Chcete si upéct originální americký cheesecake? Jednu surovinu byste neměli vynechat!
30. 7. 2021 Vaření
Dnes je mezinárodní den cheesecaku, dortu, který se proslavil po celém světě a milují jej malí i velcí. Aby taky ne! Křupavá krustička vonící máslem a na ní lahodný svěží krém, to je dokonalé spojení. Seznamte se s historií tohoto moučníku, poznejte jeho varianty a udělejte si jej potom přesně tak, jak bude chutnat vám!
Bez krémového sýra to není ono
To, že cheesecake není sýrový dort je už všeobecně známo. Slovo cheese sice znamená sýr, ale v tomto případě nejde o sýr, jak si jej klasicky představujeme, ale o speciální krémový sýr neboli cream cheese, který se podobá našemu žervé. Tedy čerstvý sýr, jenž se vyrábí z mléka a smetany, snadno se roztírá a je mírně slaný. Jak píší na webu Inquirer.com, původ tohoto sýru je spjatý s New Yorkem, kde na konci 19. století poprvé spatřil světlo světa Philadelphia Cream Cheese, právě ten sýr, který je s cheesecakem spojený dodnes. Do originálního cheesecaku totiž patří právě jenom Philadephia. Puristé tvrdí, že bez ní to nikdy není ten pravý newyorský cheesecake. Dnes ji již seženete v obchodě bez problémů, samozřejmě ale existuje spousta receptur na cheesecake, v nichž se tento sýr nahrazuje třeba lučinou, tvarohem, mascarpone nebo dokonce pomazánkovým máslem. Pokud netrváte na originalitě dezertu, je jedno co použijete, když dodržíte způsob přípravy, dort bude dobrý tak jako tak.
Mohlo by vás zajímat
Ten pravý jedině z New Yorku
Přestože největšího věhlasu dosáhl cheesecake až na počátku 20. století ve Spojených státech a většina lidí jej považuje za typický americký moučník, jeho historie je mnohem delší a začala dokonce již ve starověkém Řecku. Poprvé tam podobný koláč připravili již kolem 5. století př. n. l., a je tak považován z jeden z prvních koláčů. O umění přípravy tvarohových koláčů psal poprvé řecký lékař Aegima. Nejstarší recepty jsou doloženy ve spisu De Agri Cultura od Cata the Eldera. Samozřejmě tenkrát vypadal úplně jinak, než jak ho známe dnes. Ve 14. století byl v anglické kuchařce uveden recept na variantu cheesecaku zvanou sambocade s bezovým květem a růžovou vodou. Název cheesecake se poprvé objevil v 15. století, první recepty na dort takový, jaký ho známe dnes, pocházejí již z 18. století. Recept putoval po celé Evropě, kde postupně vznikaly různé varianty, až jej evropští přistěhovalci přivezli do New Yorku, kde jej vylepšili krémovým sýrem a vznikl moderní americký cheesecake. Podobné dorty či koláče jsou ale oblíbené po celé Evropě, svou variantu ovšem mají i v severní Africe nebo v některých asijských zemích. V Německu se peče tvarohový Käsekuchen, v Polsku sernik, na Ukrajině syrnyk, ve Švédsku ostkaka a v Itálii zase koláč z ricotty či mascarpone.
Je libo klasický, s ovocem nebo s čokoládou?
V současnosti se dělají tři základní varianty: nepečený cheesecake, pečený celý, nebo pouze s pečeným základem ze sušenek digestive biscuit. Bezlepkovou alternativou může být korpus z ořechů. V případě nepečeného cheesecaku se krém obvykle ztužuje pomocí želatiny a nechává se ztuhnout v lednici. Pravý newyorský cheesecake ztuhne během pečení a dort pak vyniká křupavým sušenkovým základem a vrchní krémovou vrstvou, do níž se kromě krémového sýra přidává ještě buď kysaná smetana nebo smetana ke šlehání. Někdy se kysanou smetanou smíchanou s vanilkovým extraktem, cukrem a citronovou šťávou potře již upečený cheesecake.
Chcete-li si upéct pravý americký cheesecake podle receptu na Philly.cz, budete potřebovat: 200 g máslových sušenek a 100 g másla na krustu, dále 600 g sýra Philadelphia original, 250 g moučkového cukru, 1,5 lžičky vanilkové esence, jemně nastrouhanou kůru z jednoho citronu, 1,5 polévkové lžičky citronové šťávy, 3 vejce, jeden žloutek a 200 ml zakysané smetany. Postupujte tak, že troubu předehřejte na 200 ˚C. Sušenky rozdrťte. Rozpusťte máslo, smíchejte je se sušenkami a směs namačkejte do kulaté dortové formy (24cm) vyložené papírem na pečení. Philadelphii, cukr, citronovou šťávu, nastrouhanou citronovou kůru, vanilkovou esenci a zakysanou smetanu promíchejte elektrickým ručním mixérem. Postupně přidejte vejce. Krémem naplňte formu na dort a nechte 5 min odležet. Dort dejte do předehřáté trouby a pečte asi 10 minut. Pak snižte teplotu na 110 ˚C a dopečte ještě asi 20 minut. Hotový koláč nechte 2 hodiny chladnout v troubě s na 5 cm pootevřenými dvířky. Cheesecake by neměl být vysušený, proto je lepší jej péct ve vodní lázni. Pára, která při pečení uniká, způsobuje žádoucí krémovitost náplně. Jen je nutné obalit formu alobalem, aby se vám do ní nedostala voda. Určitě vyzkoušejte i různé druhy ovocných cheesecaků. Přidat do něj můžete třeba jablka, vynikající je rovněž s pomeranči, nebo voňavý malinový. Patříte-li k milovníkům čokolády, určitě vás osloví Nutella cheesecake, případně cheesecake s hořkou čokoládou. Pokud vás lákají netradiční chutě, zkuste arašídový cheesecake s karamelovými pekany, makový cheesecake s pomerančem nebo netypickou variantu s dýní.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Na co se hodí moruše. Plody jsou sladké, chutné a výživné. Vaříme z nich povidla, můžeme je mrazit a sušit
Moruše pěstujeme na zahradách buď jako stromy nebo keře. Dobře prospívají na slunečném a teplotně příznivém místě. Zpočátku potřebují občasné zalití,… Číst více
Správně usušit houby je důležité pro jejich kvalitu a trvanlivost. Za určitých podmínek je sušíme i venku
Sušení hub je nejběžnější způsob jejich zpracování a konzervace. Sušením houby získají intenzivní charakteristickou vůni, pro kterou jsou ceněny. K… Číst více
Jak nejlépe skladovat vlašské ořechy? Trvanlivost prodlouží mrazák i mikrovlnka!
Nasbírali jste si letos na podzim dostatečnou… Číst více
Encyklopedie bylinek na sušení: Jak správně usušit libeček, jak majoránku a co se šalvějí
Sušené bylinky jsou častou ingrediencí jídel.… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak usušit houby i bez sušičky: Pomůže sůl, nit i obyčejné síto
Rádi byste si něco z hub uchovali také na zimu?… Číst více
Jak dlouho namáčet sušené houby? Mají intenzivní vůni a výraznou barvu. Po namočení je použijeme jako čerstvé
Sušené houby se snadno skladují, nezaberou mnoho místa a jsou velmi trvanlivé. Před použitím je obvykle namáčíme, ale pokud je přidáváme např. do… Číst více
Česnek je v kuchyni nepostradatelný. Stroužky snadno uchováme v oleji či soli, mrazíme je a sušíme
Kvalitní pevné palice česneku se dobře skladují na bedničkách nebo svázané a zavěšené. Ve vhodném prostředí vydrží až do jara, ale máme-li obavy o… Číst více
7 nejlepších dobrot z rajčat a jak je nejlépe připravit: Rajská marmeláda nebo omáčka vyžadují tyto postupy
Rajčata jsou snadno dostupnou zeleninou a… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak uchovat rajčata na zimu: Dají se usušit, zamrazit, využít na protlak i fantastický domácí kečup
Když je léto plné slunce a rajčata mohou hezky… Číst více
Připravte si ta nejlepší sušená rajčata. Sušit je můžete nejen na slunci, ale i v sušičce a v troubě
Věděli jste, že si vůbec nemusíte kupovat sušená… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Výlet do světa omamných vůní: Z růže uděláte marmeládu, růžová voda zase ovoní cukroví
Cheesecake - luxusní dezert pro příjemný chuťový a estetický zážitek. Jak udělat pečený i nepečený
Božsky jemný tvarožník: Nadýchaný dort jen ze tří ingrediencí je hotový do hodinky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 9 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jak upéct Míša řez nebo křehký tvarohový koláč našich babiček. Nabízíme rady a tipy na korpusy i náplně
Dortové trendy roku 2021: Ochutnejte zábavný jelly cake nebo okouzlující flower cake!
Lehké dorty na jaro: Chce to tvaroh a čerstvé ovoce. Pro děti připravte jedinečný palačinkový