Pečená švestková povidla se skořicí a badyánem, to je dobrota téměř bez práce. Víte, jak ji připravit?
13. 8. 2021 Vaření
Urodilo se vám na zahradě hodně švestek? Nejlepší možností, jak je zpracovat, je uvařit povidla. Koláče, buchty, cukroví i lívance s nimi budou dokonalou domácí lahůdkou! Pojďte si s námi připomenout, jak se povidla vaří nebo pečou a čím je můžete vylepšit.
Česká a moravská specialita
Povidla jsou téměř českou a moravskou specialitou. Vaří se ovšem i na Slovensku, v Polsku či v Rakousku. Výraz povidla je v češtině doložen již od 14. století, kdy se objevil v Klaretově slovníku. Etymologický slovník Jiřího Rejzka uvádí, že slovo je pravděpodobně odvozeno od slova vít – točit, plést nebo míchat. Význam slova povidla tedy je: „to, co vzniká mícháním vařené ovocné šťávy“. Z češtiny pak bylo slovo přejato do rakouské němčiny jako Powidl. Za starých časů bylo vaření povidel druhým nejčastějším způsobem uchovávání ovoce, hned po sušení. Kromě ovoce totiž k přípravě povidel nebylo nic potřeba, nepřidával se do nich cukr ani žádné želírující látky, v oblibě proto předčily i marmelády. Naši předkové také k tomu měli veškeré potřebné vybavení – třeba speciální keramické hrnce s dírami, tzv. povidláky. Dodnes se v některých vesnicích dochovaly dosud funkční povidlárny, speciální domky či místnosti s výbavou určenou přímo na vaření povidel. Jejich součástí jsou pasírky ovoce, s jejichž pomocí odstraníte ze švestek uvolněné zbytky slupek, pecky a nečistoty, a měděné kotle, pod nimiž se i teď často stylově topí dřevem.
Mohlo by vás zajímat
Jen ze sladkých švestek
Kouzlo povidel spočívá v dlouhém a pomalém vaření. Díky němu se ze švestek odpaří tolik tekutiny, že vznikne tuhá hmota, kterou již není nutné nijak dále zavařovat a vydrží klidně celou zimu, i déle. Právě dlouhým vařením se švestky vždycky trochu připalovaly, což vedlo ke vzniku typické černé barvy povidel. V minulosti se povidla často dělala ze sušeného ovoce a šlo spíše o jakousi omáčku z rozvařeného ovoce. Teprve později se přešlo na švestky čerstvé. Pro dokonalá povidla je třeba, aby byly švestky dostatečně sladké a hodně uzrálé. Ideální je, když přejdou již prvními mrazíky, je v nich pak přirozeně mnohem více cukrů. Díky vysoké koncentraci cukrů jsou povidla hodně sladká a kalorická, jde ale jen o cukr z ovoce. Čím jsou tekutější, tím jsou kyselejší a mají také větší tendenci se kazit. V minulosti se povidla používala jako sladidlo místo medu nebo tehdy hůře dostupného cukru. S oblibou se jimi doslazovalo třeba těsto na litý perník.
Mohlo by vás zajímat
Upečte je v troubě
K přípravě povidel ale nutně nepotřebujete speciální vybavení. Vystačíte si i s hrncem a sporákem nebo troubou a pekáčem. V novodobých receptech na povidla se často setkáte i s cukrem, který v nich působí jako konzervant. Pro lepší chuť a vůni se do nich přidává rovněž aromatické koření – skořice, hřebíček a badyán. Zkuste třeba tento recept: Připravte si 1 kg švestek, důkladně je omjyte, vypeckujte a dejte přes noc odležet do hrnce či pekáče promíchané s cukrem a octem. Na 1 kg švestek potřebujete 0,5 dl octa a přibližně 300 g cukru. Určitě se ale vyplatí dělat povidla ve větším množství. Právě ocet (případně citronová šťáva) napomohou k delší výdrži povidel. Nejjednodušším domácím způsobem přípravy povidel je pečení v troubě. Nemusíte stát u plotny a neustále švestky kontrolovat a míchat. Jen zapnete troubu a při mírné teplotě švestky pečete až 10 hodin. Hotová povidla je nakonec nutné propasírovat nebo rozmixovat. Existují i recepty s kratší dobou pečení, pak jsou ale povidla tekutější. Hotovou dobrotu přendejte do umytých a vyvařených suchých sklenic a zalijte trochou rumu. I ten prodlouží trvanlivost povidel a ještě dodá dokonalou vůni.
Povidla k masu
Pokud vás spíš trápí přebytky jablek či hrušek, pusťte se do povidel jablečných nebo hruškových, příprava je stejná. Ze švestkových povidel se tradičně na Moravě připravuje trnčená omáčka, která se podává k uzenému masu. Jak na ni? Nejprve si připravte jíšku z mouky a másla a zalijte ji vývarem z uzeného masa. Přidejte povidla, skořici, hřebíček a bobkový list a povařte. Nakonec dochuťte solí a pepřem. Podávejte s masem a bramborovým knedlíkem nebo šiškami, moravskými šulánky.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Salátové okurky potřebují dobré hnojení: Pomůže mulč, naopak velké množství hnojiva a špatné dávkování škodí
Franz Kafka byl vegetarián, miloval čočku nakyselo a zelenou špaldu. Každé sousto dvaatřicetkrát žvýkal a zemřel hlady
Jak připravit pečené jedlé kaštany. Můžete je péct v troubě, na grilu i na pánvi
Nejnovější recepty Více
Roláda s mandlovým krémem a malinami sušenými mrazem
Přidáno před 3 hodinami
Kuřecí roládky s baby špenátem, vejcem a párkem
Přidáno před 18 hodinami
Treska po mlynářsku s třepanými bramborami
Přidáno 8. 6. 2024 10:22
Vaječná pomazánka s vejci a křenem
Přidáno 8. 6. 2024 09:59
Kedlubnová máslová polévka s hráškem
Přidáno 8. 6. 2024 08:13
Rajčatový chleba
Přidáno 7. 6. 2024 11:52
Přečtěte si Zobrazit více
Nejjednodušší chleba na světě podle Josefa Maršálka: Díky podmáslí je krásně vláčný a díky sodě nadýchaný i bez kynutí
Borůvková povidla: Zkuste je podle slavné prvorepublikové kuchařky Anuše Kejřové!
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Komentáře
27. 8. 2021 00:20