Pomalu a za studena: Jak připravit ledovou kávu způsobem cold brew?
8. 7. 2021 Historie a zajímavosti
Nasypat mletou kávu do hrníčku nebo na filtr a pak zalít vroucí vodou je osvědčená a rychlá příprava horkého nápoje, do kterého v létě často ještě přidáváme několik kostek ledu. Nic proti, ale vyrobit si ledový kofeinový drink jde i jinak a kávoví fajnšmekři dokonce tvrdí, že lépe. Jen to trvá trochu déle…
Hodiny k dokonalosti
Cold brew, neboli „studené vaření“, je způsob přípravy kávy, při kterém se hrubě mletá kávová zrna zalévají studenou vodou, poté se dlouhé hodiny louhují a následně cedí přes filtr. Celý proces trvá 12 až 24 hodin a výsledkem je velice jemný, přesto chuťově výrazný nápoj, který na rozdíl od kávy „vařené“ postrádá hořkost a kyselost. Podle portálu Coffeespot.cz pomalá extrakce, navíc za pomocí studené vody, „vytáhne“ z pražených mletých kávových zrn to nejlepší. A ačkoliv se zdá, že jde o dlouhou dobu, aktivní práce s nápojem zabere ve skutečnosti pár minut. O zbytek se postarají voda, káva a lednice. Kromě toho, káva ve stylu cold brew se obvykle připravuje ve větším množství a vydrží v chladu klidně týden až dva. Takže si vlastně napoprvé trochu počkáte, ale pak už jen servírujete z lednice dokonalý osvěžující kávový nápoj.
Mohlo by vás zajímat
Jak na to?
Hrubě mletá kávová zrna se ve vhodné sklenici zalijí studenou vodou, vše se řádně promíchá, zavíčkuje a nechá 12 až 24 hodin v chladu macerovat. Poté je potřeba nápoj přecedit přes kávový filtr. Na jeden díl kávy se používá 10 dílů vody, tedy přibližně 100 g kávy zalévejte 1 litrem studené vody. Ale samozřejmě je to na vás, klidně pro začátek zkuste poměr 90 g kávy na 1 litr vody, anebo později naopak můžete kávy přidat, tedy například použít 140 až 150 g kávy na 1 litr vody.
Mohlo by vás zajímat
Ještě lepší kafe
Chcete-li si nápoj opravdu vychutnat, je vhodné použít pro jeho přípravu výběrovou kávu. Výběrová káva se vyrábí z kávových zrn té nejvyšší kvality a následně se šetrně praží. Proto právě tahle káva dodá nápoji ve stylu cold brew naprosto nezaměnitelné aroma i chuť. No a samozřejmě, vliv na výsledek má také kvalita vody. Máte-li filtrační konvici, určitě ji pro tento případ použijte. Další drobnosti jsou už na vás. Dáte-li si kávu s cukrem nebo bez, s mlékem nebo černou, případně chladivý efekt ještě podpoříte ledem, to už je jen a jen na vašem rozhodnutí. Každopádně si to užijte!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Na co se hodí moruše. Plody jsou sladké, chutné a výživné. Vaříme z nich povidla, můžeme je mrazit a sušit
Moruše pěstujeme na zahradách buď jako stromy nebo keře. Dobře prospívají na slunečném a teplotně příznivém místě. Zpočátku potřebují občasné zalití,… Číst více
Správně usušit houby je důležité pro jejich kvalitu a trvanlivost. Za určitých podmínek je sušíme i venku
Sušení hub je nejběžnější způsob jejich zpracování a konzervace. Sušením houby získají intenzivní charakteristickou vůni, pro kterou jsou ceněny. K… Číst více
Jak nejlépe skladovat vlašské ořechy? Trvanlivost prodlouží mrazák i mikrovlnka!
Nasbírali jste si letos na podzim dostatečnou… Číst více
Encyklopedie bylinek na sušení: Jak správně usušit libeček, jak majoránku a co se šalvějí
Sušené bylinky jsou častou ingrediencí jídel.… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak usušit houby i bez sušičky: Pomůže sůl, nit i obyčejné síto
Rádi byste si něco z hub uchovali také na zimu?… Číst více
Jak dlouho namáčet sušené houby? Mají intenzivní vůni a výraznou barvu. Po namočení je použijeme jako čerstvé
Sušené houby se snadno skladují, nezaberou mnoho místa a jsou velmi trvanlivé. Před použitím je obvykle namáčíme, ale pokud je přidáváme např. do… Číst více
Česnek je v kuchyni nepostradatelný. Stroužky snadno uchováme v oleji či soli, mrazíme je a sušíme
Kvalitní pevné palice česneku se dobře skladují na bedničkách nebo svázané a zavěšené. Ve vhodném prostředí vydrží až do jara, ale máme-li obavy o… Číst více
7 nejlepších dobrot z rajčat a jak je nejlépe připravit: Rajská marmeláda nebo omáčka vyžadují tyto postupy
Rajčata jsou snadno dostupnou zeleninou a… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak uchovat rajčata na zimu: Dají se usušit, zamrazit, využít na protlak i fantastický domácí kečup
Když je léto plné slunce a rajčata mohou hezky… Číst více
Připravte si ta nejlepší sušená rajčata. Sušit je můžete nejen na slunci, ale i v sušičce a v troubě
Věděli jste, že si vůbec nemusíte kupovat sušená… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit ledovou kávu doma? Ukážeme vám, jak to zvládnete i bez pomoci šejkru
Nevyhazujte kávovou sedlinu! Poslouží proti zápachu i jako hnojivo pro kytky
Tak trochu lepší kafe: Víte, co je výběrová káva a proč ji chtít?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 9 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12