Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Potraviny, které pomáhají zlepšit paměť: Vsaďte na borůvky, čokoládu nebo ořechy!
Zdroj: Freepik

Nejen školáci si toho musí spoustu zapamatovat. Mít dobru paměť se hodí i dospělým a možná i víc než dětem. Pokud stále hledáte klíče a zapomínáte na schůzky, zkuste některou z potravin, jež mohou zlepšit „pamatováka“. Myslete ovšem na to, že jen jídlem se nespasíte a paměť je třeba i trénovat.

Čokoláda pro lepší fungování mozku

Hledáte vždy výmluvu, proč si pochutnávat na sladkých čtverečcích? Nyní už nemusíte. Čokoláda je dobrá nejen na nervy, ale i na paměť. Mohou za to flavonoidy obsažené v kakau. Tyto látky rostlinného původu, které najdeme ve všech rostlinných buňkách, v přírodě mají funkci barviv a na nás působí jako antioxidanty. Flavonoidy mají pozitivní vliv na cévy, které zpevňují. Kakao by tak mělo zlepšovat kognitivní funkce, neboť zvyšuje průtok krve do mozku. V rámci studie uvedené na webu Frontiersin.org se zjistilo, že podávání kakaových flavonoidů zlepšilo u lidí krátkodobou paměť i zpracování vizuálních informací. Díky těmto látkám se také snižuje riziko rozvoje demence ve stáří. Pozitivní vliv měla čokoláda i na osoby trpící nedostatkem spánku, u nich výrazně zvýšila výkonnost mozku a rychlost myšlení. Řiďte se však i rčením, že všeho moc škodí. Lepší paměť vám zaručí už jen 30 g čokolády denně. A vsaďte raději na tu tmavou s větším podílem kakaa. Ta vám prospěje úplně nejvíc.

Díky rybám nebudete zapomínat

To, že omega-3 mastné kyseliny obsažené v rybách mají obecně pozitivní vliv na naše zdraví (hlavně na činnost srdce nebo na zrak či pleť), je známé dlouho. Víte ale, že působí i na to, co vám zůstane v hlavě? Podle výzkumů se zjistilo, že lidé, kteří jedli ryby, jako jsou treska, tuňák či losos aspoň jednou týdně, měli pomalejší pokles paměti. Mohou za to právě omega-3 mastné kyseliny obsažené v rybím tuku. Rybí olej obsahuje především dva typy omega-3 mastných kyselin - EPA a DHA. Ty podle stránek Healthline.com zlepšují výkonost mozku a schopnost vybavit si jisté věci. EPA a DHA mají důležitou roli i na vyvíjející se mozek dítěte. Z toho důvodu je vhodná konzumace rybího oleje již u nastávajících matek během těhotenství. Tyto mastné kyseliny jsou důležité pro udržení normální funkce mozku po celý život. Jsou hojně zastoupeny v buněčných membránách mozkových buněk a usnadňují komunikaci mezi nimi. Ovlivňují hlavně tzv. pracovní paměť, díky níž déle udržíme získané informace. Navíc zmírňují i depresivní stavy. Nejvíce omega-3 mastných kyselin obsahují třesčí játra, pak kaviár, losos, chia semínka a vlašské ořechy.

Borůvky zlepšují paměť u starších lidí

Pokud vám dělá stále větší problémy si něco zapamatovat, vsaďte na borůvky. Jim totiž modrou barvu dodávají antioxidanty zvané antokyany, které zabraňují ztrátám paměti hlavně u starších ročníků. Podle údajů na webu Yourheights.com prý tyto flavonoidy zpomalují proces stárnutí a změny s ním spojené. Pravidelná konzumace borůvek (ideální jsou dvě hrsti denně) vám tak může pomoci omladit mozek až o 2,5 roku. Navíc s jejich pomocí můžete předejít riziku vzniku Alzheimerovy choroby. Výzkumy totiž ukazují, že antokyany mohou mít v mozku dokonce neuroprotektivní účinky (tedy, že předcházejí nemocem spojeným s poškozením nervového systému), protože chrání mozek před toxiny, záněty a poškozením buněk. Kromě těch z našich lesů mají podobné účinky i kanadské borůvky.

Sójové výrobky zlepšují soustředění

Když jste se učili ve škole na zkoušky, zobali jste lecitinové tablety? Tento fosfolipid se získává převážně ze sójového mléka, tofu a dalších výrobků ze sójových bobů, obsahují jej ale i některá semínka, ořechy nebo vaječný žloutekO lecitinu se říká, že je potravou pro mozek. Vědci zjistili podle webu Wholefoodsmagazine.com, že konzumace lecitinu pomáhá regenerovat zpomalené mozkové buňky a zlepšuje paměť, řeč a motorické funkce. Nejvíc je prospěšný pro starší lidi. Součástí lecitinu je látka cholin a ta, jak se píše na stránkách Medicalnewstoday.com, se podílí na vývoji mozku a zlepšuje paměť. Vzhledem k účinku cholinu na mozek se má za to, že lecitin může být prospěšný pro osoby s neurologickými poruchami, Alzheimerovou chorobou a jinými formami demence projevujícími se ztrátou paměti. Lecitin zvyšuje i schopnost koncentrace, takže pomáhá rychleji vstřebat informace.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Catering

Catering

Catering je specifická služba, nejčastěji gastronomická, při které si zákazník objedná veškeré zajištění libovolné akce, tzv. na klíč. Firma mu dodá… Číst více

Garden party

Garden party

Tato zahradní slavnost se většinou pořádá v soukromí hostitele pro určitý okruh pozvaných osob. Občerstvení se podává ve formě rautu nebo nabídkových… Číst více

Koktejl

Koktejl

Koktejl je společenské krátkodobé setkání, které trvá asi 2 hodiny. Uskutečňuje se odpoledne nebo večer. Jídlo se podává ve formě studené kuchyně tak… Číst více

Marie