Holka u plotny radí: Jak připravit nadýchaný a jemný kuskus? Pět minut vám stačit nebude!
20. 9. 2021 Vaření
Tuhle skvělou lehkou přílohu jedni milují, druzí se jí vyhýbají. Přitom v druhém případě za tím dost možná stojí špatná příprava. Jak na heboučký, nadýchaný kuskus nám dnes opět poradí food blogerka Šárka Adámková, známá jako Holka u plotny.
Seznamte se, prosím…
Pro začátek krátké připomenutí. Kuskus, couscous neboli cous cous, je slovo převzaté z berberského výrazu suksu a znamená spařenou a do kuliček tvarovanou krupici z pšenice, ječmene nebo prosa. Podobně jako u nás brambory je kuskus v severní Africe základem tamní kuchyně. Ovšem připravuje se zcela jinak, než jsme zvyklí v Evropě. Nezalévá se horkou vodou, ale pomalu a dlouho se napařuje ve speciálním hrnci, takzvaném kuskusiéru. „Ten se skládá ze dvou nádob. Ve spodní se vaří omáčka, v horní, nad párou, se připravuje kuskus. Postupně se tak vlastně malinké kuličky zvětšují a nabývají na objemu a zároveň do sebe vstřebávají chuť i vůni omáčky, která se vaří pod nimi,“ vysvětluje Šárka Adámková, autorka instagramového profilu Holka u plotny a lektorka kurzu vaření Arabská kuchyně severní Afriky. Jenže, co když kuskusiér nemáte? Klid, dobrý kuskus se dá připravit i bez něj!
Mohlo by vás zajímat
Chce to čas
„Já jsem si vyzkoušela oba dva způsoby přípravy kuskusu a musím uznat, že ten vařený nad párou je opravdu lepší. Ale s trochu péče se tomuto výsledku můžete přiblížit i v české kuchyni bez speciálního vybavení,“ říká Šárka. Ovšem, paradoxně je potřeba nepostupovat podle návodu na obalu. Mnoho lidí má potíž s tím, že připraví kuskus suchý, anebo naopak skoro „na kaši“. Při vaření v páře se tomu dá předejít, ale stejně tak to zvládnete i bez kuskusiéru. „Rozdíl v chuti i konzistenci kuskusu sice bude, ale pokud mu dáte správnou péči, tak to bude rozdíl jen nepatrný,“ dodává Šárka s tím, že základ chutného, šťavnatého kuskusu tvoří africká omáčka ze zeleniny, protlaku, harissy a koření, které se někdy říká podle barvy prostě „červená omáčka“. Na tu najdete recept v našem předchozím článku. Možná ale budete chtít ochutit kuskus jinak, proto si vysvětlíme základ přípravy.
Ve slané verzi budete potřebovat: kuskus, vroucí vývar, sůl, olivový olej a koření dle chuti (papriku, česnek, kurkumu…). „Kuskus dejte do hrnce, osolte a zakápněte olivovým olejem. Čistýma rukama nebo vidličkou vše dobře prohrábněte, aby se olej a sůl dostaly všude. Pak zalijte kuskus vroucím vývarem, ale použijte jen dvě třetiny z doporučeného množství na obalu. Kuskus přikryjte a nechte pracovat páru asi pět minut,“ vysvětluje Šárka. „Následně kuskus odkryjte, znova prohrábněte, opět dolijte trochou vývaru a zase zakryjte a nechte stát v teple,“ dodává Šárka s tím, že takto snadno uhlídáme krásně kyprou konzistenci kuskusu. Vývar můžete dolévat po troškách opakovaně a mít tak pod kontrolou, že kuskus nebude ani suchý, ani úplně rozvařený. „Ostatně, i při klasické přípravě v kuskusiéru hospodyňky kuskus nejdříve zalijí trochou horké vody, ochutí jej, prohrábnou, nechají nějakou dobu napařovat a poté jej opět dolijí vodou nebo omáčkou a znova nechají napařit,“ vypočítává tradiční metody Šárka, která před časem na svůj instagramnový profil Holka u plotny nahrála krátké video, na kterém můžete vidět rozdíl mezi kuskusem dělaným nad párou a zalévaným horkou vodou či vývarem.
A jak postupovat, když chcete kuskus nasladko? „Úplně stejně, jen místo vývaru zvolte vroucí šťávu z kompotu nebo jinak sladce ochucenou horkou tekutinu,“ radí Šárka. Zkuste podle našeho receptu třeba kuskus s mandlemi a ovocem.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak vykostit kuřecí stehna? Vykostění zabere jen chvíli a šťavnaté stehenní řízky využijete do spousty pokrmů
Stehenní kuřecí maso je daleko šťavnatější a křehčí než prsní. V obchodě jsou k dostání kuřecí stehna s kostí, které můžeme péct v celku, nebo již… Číst více
Čím plníme kuřecí stehna? Vyzkoušejte nádivku z housky, zeleninu či uzeninu
Nejlepším způsobem přípravy kuřete je vaření, a to ideálně pomalu tažený vývar. Dobrou volbou je také vaření v páře nebo dušení. Pro ozvláštnění… Číst více
Luxus na talíři v Prostřeno! Steak Wagyu za dva tisíce! Jak k němu ladí francouzské brambory grenaille?
Pokerový hráč Honza chce v pátek soutěžící v… Číst více
Tři božské večeře do 50 korun: Recepty na voňavá kuřecí stehna, snadné rizoto i zapečené těstoviny
Večeře do 50 korun je pořádnou výzvou, přesto se… Číst více
Šéfkuchař Lukáš Neckář se v dětství inspiroval kuchařkou kačera Donalda. Dnes má školu sushi a učí děti i dospělé jíst zdravě a chutně
Lukáš Neckář zastává názor, že asijská kuchyně… Číst více
Nejlepší sushi na světě dělá Čech! Richard Tomáš získal první místo v mezinárodní soutěži World Sushi Cup Japan. Tohle ukázal porotě!
Český sushi master Richard Tomáš uspěl v… Číst více
Jak vyudit kuřecí stehna v domácí udírně? Poradíme, jak maso naložit i vyudit
Při uzení se využívá jedinečných konzervačních a chuťových vlastností kouře. Kuře můžeme vyudit celé, jednodušší je ale udit jednotlivé porce.… Číst více
Jiří Helekal připravil kuře se „šmatlafundou“: Vařím, na co stačím, kuchař taky nemusí umět zpívat, říká zpěvák
Jiřina Bohdalová ve svém pořadu Hobby naší doby… Číst více
Domácí křenová pomazánka je pikantní pochoutkou, která se skvěle se hodí na chlebíčky i k pečenému masu
Křenová pomazánka patří k těm oblíbeným, které… Číst více
Kaťák z kuřecích stehen: Šťavnaté kousky masa na voňavém špeku doplní chilli či feferonka, které zajistí pikantní pálivou chuť
Katův šleh nemusí být jen z vepřového masa. Kaťák… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Honzovy buchty: Klasika, která nikdy neomrzí. Poradíme, jak je upéct se skvělou náplní
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí roládky s baby špenátem, vejcem a párkem
Přidáno před 15 hodinami
Treska po mlynářsku s třepanými bramborami
Přidáno před 22 hodinami
Vaječná pomazánka s vejci a křenem
Přidáno před 22 hodinami
Kedlubnová máslová polévka s hráškem
Přidáno 8. 6. 2024 08:13
Rajčatový chleba
Přidáno 7. 6. 2024 11:52
Lilek tří barev
Přidáno 7. 6. 2024 10:33
Přečtěte si Zobrazit více
Franz Kafka byl vegetarián, miloval čočku nakyselo a zelenou špaldu. Každé sousto dvaatřicetkrát žvýkal a zemřel hlady
Samosběr třešní 2024: Velký přehled sadů po celé republice. Kilo je k mání už za 15 Kč, ale na některých místech je třešní málo
Celine Dion ujíždí na arašídovém másle, miluje croissanty a nemá problém dát si párek v rohlíku nebo hranolky s kečupem