Připravte si ta nejlepší sušená rajčata. Sušit je můžete nejen na slunci, ale i v sušičce a v troubě
Věděli jste, že si vůbec nemusíte kupovat sušená… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Pečte zdravě a bez lepku: Snadnou ořechovou bábovku i rýžové lívance si zamilujete
Jak vyšlehat pořádný sníh z bílků? Na tyto osvědčené rady se můžete spolehnout!
Bramboráky v Česku: Odkud pochází cmunda a kde si pochutnáte na vošouchu?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12