Pomalu grilovaná žebra: Vychutnejte si šťavnaté maso vonící kouřem a kořením
28. 7. 2021 Vaření
Pomalé pečení určitě znáte, už jste ale zkusili pomalu grilovat? Nebojte, nebudete muset stát u grilu celý den, stačí když si vše jen dopředu připravíte, odpoledne zapálíte gril a večer si už můžete dát nejlepší, nejměkčí a nejlahodnější žebra, jaká jste kdy jedli.
Kouzlo amerického BBQ
Žebra se většinou pečou v troubě, pokud ale vlastníte kvalitní i výkonný gril, vyplatí se je udělat v něm. Jejich chuť obohatíte o další rozměr. V Americe se jinak nepřipravují a jsou důležitou součástí tradičního amerického barbecue. To se od našeho českého grilování výrazně liší. Při českém grilování se maso opéká rychle (jen pár minut) při vysokých teplotách, na to americké je třeba si vyšetřit víc času. Navíc se neobejdete bez grilu s poklopem a teploměrem. Kouzlo barbecue spočívá v tom, že se griluje při nízkých teplotách několik hodin, žebra třeba až šest hodin, jiná masa ještě déle. Dřevo při nižší teplotě kolem 120 °C doutná, díky tomu dosáhnete pravé kouřové příchutě typické pro barbecue.
Mohlo by vás zajímat
Úspěch tkví v přípravě
Na grilu se dají připravovat různé druhy žeber – hovězí, jehněčí či skopová – nejšťavnatější jsou ale vepřová. Aby se vše povedlo k dokonalosti, je třeba si maso předem připravit a očistit. V knize Grilujeme s Weberem na dřevěném uhlí doporučují následující postup. Nejprve si vyberte vhodná žebírka, měla by na nich být asi 2,5 cm silná vrstva masa. Špičatý konec žebírek odřízněte, jen by se přesušil. Tuhé části masa na straně také odřízněte. Na zadní straně, kde je kost, odřízněte maso i tuk. Na straně masa odstraňte blánu a odkrojte přebytečný tuk a šlachy. Pokud jsou žebra příliš velká, můžete je rozříznout na poloviny. Teprve pak maso okořeňte. V americkém BBQ se rozlišuje příprava na sucho, při níž se žebra jen obalí do kořenicí směsi, nebo na mokro – potřená barbecue omáčkou.
Mohlo by vás zajímat
S uzenou vůní
Dalším důležitým předpokladem úspěchu je správně rozehřátý gril, respektive správný žár uhlíků. Na pomalé grilování se spíše než dřevěné uhlí hodí brikety, neboť s nimi lépe udržíme potřebnou teplotu. Nejlepší je mít gril s teploměrem integrovaným v poklopu. Případně se vyplatí si pořídit ještě teploměr na rošt. Nemáte-li ani jedno, musíte si vystačit s vlastní dlaní. Tu přiložte asi 12 cm nad rozžhavené dřevěné uhlí. Pokud ji musíte odtáhnout po 2-4 sekundách, je žár velmi silný. Takový na grilování žeber ale nepotřebujete. Ideální tedy je, když ruku nad uhlíky udržíte 10 sekund, to by měla být teplota 120-175 °C. Masu můžete dodat navíc uzenou chuť. Dosáhnete jí tak, že na žhavé uhlíky přihodíte dřevěné lupínky nebo malé kousky dřeva. Na delší uzení se spíš hodí kousky dřeva, neboť pomaleji hoří. Předtím se ještě doporučuje je namočit do vody. Intenzitu kouřové chuti ovlivňuje množství dřeva, které v průběhu grilování na uhlíky přidáte, i jeho druh. Na vepřové maso se nejvíc hodí pekanové dřevo, třešeň a jabloň. Do topeniště vedle uhlíků je nutné ještě položit hliníkovou misku s teplou vodou. Do ní odkapává tuk, navíc díky vodě uhlí hoří pomaleji a nemusíte tak často přikládat a zbytečně otvírat poklop.
Mohlo by vás zajímat
Omáčka vše doladí
Při klasickém grilování se používají marinády s olejem, neoddělitelnou součástí amerického barbecue jsou ale barbecue neboli BBQ omáčky. Jejich základem jsou rajčata, rajčatové pyré nebo kečup, cukr či melasa, ocet nebo citronová šťáva a koření. Často bývají pikantní, oblíbené jsou i omáčky s americkou whiskey bourbonem. V BBQ omáčkách se maso buď marinuje nebo si jí potírá v průběhu grilování. Vzhledem k tomu, že se žebírka grilují dlouho, měla by se péct nad nepřímým žárem. To, jaké koření si vyberete, záleží jen na vaší chuti. Nejprve žebírka obalte v kořenicí směsi. Můžete použít třeba kombinaci hrubé mořské soli, mleté papriky, česneku, chilli koření, černého pepře a mletého kmínu. Na počátku grilování položte žebírka na gril tak, aby kosti směřovaly k uhlíkům. Můžete je také péct ve stojanu na kotlety. Teplotu při grilování udržujte stále mezi 120-150 °C. Po asi dvou hodinách maso potřete barbecue omáčkou a vraťte je na gril. Někdy se doporučuje žebra dopékat v alobalu, případně je můžete nechat v alobalu jen asi 15 minut odpočinout na konci pečení. Během konečné fáze grilování je ještě také potírejte omáčkou. Po 4-5 hodinách pečení žebírka dopečte na přímém žáru, aby byla krásně křupavá. To, že jsou hotová, poznáte tak, že jsou kosti na koncích aspoň 6 mm volné a maso jde od nich oddělit. Měkké a křehké maso podávejte se zbytkem barbecue omáčky. Dobrou chuť!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Na co se hodí moruše. Plody jsou sladké, chutné a výživné. Vaříme z nich povidla, můžeme je mrazit a sušit
Moruše pěstujeme na zahradách buď jako stromy nebo keře. Dobře prospívají na slunečném a teplotně příznivém místě. Zpočátku potřebují občasné zalití,… Číst více
Správně usušit houby je důležité pro jejich kvalitu a trvanlivost. Za určitých podmínek je sušíme i venku
Sušení hub je nejběžnější způsob jejich zpracování a konzervace. Sušením houby získají intenzivní charakteristickou vůni, pro kterou jsou ceněny. K… Číst více
Jak nejlépe skladovat vlašské ořechy? Trvanlivost prodlouží mrazák i mikrovlnka!
Nasbírali jste si letos na podzim dostatečnou… Číst více
Encyklopedie bylinek na sušení: Jak správně usušit libeček, jak majoránku a co se šalvějí
Sušené bylinky jsou častou ingrediencí jídel.… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak usušit houby i bez sušičky: Pomůže sůl, nit i obyčejné síto
Rádi byste si něco z hub uchovali také na zimu?… Číst více
Jak dlouho namáčet sušené houby? Mají intenzivní vůni a výraznou barvu. Po namočení je použijeme jako čerstvé
Sušené houby se snadno skladují, nezaberou mnoho místa a jsou velmi trvanlivé. Před použitím je obvykle namáčíme, ale pokud je přidáváme např. do… Číst více
Česnek je v kuchyni nepostradatelný. Stroužky snadno uchováme v oleji či soli, mrazíme je a sušíme
Kvalitní pevné palice česneku se dobře skladují na bedničkách nebo svázané a zavěšené. Ve vhodném prostředí vydrží až do jara, ale máme-li obavy o… Číst více
7 nejlepších dobrot z rajčat a jak je nejlépe připravit: Rajská marmeláda nebo omáčka vyžadují tyto postupy
Rajčata jsou snadno dostupnou zeleninou a… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak uchovat rajčata na zimu: Dají se usušit, zamrazit, využít na protlak i fantastický domácí kečup
Když je léto plné slunce a rajčata mohou hezky… Číst více
Připravte si ta nejlepší sušená rajčata. Sušit je můžete nejen na slunci, ale i v sušičce a v troubě
Věděli jste, že si vůbec nemusíte kupovat sušená… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Grilování levou zadní: Tipy na božské dipy a fantastické marinády
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
Uzení studeným kouřem – deset dobrých rad
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit jednoduchou pomazánku z červené řepy. Vařenou nebo syrovou řepu doplníme ořechy či křenem
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů