Byliny v kuchyni: Červený rybíz uklidňuje nervy, prospívá pleti a pomáhá i s hubnutím!
21. 7. 2021 Životní styl
Sezona červeného rybízu právě vrcholí a tak jsou záplavy malých červených bobulek momentálně doslova všude. Využijte toho! Tohle drobné ovoce je totiž doslova nadupané vitaminy a minerály. Víte, kolik jej denně musíte sníst, aby byl efekt dostatečný?
Jízda na červenou
Rybíz je podle knihy Ovoce a zelenina jako lék nejrozšířenějším druhem drobného ovoce u nás, přičemž mezi třemi druhy, bílým, černým a červeným, suverénně vede právě rybíz červený. Ten původně rostl planě v přírodě v mírném i subtropickém pásmu, později se začal pěstovat i v kulturní formě v zahradách a ovocných sadech. Záznamy dokládají jeho výskyt už v 15. století, kdy byl rybíz rozšířen zejména ve Francii a Anglii, odkud pronikl i do střední Evropy. Latinský název rostliny je Ribes rubrum, a jak uvádí publikace Co tu kvete? Květena střední Evropy, slovo rubrum bylo původně perské a arabské jméno pro druh reveně, z níž Arabové vyráběli sirup. Což ostatně není špatný nápad, sirup si můžeme udělat z rybízu i dnes. Ale ještě předtím si pojďme říct, proč je dobré se na tuhle rostlinu tak zaměřit.
Mohlo by vás zajímat
Malé bobulky s velkými účinky
Jestli potřebujete posílit imunitu po nemoci, nebo se naopak snažit prevencí nemocem zabránit, případně jen „vylepšit pleť“, je červený rybíz skoro sázkou na jistotu a je to lepší volba, než multivitaminové tablety z lékárny. Červené bobulky obsahují hodně vitaminu C, dále vitaminy A a B, vápník, draslík, železo, hořčík a mangan. Podle knihy Ovoce a zelenina jako lék má rybíz v pouhé jedné kuličce celé 2 mg „céčka“. Zhruba 40 bobulí tedy pokryje kompletní denní potřebu tohoto vitaminu. Vitamin C posiluje imunitní systém, pomáhá bojovat proti vzniku některých druhů rakoviny a je také, dle webu Healthbenefitstimes.com, důležitý pro tvorbu kolagenu, který je zodpovědný za pevnost a složení pojivové tkáně a kůže. V kombinaci s vitaminy A a B, jež jsou v červeném rybízu též obsaženy ve značné míře, pomáhá taky při regeneraci kožních buněk. Dejte si proto denně hrst rybízu k svačince a projeví se to jak na zdraví, tak na kráse. Ale to pořád není všechno!
Mohlo by vás zajímat
Klid a štíhlá linie
Minerální látky a stopové prvky v rybízu mají pozitivní vliv na naši náladu. Vápník, hořčík a mangan uklidňují nervy, mírní smutky a posilují soustředění. Jeden šálek rybízu má přitom, podle Healthbenefitstimes.com, jen 63 kalorií, prakticky nulový obsah tuku, zato vysoký obsah vlákniny. Tohle všechno z něj tedy činí ideální potravinu pro hubnutí. Díky vláknině se totiž budete rychleji cítit sytí, takže toho nakonec nespořádáte tolik. Dejte si místo „nočních nájezdů“ na ledničku hrst čerstvého rybízu a počkejte půl hodinky. Pravděpodobně vás chutě na nezdravé kalorické potraviny přejdou.
Mohlo by vás zajímat
Kyselý superlék
Šťáva z červeného rybízu se v lidovém léčitelství používala jako prostředek proti horečkám, kašli a chrapotu, ale i jako podpora pro pružnost cév. S odvarem ze sušených rybízových listů se mírnila průjmová onemocnění, čaj se popíjel při vysokém krevním tlaku a při zánětech ledvin. Zkrátka, možnosti, jak si touhle rostlinou vylepšit zdraví, jsou značné. A kromě toho jde samozřejmě též o parádní kuchyňskou surovinu. Připravte si z rybízu třeba lehkou nadýchanou pěnu, nebo lahodnou zavařeninou na styl brusinek, případně zdravé ovesné rybízové buchtičky. Nepromarněte šanci, která se bude opakovat zase až za rok!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Dokonalý domácí sulc aneb Jak využít při zabijačce prasečí nožičky nebo kolínko
Jednou z oblíbených zabijačkových pochutin je i… Číst více
Nejlepší pagáče jsou se škvarky. Od škvarkových placek se ale liší. Víte čím?
Máme tu čas masopustu a zabijaček. Jednou z… Číst více
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Jak připravit rybu v rosolu. Servírovat ji můžete jako slavnostní předkrm
Základem tohoto jídla je silný vývar, hlavně z různých odřezků, kůží a ploutví. Potřebujeme totiž, aby po vychladnutí hezky ztuhl a udržel si tvar.… Číst více
Aspik a sulc: Ovoce, zelenina, ryby nebo maso zalité aspikem vypadají jako zatavené do skla
Aspik se připravuje ze želatiny, která je živočišného původu nebo z agaru, který je čistě rostlinný. Samotná želatina ani agar nemají žádnou chuť,… Číst více
Jak se připravuje vaječná tlačenka? Báječné studené pohoštění nejen pro koledníky
Vaječná tlačenka je aspiková pochoutka z vajíček a zeleniny. Připravujeme ji buď jako chutné pohoštění pro koledníky, nebo k využití uvařených vajec… Číst více
Časté chyby při přípravě aspiku a sulcu: Málo želatiny nebo slabý vývar způsobí, že aspik neztuhne
Aspik je rosol, který připravíme ze želatiny nebo agaru. Někdy aspikem nazýváme i sulc z masového vývaru. Bohužel se stane, že i tak jednoduchý pokrm… Číst více
Pečeme s Ivou: Pagáčky s klobásou zpestří pohoštění pro koledníky, ale skvělé jsou i jindy
Také se u vás na Velikonoce stoly prohýbají pod… Číst více
Peče celá země: Pět nápadů na úžasné slané dobroty plné křupavých škvarků a kysaného zelí
V sobotu čeká soutěžící pořadu Peče celá země… Číst více
Poctivá tlačenka jako od mistra řezníka: Základem je správné ochucení a kvalitní vývar z kůží a nožiček
Někdo na zabijačce nejvíc miluje jitrnice a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Caesar wrap je snadný, lehký a chutný. S videonávodem ho připravíte za pár minut
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Nejlepší rybízové dezerty v retro stylu: Kynutý koláč, sněhovou pěnu nebo sladký rosol si zamilujete!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 12 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12