Retro lekce v MasterChef Česko: Jak připravit španělské ptáčky jako od babičky?
27. 10. 2021 Vaření
Španělské ptáčky patří mezi klasiku české kuchyně. Právě proto jejich přípravu dostali v dnešním díle za úkol také soutěžící v pořadu MasterChef Česko. Pojďte si tedy dnes s námi i vy připomenout, jak se tahle dobrota připravuje a jak ji vylepšit! Zatímco však soutěžící museli vařit v moderním duchu, my se vrátíme k babičkovské klasice!
Původ neznámý
Jak už jsme psali v našem článku dříve, kde se vzal u španělských ptáčků ten název, nikdo s jistotou neví. Se Španělskem totiž nemá jídlo vůbec nic společného. Legenda říká, že se k nám pokrm dostal možná díky španělským kuchařům, kteří ke konci 17. století připravovali pochoutky pro císařovnu Marii. Ovšem ve Španělsku tohle jídlo neznají... A název ptáčci? Pravděpodobně vznikl od toho, že se maso, stočené do závitků původně spínalo jehlicemi, které z něj trčely do stran a připomínaly křídla. Možná za názvem stojí i ta skutečnost, že se na královských dvorech dříve běžně jedli malí opeřenci. A masový závitek svým tvarem i velikostí malého, peří zbaveného ptáčka připomíná. Nic z toho ovšem není potvrzené, jisté je jen to, že Španělské ptáčky milujeme a jsou po „svíčkové se šesti“ hned druhým českým nejoblíbenějším jídlem. Ovšem, jako u všech pokrmů, i zde platí, že dokonalého výsledku dosáhnete pouze správnými ingrediencemi a správným postupem.
Jak na ptáčky
Stejně jako neexistuje jeden jediný univerzální recept na svíčkovou omáčku, není ani jeden na ptáčky. Základ ovšem bývá stejný: Do plátku z roštěné se zabalí různé suroviny a následně se vše společně dusí doměkka. Náplň ve španělských ptáčcích má propojovat několik chutí: pikantní hořčici, jemnou uzeninu, syté vejce a kyselou okurku. Někdo přidává i slaninu, ta nikdy neuškodí, někdo dává párek, jiný klobásu. Aby se vám jídlo povedlo, držte se následujících zásad:
- Vybírejte dobře vyzrálé maso a i přesto plátek ještě z obou stran naklepejte. Naklepáním se rozruší svalová vlákna a maso bude měkčí. Po naklepání plátek osolte a opeřete a potřete plnotučnou hořčicí.
- Na plátek masa dejte dle libosti slaninu, šunku, čtvrtku vejce uvařeného natvrdo, čtvrtku podélně rozkrojené okurky, párek nebo klobásu. Někdo přidává i cibuli. Řiďte se svou chutí! Maso zabalte do válečku tak, aby byly okraje dobře utěsněné. Maso upevněte párátky, špejlemi či kuchyňským provázkem. Pokud máte kastrůlek velikostí tak akorát na všechny závitky, můžete je také při opékání naskládat těsně vedle sebe a závitky se nerozpojí i bez provázku či nitě. Prodávají se také speciální kuchyňské klipsy nebo smyčky na maso, přesně na tento účel.
- Závitky opékejte na rozpáleném sádle nebo oleji tak, aby maso ze všech stran zatáhlo a zhnědlo. Poté maso vyjměte a dejte bokem. Ve výpeku osmažte slaninu, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a osmažte ji do zlatohněda. Přidejte bobkový list a hořčici dle chuti, vložte závitky zpět a vše podlijte masovým vývarem. Přikryjte pokličkou a buď ptáčky duste pomalu na sporáku, nebo pečte v troubě při 160 °C asi 2 hodiny.
- Na závěr omáčku zahustěte jíškou a ještě provařte. Poté ji propasíruje přes jemné sítko a dochuťte. Tajný tip šéfkuchařů? Omáčka získá šmrnc, když do ní kápnete trochu láku z okurek! Můžete ještě také znova přidat trochu hořčice.
- Z ptáčků sundejte případné provázky či špejle, na každou porci použijte jeden až dva závitky a ty před podáváním šikmo překrojte, aby byla vidět náplň uvnitř. Španělské ptáčky podávejte s vařenou rýží. Někdo k nim má rád také třeba bramborou kaši.
TIP
TIP
TIP
TIP
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak vykostit kuřecí stehna? Vykostění zabere jen chvíli a šťavnaté stehenní řízky využijete do spousty pokrmů
Stehenní kuřecí maso je daleko šťavnatější a křehčí než prsní. V obchodě jsou k dostání kuřecí stehna s kostí, které můžeme péct v celku, nebo již… Číst více
Čím plníme kuřecí stehna? Vyzkoušejte nádivku z housky, zeleninu či uzeninu
Nejlepším způsobem přípravy kuřete je vaření, a to ideálně pomalu tažený vývar. Dobrou volbou je také vaření v páře nebo dušení. Pro ozvláštnění… Číst více
Luxus na talíři v Prostřeno! Steak Wagyu za dva tisíce! Jak k němu ladí francouzské brambory grenaille?
Pokerový hráč Honza chce v pátek soutěžící v… Číst více
Tři božské večeře do 50 korun: Recepty na voňavá kuřecí stehna, snadné rizoto i zapečené těstoviny
Večeře do 50 korun je pořádnou výzvou, přesto se… Číst více
Šéfkuchař Lukáš Neckář se v dětství inspiroval kuchařkou kačera Donalda. Dnes má školu sushi a učí děti i dospělé jíst zdravě a chutně
Lukáš Neckář zastává názor, že asijská kuchyně… Číst více
Nejlepší sushi na světě dělá Čech! Richard Tomáš získal první místo v mezinárodní soutěži World Sushi Cup Japan. Tohle ukázal porotě!
Český sushi master Richard Tomáš uspěl v… Číst více
Jak vyudit kuřecí stehna v domácí udírně? Poradíme, jak maso naložit i vyudit
Při uzení se využívá jedinečných konzervačních a chuťových vlastností kouře. Kuře můžeme vyudit celé, jednodušší je ale udit jednotlivé porce.… Číst více
Jiří Helekal připravil kuře se „šmatlafundou“: Vařím, na co stačím, kuchař taky nemusí umět zpívat, říká zpěvák
Jiřina Bohdalová ve svém pořadu Hobby naší doby… Číst více
Domácí křenová pomazánka je pikantní pochoutkou, která se skvěle se hodí na chlebíčky i k pečenému masu
Křenová pomazánka patří k těm oblíbeným, které… Číst více
Kaťák z kuřecích stehen: Šťavnaté kousky masa na voňavém špeku doplní chilli či feferonka, které zajistí pikantní pálivou chuť
Katův šleh nemusí být jen z vepřového masa. Kaťák… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Chyby při úpravě španělských ptáčků: Jak připravit výborný český pokrm
Španělské ptáčky ve Španělsku neznají. Jaké slavné názvy jídel jsme si prostě jen vymysleli?
Jak vyčistit zakalený vývar? Naučíme vás dva postupy
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí roládky s baby špenátem, vejcem a párkem
Přidáno před 15 hodinami
Treska po mlynářsku s třepanými bramborami
Přidáno před 22 hodinami
Vaječná pomazánka s vejci a křenem
Přidáno před 22 hodinami
Kedlubnová máslová polévka s hráškem
Přidáno 8. 6. 2024 08:13
Rajčatový chleba
Přidáno 7. 6. 2024 11:52
Lilek tří barev
Přidáno 7. 6. 2024 10:33
Komentáře
29. 10. 2021 21:50
29. 10. 2021 19:12
Pro zajimavost Magdalena Dobromila uvadi jako spanelskeho ptacka holoubka , teda zavitek ze zelneho listu plneny mletym veprovym masem .