Méně známá podzimní kořenová zelenina: Víte, jak využít v kuchyni pastinák?
22. 10. 2021 Vaření
Pletou se vám pastinák s patisonem? Slova si jsou sice podobná, jde ale o úplně jinou zeleninu. Patizon je totiž druh tykve a pastinák nebo také pastiňák, jak mu mnozí také říkají, patří mezi kořenovou zeleninu, což dokládá i jeho nápadná podobnost s mrkví a s petrželí.
Je správně pastinák nebo pastiňák?
S pastinákem je to vůbec nějaké složité, neboť nikdo pořádně neví, jak se tato zelenina přesně jmenuje a setkat se můžete s mnoha variantami. Jediný správný název je ale pastinák setý, a výrazy jako pastiňák nebo dokonce pastyňák jsou špatně. Když pomineme tyto nesrovnalosti v názvosloví, je pastinák dokonalá podzimní zelenina. Kořeny se totiž sklízí po oschnutí natí, což je na podzim, doporučuje se ale jej vyndat ze země až po prvních mrazech, pak má totiž pastinák výraznější chuť. Je i o trochu sladší, neboť působením mrazu se škrob mění na cukr. Sklízet se pak dá celou zimu až do brzkého jara. Pastinák je nejlepší skladovat v mírně vlhkém písku ve studeném a chladném sklepě. Nevadí mu ale ani, když ho do jara necháte v záhoně.
Mohlo by vás zajímat
Sladší než petržel, výraznější než mrkev
Pastinák patří mezi miříkovité, kam se řadí i již zmiňovaná mrkev a petržel. Petrželi, která je chuťově ostřejší, se nejvíc podobá barvou a tvarem, chuťově má blíž spíš mrkvi. Je sladký, jemný, ale oproti mrkvi o trochu výraznější. Na rozdíl od ní ale není tak dobrý v syrovém stavu. I když je dnes z této trojice pastinák nejméně známý a mnozí jej považují jen za přerostlou petržel, v minulosti byl mnohem běžnějším druhem zeleniny. Jak uvádí stránky Canr.msu.edu, je prý dokonce nejstarší používanou kořenovou zeleninou. V dřívějších dobách se ale nejedl tak jako dnes, tedy jen jako doplněk k jiným druhům kořenové zeleniny. V jídelníčku našich předků se používal spíš jako brambory, které ho ostatně, poté co se dostaly do Evropy, v 18. století postupně vytlačily. Důkazem budiž i výklad slova pastinák. Latinsky se zelenina jmenuje pastinaca, což je podle webu Herbal-organic.com, odvozenina z latinského slova pastino, které znamená „připravit půdu pro výsadbu vinné révy“, nebo pastus, které se překládá jako potrava. Patinák se kdysi využíval i ke slazení džemů a koláčů, když ještě nebyl dostupný cukr. Sušené kořeny se také mlely na mouku a pak se z ní pekl chléb.
Mohlo by vás zajímat
Prospívá močovým cestám a pomáhá i při kašli
I když pastinák není tak běžný, určitě se vyplatí jej jídelníčku zařadit. Výrazně totiž prospívá našemu zdraví. Obsahuje víc prospěšných látek než mrkev a je i skvělou a dietnější náhradou brambor. Podle stránek Webmd.com se v minulosti lidé mylně domnívali, že konzumace pastináku může ulevit od bolesti zubů nebo unavených nohou a používali jej i jako afrodiziakum. Dnes už víme, jak uvádí stránky Verywellfit.com, že pastinák obsahuje velké množství minerálů, hlavně draslík, vápník, hořčík a železo. Je i vynikajícím zdrojem vitaminu C a E a kyseliny listové, která má výrazný vliv na krvetvorbu a rovněž na růst a vývoj plodu v těhotenství. Nastávající maminky by si tak měly na pastináku pochutnávat mnohem častěji. Kromě toho je bohatý na vlákninu, která upravuje trávení a udržuje rovnováhu střevní mikroflóry, podporuje zdraví kostí, pomáhá udržovat i nízkou hladinu cholesterolu v krvi a prospívá tak srdci. Léčivé účinky mají nejen kořen, ale i plody pastináku, jež se suší stejně jako kořen. Ze sušeného pastináku se, podle stránek Bylinkyprovsechny.cz, připravuje i nálev (2-3 lžičky na 250 ml vody), který působí močopudně, pomáhá pročistit močové cesty a zabraňuje vzniku jejich zánětu. Dokonce má uklidňující účinky, takže když si ho dáte před spaním, usnete, jako když vás do vody hodí. Odvar z plodů se doporučuje i při kašli.
Pro svou sladkou chuť zaujme i děti
V kuchyni se často pastinák používá ve spojení s dalšími druhy kořenové zeleniny, ale i v kombinaci s bramborami. U nás se na něj sice trochu pozapomnělo, ale třeba v Anglii nebo Skandinávii je stále oblíbeným druhem zeleniny. Vynikající je s bramborami a třeba dýní v zapékaných pokrmech se sýrem a smetanou. I když je lepší vařený, dá se jíst i syrový v různých salátech nebo pomazánkách. Výborně se hodí také do polévek, respektive krémů, nebo do zeleninových kaší. Díky jeho nasládlé chuti jej využijete rovněž nasladko. Stačí z něj připravit pyré, dochutit je třeba medem a skořicí a pak vmíchat do dortů a koláčů. Přímo úžasné jsou pastinákové hranolky, po nichž nepřiberete jako po těch smažených bramborových. Stačí pastinák nakrájet na hranolky, obalit je v olivovém oleji, zakápnout trochou citronu, přidat bylinky či koření a péct v troubě předehřáté na 200 °C asi 15 minut dozlatova a dokřupava.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak vykostit kuřecí stehna? Vykostění zabere jen chvíli a šťavnaté stehenní řízky využijete do spousty pokrmů
Stehenní kuřecí maso je daleko šťavnatější a křehčí než prsní. V obchodě jsou k dostání kuřecí stehna s kostí, které můžeme péct v celku, nebo již… Číst více
Čím plníme kuřecí stehna? Vyzkoušejte nádivku z housky, zeleninu či uzeninu
Nejlepším způsobem přípravy kuřete je vaření, a to ideálně pomalu tažený vývar. Dobrou volbou je také vaření v páře nebo dušení. Pro ozvláštnění… Číst více
Luxus na talíři v Prostřeno! Steak Wagyu za dva tisíce! Jak k němu ladí francouzské brambory grenaille?
Pokerový hráč Honza chce v pátek soutěžící v… Číst více
Tři božské večeře do 50 korun: Recepty na voňavá kuřecí stehna, snadné rizoto i zapečené těstoviny
Večeře do 50 korun je pořádnou výzvou, přesto se… Číst více
Šéfkuchař Lukáš Neckář se v dětství inspiroval kuchařkou kačera Donalda. Dnes má školu sushi a učí děti i dospělé jíst zdravě a chutně
Lukáš Neckář zastává názor, že asijská kuchyně… Číst více
Nejlepší sushi na světě dělá Čech! Richard Tomáš získal první místo v mezinárodní soutěži World Sushi Cup Japan. Tohle ukázal porotě!
Český sushi master Richard Tomáš uspěl v… Číst více
Jak vyudit kuřecí stehna v domácí udírně? Poradíme, jak maso naložit i vyudit
Při uzení se využívá jedinečných konzervačních a chuťových vlastností kouře. Kuře můžeme vyudit celé, jednodušší je ale udit jednotlivé porce.… Číst více
Jiří Helekal připravil kuře se „šmatlafundou“: Vařím, na co stačím, kuchař taky nemusí umět zpívat, říká zpěvák
Jiřina Bohdalová ve svém pořadu Hobby naší doby… Číst více
Domácí křenová pomazánka je pikantní pochoutkou, která se skvěle se hodí na chlebíčky i k pečenému masu
Křenová pomazánka patří k těm oblíbeným, které… Číst více
Kaťák z kuřecích stehen: Šťavnaté kousky masa na voňavém špeku doplní chilli či feferonka, které zajistí pikantní pálivou chuť
Katův šleh nemusí být jen z vepřového masa. Kaťák… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak zahustit omáčku nebo polévku zeleninou. Vyzkoušejte 3 způsoby bez přidání mouky
Jak uložit zeleninu na zimu? Vyzkoušejte skladování v písku, sušení nebo zavařování
Jak využít mrkev? Zkuste vláčnou zeleninovou bábovku nebo skvělé mrkvové knedlíčky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí roládky s baby špenátem, vejcem a párkem
Přidáno před 15 hodinami
Treska po mlynářsku s třepanými bramborami
Přidáno před 22 hodinami
Vaječná pomazánka s vejci a křenem
Přidáno před 22 hodinami
Kedlubnová máslová polévka s hráškem
Přidáno 8. 6. 2024 08:13
Rajčatový chleba
Přidáno 7. 6. 2024 11:52
Lilek tří barev
Přidáno 7. 6. 2024 10:33