Recepty z třešní: Naučte se tradiční bublaninu jako od babičky a další dobroty
21. 6. 2021 Vaření
Třešňová bublanina je dobrota, kterou neurazíte žádnou návštěvu. Nadýchané sladké těsto a šťavnaté ovoce, to je opravdu dokonalá kombinace. Naučte se ji mít tak dobrou, jako ji dělávala vaše maminka nebo babička.
Bublanina jedna báseň
Bublanina je pro tuzemskou kuchyni klasická třená buchta, ke které neodmyslitelně patří třešně. Pokud je zrovna dvakrát nemusíte, dá se moučník vyrobit i z jiného ovoce, třeba s jahodami, meruňkami, malinami, borůvkami či rybízem. Svůj název má podle toho, že těsto během pečení doslova probublá a koláč je pak nádherně nadýchaný a vláčný. Bublanina je u nás tak oblíbená, že se objevuje i ve slavných českých komediích. Už se vám sbíhají sliny? Základní recept na těsto zvládnete vyrobit za 15 minut!
Mohlo by vás zajímat
Mohlo by vás zajímat
Ale zpátky k pečení! Ne každý potřebuje mít v kuchyni hotovo rychle a jednoduše. Pokud si chcete s bublaninou vyhrát a mít ji opravdu luxusní, určitě vsaďte na tento recept:
Hotovou bublaninu stačí jen pocukrovat, ale pokud chcete něco extra, dotáhněte skvělý moučník k dokonalosti přikrývkou ze sladké drobenky, která každému koláči nasadí doslova korunu.
Opravdovou specialitou je pak francouzský koláč Clafoutis přezdívaný francouzská bublanina. Vzhledem naši tradiční buchtu velmi připomíná a rovněž se dělá z různých druhů ovoce včetně třešní, těsto ale není klasické, piškotové - více připomíná nadýchané palačinky. Možná to zní komplikovaně, ale s následujícím receptem to zvládnete levou zadní!
Příjemným ozvláštněním tradiční bublaniny může být mák, který stačí přisypat do těsta.
Pokud chystáte dort pro dospělého oslavence, i tam se dají třešně využít, a to v kombinaci s alkoholem, která jim svědčí. Legendou je Schwarzwaldský dort, do kterého se ovšem o něco lépe hodí višně. Jaký je rozdíl mezi višněmi a třešněmi, to se dozvíte zde:
Mohlo by vás zajímat
Slavnostně ale může vypadat také koláč s třešněmi, ořechy a čokoládou Margot. Pozor! Koláč může být na někoho až příliš sladký, proto můžete z předpisu zcela vynechat cukr, protože sladkost Margotky je dostatečná. Naopak můžete třešně před použitím vypeckovat a přes noc je naložit do rumu, čímž šmak Margotky krásně zvýrazníte.
Křehký a efektní je i koláč z mandlového těsta. Mandle dodají moučníku specifickou chuť. Za takový výtvor by se nestyděl ani profesionální cukrář!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Sójové nudličky, kostky a plátky - na co se hodí a jak je připravit, abychom si na nich pochutnali
Snadné a pohodlné vaření Hodí se všude tam, kde bychom použili maso. Základní příprava před zpracováním je vždy stejná. Nejprve je povaříme podle… Číst více
Kapie pozvednou chuť mnoha oblíbených pokrmů. Ať už vaříme guláš nebo čínu, kapie v nich má své důležité místo
V druhé polovině léta se dají občas koupit kapie za lepší cenu - můžeme si je uložit do mrazničky (jednoduše nakrájené na proužky) a odebírat… Číst více
Čím nahradit maso? Alternativ je více - při správné přípravě a ochucení si určitě pochutnáme
Konzumujeme také často a v dostatečném množství zeleninu (košťálovou, plodovou, listovou i kořenovou), čerstvou i tepelně upravenou, a kvalitní ovoce… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
Jak využít pecky z třešní. Hodí se do nahřívacích polštářků, nejdříve je ale musíme dokonale vyčistit
Kultovní Schwarzwaldský dort je inspirován německým krojem. Jak má správně vypadat?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 10 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 13 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12