Jižní Čechy na talíři: Připravte si kočičí tanec, bosáky nebo pucánkovou polévku z hub!
12. 9. 2021 Vaření
Kraj rybníků není proslulý pouze lovem ryb. Jihočeši umějí taky skvělé bramborové či houbové pokrmy nebo dobroty z luštěnin! Právě taková jídla si dnes společně připomeneme.
Kočičí tanec
Jednodušší jídlo těžko najdete. Směs vařené čočky, krupek, cibule, soli, škvarků a majoránky je geniální vynález, jak se najíst levně, zdravě a do sytosti. Naši předkové si nemohli dovolit jíst maso každý den, tak experimentovali, jak se dalo. A vznikaly dobroty, které i bez masa chutnají fantasticky. Třeba jako právě tahle. Na kočičí tanec budete podle knížky Žahúři v Jindřichově Hradci potřebovat: 250 g čočky, 150 g krupek, sůl, majoránku, 80 g škvarků a 1 cibuli. Čočku namočte a poté uvařte tak, jak jste zvyklí, ale v nesolené vodě! Ve větším množství jiné, slané vody uvařte přebrané a namočené kroupy. Obojí sceďte a smíchejte. Přidejte dle chuti sůl, majoránku a škvarky rozpuštěné na troše sádla. Na talíři posypte pokrm osmaženou cibulkou.
Mohlo by vás zajímat
Dokonalé bosáky
Existuje víc receptů na tyhle jihočeské knedlíky, ale tento jsme si s dovolením vypůjčili, jako minule jablečné knedlíčky, z facebookové skupiny Skromné vaření a pečení pro každého. Zakladatelka skupiny, Šárka Adámková, má část rodiny právě na jihu Čech, a proto se svojí maminkou jihočeská jídla vařila. A společně také, jak sama říká, časem vyladily recept na podle nich nejlepší jihočeské bosáky. Co budete potřebovat: 1 kg ve slupce vařených brambor, 600 g syrových oloupaných brambor, 250 g hrubé mouky, 1 vejce a sůl. Postup je následující: Do velkého hrnce dejte vařit vodu a hodně ji osolte. Ve slupce uvařené brambory oloupejte a nastrouhejte. Syrové brambory také nastrouhejte a nechte chvíli odstát. Pak je vymačkejte a vodu slijte, ale škrob, který se usadil na dně mísy, ponechejte! K vymačkaným bramborám přidejte nastrouhané vařené brambory, mouku, škrob a vejce. Těsto mírně osolte a pomocí dvou lžic z něj tvarujte knedlíky, které ihned zavařte do vroucí vody. Vařte asi 10–15 minut, vyjměte, lehce omastěte (nejlépe husím sádlem) a podávejte se zelím a osmaženou cibulkou jako samostatný pokrm, nebo se zelím jako přílohu k pečeným masům.
Pucánková polévka z hub
Připravte si 1 hrnek sušených hub, 1 brambor, 5 lžic hrubé mouky, sůl a hrnek smetany. Houby namočte do vody na hodinu nebo déle. Pak je osolte a uvařte spolu s oloupaným a na kostičky nakrájeným bramborem doměkka. Mezitím z mouky, vody a špetky soli udělejte husté těstíčko a lžičkou vykrajujte nočky, které zavářejte do polévky. Vařte asi 3 minuty, pak polévku zjemněte smetanou. Můžete přidat i trochu kopru nebo naopak česnek a majoránku. Ať vám chutná!
Více o tom, jak sbírat, používat i skladovat houby najdete zde ➔
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Vinnou révu můžeme pěstovat i na zahradách ve výšce do 500 m. n. m. V kuchyni využijeme listy i hrozny
Vinná réva je teplomilná, takže plných úspěchů dosáhneme nejlépe v jižní poloze chráněné před větrem. Vyžaduje lehčí půdu. Pěstujeme odrůdy moštové k… Číst více
Kebab nebo gyros? Není to totéž. Poznejte rozdíly mezi dvěma pouličními dobrotami
Také se vám kebab a gyros tak trochu pletou? Na… Číst více
Pita chléb: Kulinářský poklad z Blízkého východu pomůže vytvořit dokonalý gyros i kebab, jeho příprava je snadná
Pita chléb, také známý jako arabský chléb, je… Číst více
Den rozinek
Na výběr je z většího množství druhů rozinek, liší se dle původu a odrůdy vinné révy, též záleží na dalším způsobu zpracování a sušení. Setkat se… Číst více
Tvarování kebabu nebylo nikdy jednodušší. Naše názorné video vás naučí skvělý trik
Kebab je název pro smažené nebo grilované maso, které pochází z Blízkého východu nebo Asie. Jedná se o mleté maso smíchané s kořením, které dále… Číst více
Velký test kebabů v Praze 2023: Kde dostanete čerstvé maso a kde za 170 Kč jen mražený polotovar? Suverénně vede Žižkov
Grilované, na kousky nakrájené maso v housce nebo… Číst více
Den gyrosu
Označení gyros, které znamená točit, odkazuje na způsob přípravy masa na vertikálním grilu. Z válce se odkrajují malé kousky masa, které se pak… Číst více
Jak se starat na jaře o vinnou révu. Jaké jsou hlavní zásady správné péče
Vinná réva se řadí mezi jedny z nejstarších rostlin, které se pěstuji již od nepaměti. Čerstvé hrozny obsahují především velké množství sacharidů,… Číst více
Na víno do Prahy. Zjišťovali jsme, kde si můžete dát nejlepší skleničku z místních vinic
V současnosti jezdíme za vínem na Moravu,… Číst více
Dovolená v Bulharsku 2023: Polévka za 30 korun či kebab za 75 mile překvapí, oběd v restauraci vyjde na stokorunu
Bulharsko je pro Čechy dlouhodobě dovolenkovým… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak skladovat sušené houby. Vyvarujte se začátečnických chyb. Poradíme vám, které to jsou
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Retro okénko: Připravte si smaženku, hit starých dobrých bufetů a mléčných barů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 11 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12