Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Odhalte tajemství popcornu: Kdy se svět zbláznil do křupavých kukuřičných pukanců?
Zdroj: Pixabay, anncapictures

Bez obří krabice popcornu by požitek návštěvy multikina nebyl dokonalý. Ke sledování filmů prostě pojídání popcornu patří. S máslem, sladký nebo s příchutí… každý si může vybrat, na co má zrovna chuť. A když nepůjdete do kina, udělejte si popcorn doma. Kupodivu to jde i bez mikrovlnky.

Když puká kukuřice

Popcorn patří mezi nejoblíbenější slané pochutiny, a to bez ohledu, zda si jej vychutnáváte v kině nebo jen doma u televize k vínku. Přitom je to ta nejjednodušší dobrota vůbec. To hlavní a vlastně i jediné, co na něj potřebujete, jsou zrnka kukuřice, která se praží. Kouzlo popcornu spočívá v tom, že působením tepla zrníčka puknou, obrátí se naruby a nafouknou se do podoby typických bílých pěnových kousků, připomínajících jakousi zvláštní květinu. To, co se s popcornem děje, ví asi každý, kdo nakouknul do sáčku s kukuřičnými zrnky před a po jejich pobytu v mikrovlnné troubě. Víte ale, jaká je historie popcornu?

Od indiánů k pouličnímu občerstvení

Svůj původ má podle webu Britannica.com samotná kukuřice v Mexiku a dalších zemích Střední Ameriky. Důkazy o jejím pěstování jsou staré již 10 000 let. Před mnoha tisíci lety se na stejném místě zrodil i popcorn. Podle nálezů v jedné z jeskyní v Novém Mexiku si prý na něm pochutnávali již indiánské kmeny kolem roku 3600 př. n. l., jak se píše na webu Delish.com. Původní obyvatelé Ameriky kukuřici pražili v písku zahřátém nad ohněm. Popcorn pak používali jako obřadní doplněk a výzdobu při rituálech. Věřili totiž, že každé zrnko kukuřice obsahuje tichého ducha, který se po zahřátí zrna rozzlobí. Když se pak zrnko zahřálo příliš, duch z jádra vyskočil, což způsobilo jeho prasknutí. V 19. století se popcorn připravoval pražením kukuřice na plotýnce kamen. Ve stejné době se objevil poprvé i výraz popped (prasknutý, bouchnutý) corn (kukuřice). Již v 80. letech 19. století se začal popcorn prodávat v pojízdných vozících na ulicích amerických měst. Nabízel se také na poutích a jarmarcích. Podle webu History.com však nejvíc obliba popcornu vzrostla v 90. letech 19. století, kdy Charles Cretors, majitel chicagského obchodu s cukrovinkami, vytvořil řadu parních strojů na pražení ořechů a tuto technologii použil i na pražení kukuřičných zrn. Pro nízkou cenu byl popcorn oblíbenou pochoutkou během hospodářské krize a také za 2. světové války. Poslední a velmi důležitý okamžik v dějinách popcornu nastal roku 1971, kdy podle webu Popz.eu Jim Watkins vynalezl popcorn do mikrovlnné trouby. Od té doby si mohl každý užít kukuřičnou pochoutku v pohodlí domova.

V kinech popcorn zpočátku nechtěli

Pokud byste přemýšleli, kde se vzal zvyk objednávat si v kině ke sledování filmu zrovna popcorn, tak vězte, že samozřejmě také v Americe. Popcorn se začal nabízet v kinech téměř od počátku, majitelé kin se mu ale původně bránili. Ve 20. letech 20. století byla kina honosným místem, stavěly se luxusní a nazdobené filmové paláce, jejichž majitelé nechtěli, aby jim tam někdo rozhazoval bílé pukance. Navíc popcorn byl brán jako obyčejné pouliční jídlo, které se k atmosféře původních filmových paláců nehodilo a filmoví magnáti byli přesvědčeni, že pojídání popcornu bude odvracet pozornost diváků od filmů. Posléze ale zjistili, že mají z prodeje popcornu větší zisk než z prodeje lístků a v roce 1938 byly podle webu Popcorn.org do vestibulů kin Dickinson nainstalovány první automaty na popcorn.

Zdravá a téměř dietní kukuřičná pochoutka

Možná vás to překvapí, ale popcorn je vlastně poměrně zdravou pochutinou, rozhodně zdravější, než jsou třeba chipsy. Stejně jako kukuřice dodá tělu vlákninu a i některé vitaminy a minerály. Pokud není příliš tučný s přídavkem másla nebo s příchutí, jde i o poměrně nízkokalorickou pochoutku. Běžná porce popcornu, tedy 25 g, obsahuje podle webu Kaloricketabulky.cz je necelých 90 kcal. Navíc popcornu o moc víc nesníte, oproti smaženým brambůrkům vás nasytí mnohem víc. Pokud chcete mít jistotu, z čeho popcorn připravujete, nekupujte si ten do mikrovlnky, ale jen samotná  kukuřičná zrníčka určená pro přípravu popcornu. Dobrotu si doma snadno uděláte i bez mikrovlnné trouby. Do hluboké pánve nebo do hrnce nalijte asi 20 ml oleje, do něhož můžete přidat i lžičku másla. Olej zahřejte a pak do něj vsypejte 100 g kukuřice. Přikryjte poklicí a nechte zrníčka skákat a pukat. Hotový popcorn vyjměte, nechte okapat a posypejte solí, pepřem, římským kmínem nebo třeba skořicí.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Catering

Catering

Catering je specifická služba, nejčastěji gastronomická, při které si zákazník objedná veškeré zajištění libovolné akce, tzv. na klíč. Firma mu dodá… Číst více

Garden party

Garden party

Tato zahradní slavnost se většinou pořádá v soukromí hostitele pro určitý okruh pozvaných osob. Občerstvení se podává ve formě rautu nebo nabídkových… Číst více

Koktejl

Koktejl

Koktejl je společenské krátkodobé setkání, které trvá asi 2 hodiny. Uskutečňuje se odpoledne nebo večer. Jídlo se podává ve formě studené kuchyně tak… Číst více

Marie

Naposledy jste si prohlédli