S vůní bylinek: Připravte si osvěžující limonádu z vlastnoručně vyrobeného sirupu
6. 8. 2021 Vaření
Domácí limonády letos frčí. Ve džbáncích je nabízejí luxusní restaurace i moderní kavárny. A i když se stále pijí ovocné či okurkové, nejvíc „in“ jsou ty z bylinek. Připravte si základ takové limonády doma a i po zbytek roku si budete připadat při jejich pití jako na rozkvetlé voňavé louce.
Limonáda s léčivým bonusem
Bylinkové limonády se dělají ze sirupů vyrobených z příslušných bylinek. Dál už potřebujete jen vodu, cukr, citron a nějaké pěkné lahvičky, do nichž sirupy přelijete. Pokud byste totiž vše nespotřebovali, lze je použít jako ideální dárek. Limonády z bylinek mají ještě jedno plus, kromě aromatické vůně a chuti se do nich přenese i něco z léčivých schopností rostlin. Jen je třeba myslet na to, že v případě bylinek to není stejné jako u ovocných sirupů – nemůžete je pít v neomezeném množství. Je tedy třeba si dávat pozor na dávkování a stejně jako u léků nepřekročit denní povolenou dávku, aby nedošlo například k alergické reakci. V sirupech určených na limonády je ale většinou jen menší podíl léčivky a ani limonády většinou nevypijeme tolik, aby nám to mohlo nějak uškodit.
Mohlo by vás zajímat
Zatepla či zastudena?
Postup výroby sirupu je většinou stejný bez ohledu na to, pro jakou bylinku se rozhodnete. Postup si respektive můžete vybrat, neboť existují dva. V prvním případě se omyté bylinky dají do hrnce, zalijí se převařenou vodou, hrnec se zakryje a bylinky se na nějakém chladném místě louhují nejméně 24 hodin, klidně ale i dva dny. Poté se nálev scedí přes plátýnko nebo jemné síto a nalije se do hrnce. Pak už jen přisypete cukr a na mírném ohni vaříte, dokud se cukr nerozpustí. Směs se nesmí dostat k bodu varu, aby bylinky neztratily svou sílu a schopnosti. Hotový sirup nalijete do dobře vymytých lahví a máte hotovo. Skladuje se nejlépe někde v temnu a chladu. Chcete-li si prodloužit trvanlivost, můžete přidat trochu kyseliny citronové.
Mohlo by vás zajímat
Druhý způsob přípravy je tzv. varianta zastudena. Tato příprava je i šetrnější, neboť se nezničí tolik cenných látek v bylinách obsažených. V tomto případě si opět připravte velkou nádobu a naplňte ji ve vrstvách bylinkami a cukrem. Každou vrstvu bylinek vždy zasypejte cukrem. Poslední vrstvu musí tvořit cukr. Poté nádobu uzavřete a na teplém a světlém místě nechte odležet. Cukr se pomalu začne rozpouštět a za tři týdny by měl být sirup hotový. Pak už jej stačí opět jen slít a přelít do lahví. Tento sirup je nutné umístit do lednice a neotálet s jeho popíjením. Do bylinkových sirupů se také často přidávají citrony nakrájené na kolečka (rovnou při louhování), případně citronová šťáva. Ty rovněž prodlouží trvanlivost a sirup zakonzervují a dodají mu svěžejší chuť. Cukr můžete použít klasický bílý, případně i třtinový nebo fruktózu.
Trochu si zaexperimentujte
Limonádu pak už z domácího sirupu vytvoříte snadno. Stačí jej nalít do džbánu, přilít perlivou vodu, přidat led, ovoce a brčko, ozdobit snítkou bylinek a už si užívat tu báječnou chuť, v níž je ukryto celé kouzlo léta. Nejlepšími bylinkami, z nichž můžete připravit sirupy na běžné popíjení jsou například máta, levandule, mateřídouška, meduňka nebo klidně i tymián či rozmarýn. Rostlinky je možné třeba i různě nakombinovat (dobře k sobě jde např. máta s meduňkou) nebo k nim dodat kořeni či ovoce. U máty můžete obyčejný citron nahradit exotičtější limetkou, levanduli dodá na aromatičnosti skořice, s bazalkou si zase dobře rozumí jahody a s rozmarýnem grepy. A pokud milujete něco netradičního, vhoďte do mátové limonády i na kolečka nakrájenou okurku. Takové limonády pak přímo vybízejí k vytvoření míchaných alkoholických drinků. Třeba k rozmarýnu jde přímo dokonale gin, dalšími vhodnými druhy alkoholu jsou vodka či bílý rum.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Vinnou révu můžeme pěstovat i na zahradách ve výšce do 500 m. n. m. V kuchyni využijeme listy i hrozny
Vinná réva je teplomilná, takže plných úspěchů dosáhneme nejlépe v jižní poloze chráněné před větrem. Vyžaduje lehčí půdu. Pěstujeme odrůdy moštové k… Číst více
Kebab nebo gyros? Není to totéž. Poznejte rozdíly mezi dvěma pouličními dobrotami
Také se vám kebab a gyros tak trochu pletou? Na… Číst více
Pita chléb: Kulinářský poklad z Blízkého východu pomůže vytvořit dokonalý gyros i kebab, jeho příprava je snadná
Pita chléb, také známý jako arabský chléb, je… Číst více
Den rozinek
Na výběr je z většího množství druhů rozinek, liší se dle původu a odrůdy vinné révy, též záleží na dalším způsobu zpracování a sušení. Setkat se… Číst více
Tvarování kebabu nebylo nikdy jednodušší. Naše názorné video vás naučí skvělý trik
Kebab je název pro smažené nebo grilované maso, které pochází z Blízkého východu nebo Asie. Jedná se o mleté maso smíchané s kořením, které dále… Číst více
Velký test kebabů v Praze 2023: Kde dostanete čerstvé maso a kde za 170 Kč jen mražený polotovar? Suverénně vede Žižkov
Grilované, na kousky nakrájené maso v housce nebo… Číst více
Den gyrosu
Označení gyros, které znamená točit, odkazuje na způsob přípravy masa na vertikálním grilu. Z válce se odkrajují malé kousky masa, které se pak… Číst více
Jak se starat na jaře o vinnou révu. Jaké jsou hlavní zásady správné péče
Vinná réva se řadí mezi jedny z nejstarších rostlin, které se pěstuji již od nepaměti. Čerstvé hrozny obsahují především velké množství sacharidů,… Číst více
Na víno do Prahy. Zjišťovali jsme, kde si můžete dát nejlepší skleničku z místních vinic
V současnosti jezdíme za vínem na Moravu,… Číst více
Dovolená v Bulharsku 2023: Polévka za 30 korun či kebab za 75 mile překvapí, oběd v restauraci vyjde na stokorunu
Bulharsko je pro Čechy dlouhodobě dovolenkovým… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Léto bez kocoviny zajistí retro Americká limonáda nebo nealko Piňa colada!
Jak chutná smrk? Z jeho výhonků vyrobíte skvělé želé, ale i zázračný sirup
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 11 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12