Nejlepší svíčková podle soutěže Masterchef: Chuti pomůžou hořčice, jalovec i portské víno!
14. 9. 2021 Vaření
Je dokonalou sváteční specialitou, nejlepším hlavním chodem v rámci nedělního oběda i tradiční součástí svatebního menu. Každý ji dělá trochu jinak a každý tvrdí, že ta jeho nebo jeho babičky je ta nejúžasnější. Své finty mají na dosažení dokonalosti nejen soutěžící, ale i porotci ze soutěže Masterchef Česko.
Záhada kolem svíček i omáčky
Právě svíčková je hlavním soutěžním pokrmem v posledním díle populární kulinářské show. Na to, jak je tento pokrm slavný, je jeho název vlastně tak trochu záhadou. To, co často označujeme svíčkovou omáčkou, totiž vlastně neexistuje. Recept se totiž správně jmenuje hovězí svíčková na smetaně. To vlastně i vysvětluje název jídla, odkazuje totiž k nejlepšímu, nejjemnějšímu a nejkřehčímu a také k nejdražšímu kousku hovězího masa uloženému z obou stran pod nízkým roštěncem. Svým vzhledem údajně připomíná svíčku. Jsou však i další teorie. Podle jedné se váleček masa nachází v místech, kde se ukládá na zvířeti lůj, který se dřív používal jako základ pro výrobu svící. Druhá teorie je založena na zvyku mistrů řezníků pohostit jednou ročně své tovaryše při jejich návratu po prázdninách. Pro tuto hostinu, která se podle zvyku odehrávala při svíčkách, se připravovalo slavnostní jídlo z nejlepšího pečeného kousku masa. To, jakou omáčku k masu podávali, však doloženo není. Pokud byste hledali blízkou spojitost se svíčkami, vosk samozřejmě v omáčce nenajdete, zato ale spoustu kořenové zeleniny, po níž má omáčka svou dokonalou vůní a chuť. Aspoň tedy v té současné verzi.
Mohlo by vás zajímat
Aby bylo maso dokonale měkké
I když existují varianty s mletým masem, kuřecím, krůtím nebo třeba i se zvěřinou, pokrm, kterému říkáme svíčková se připravuje, jak již bylo zmíněno, z hovězího masa. Svíčková se na něj ale paradoxně příliš nedoporučuje. Vzhledem k jemné chuti tohoto kousku masa je spíš vhodná pro přípravu minutek a na dlouhé dušení nebo pečení v troubě je jí poměrně škoda. Proto se svíčková častěji dělá z hovězího zadního. Příprava svíčkové ze svíčkové má ale nesporné výhody v tom, že maso nevyžaduje žádné zvláštní úpravy a je nádherně měkké. Možná proto dřív hospodyňky v dobách, kdy bylo hovězí maso levnější, raději používaly do pokrmu rovnou ten nejlepší kousek masa.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Hovězí zadní, typické pro přípravu svíčkové dnes, vyžaduje před pečením patřičnou úpravu předem. Nechcete-li k omáčce podávat vysušenou podešev, je nutné maso nejprve důkladně prošpikovat špekem, poté je zprudka opéct na másle a pak na nějakou dobu nechat odležet. Jen tak bude maso dokonalé měkké. Maso se nakládá společně s kořenovou zeleninou (mrkev, celer, petržel ve stejném poměru) a s kořením (bobkový list, nové koření a pepř). Vše se zalije máslem a uloží do chladu. Máslo po vychlazení ztuhne a zabrání se tak přístupu vzduchu. To právě zajistí, že bude měkké a lahodné. Šéfkuchař a porotce soutěže Masterchef Česko Jan Punčochář prý takto nechá maso marinovat až tři dny.
Mohlo by vás zajímat
Jde to i bez jíšky a zahušťování
Maso se zeleninou můžete vařit i dusit, cílem je dosáhnout dostatečné měkkosti a vůně, která se bude linout po celé domácnosti. Nejlepší omáčka je založena na kořenové zelenině, pokud jí budete mít dostatek, nebudete muset omáčku ani nijak zahušťovat. Dokonalé konzistence dosáhnete pouze rozmixováním zeleniny. Pokud by byla ale omáčka příliš tekutá, můžete ji zahustit jíškou. Pak už stačí ji jen zjemnit buď klasickou smetanou na vaření nebo pro milovníky kyselejších chutí zakysanou smetanou. Půvab omáčky spočívá nejen v kombinaci kořenové zeleniny, ale také v jejím dochucení. Nesmí v ní chybět citron, případně ocet, Jan Punčochář ale v pondělním dílu vyzdvihl u jednoho ze soutěžících i použití citronové kůry, která omáčce dodala příjemnou odlehčenou chuť. Přemek Forejt doporučil na dochucení i hořčici, další možností na dodání kyselé chuti je také bílé víno.
Mohlo by vás zajímat
Trochu jiný brusinkový terč
Na talíř patří k masu i knedlík (nejlépe karlovarský) a samozřejmě nezbytný „brusinkový terč“. Tradičně se ke svíčkové podávají běžné zavařené brusinky z obchodu, které ne každému zachutnají. Právě tuto oblohu se soutěžící v Masterchefovi snažili trochu vylepšit třeba tím, že je nahradili pikantní ostružinovou zavařeninou nebo vlastní brusinkovou omáčkou. Pokud byste sehnali čerstvé nebo mražené brusinky, můžete se do toho pustit také. Zkuste je třeba podusit na portském víně nebo jako vítěz „svíčkové“ výzvy Maroš dochutit brusinkovou zavařeninu trochou jalovce.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Na co se hodí moruše. Plody jsou sladké, chutné a výživné. Vaříme z nich povidla, můžeme je mrazit a sušit
Moruše pěstujeme na zahradách buď jako stromy nebo keře. Dobře prospívají na slunečném a teplotně příznivém místě. Zpočátku potřebují občasné zalití,… Číst více
Správně usušit houby je důležité pro jejich kvalitu a trvanlivost. Za určitých podmínek je sušíme i venku
Sušení hub je nejběžnější způsob jejich zpracování a konzervace. Sušením houby získají intenzivní charakteristickou vůni, pro kterou jsou ceněny. K… Číst více
Jak nejlépe skladovat vlašské ořechy? Trvanlivost prodlouží mrazák i mikrovlnka!
Nasbírali jste si letos na podzim dostatečnou… Číst více
Encyklopedie bylinek na sušení: Jak správně usušit libeček, jak majoránku a co se šalvějí
Sušené bylinky jsou častou ingrediencí jídel.… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak usušit houby i bez sušičky: Pomůže sůl, nit i obyčejné síto
Rádi byste si něco z hub uchovali také na zimu?… Číst více
Jak dlouho namáčet sušené houby? Mají intenzivní vůni a výraznou barvu. Po namočení je použijeme jako čerstvé
Sušené houby se snadno skladují, nezaberou mnoho místa a jsou velmi trvanlivé. Před použitím je obvykle namáčíme, ale pokud je přidáváme např. do… Číst více
Česnek je v kuchyni nepostradatelný. Stroužky snadno uchováme v oleji či soli, mrazíme je a sušíme
Kvalitní pevné palice česneku se dobře skladují na bedničkách nebo svázané a zavěšené. Ve vhodném prostředí vydrží až do jara, ale máme-li obavy o… Číst více
7 nejlepších dobrot z rajčat a jak je nejlépe připravit: Rajská marmeláda nebo omáčka vyžadují tyto postupy
Rajčata jsou snadno dostupnou zeleninou a… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak uchovat rajčata na zimu: Dají se usušit, zamrazit, využít na protlak i fantastický domácí kečup
Když je léto plné slunce a rajčata mohou hezky… Číst více
Připravte si ta nejlepší sušená rajčata. Sušit je můžete nejen na slunci, ale i v sušičce a v troubě
Věděli jste, že si vůbec nemusíte kupovat sušená… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak dlouho trvá příprava svíčkové omáčky, aby její výsledná chuť byla dokonalá
Vídeňská houbová omáčka podle Viléma Vrabce. Uvařte si delikatesu z hříbků!
Svíčková omáčka neexistuje! Jak se oblíbené jídlo vlastně doopravdy jmenuje a proč?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12