Malá domácí kavárna aneb Jak si připravit doma ten svůj nejlepší šálek kávy
14. 11. 2021 Vaření
Pokud patříte k milovníkům kávy, instantní prášek nebo „turek“ vás asi neuspokojí. Dnes sice může mít profesionální pákový kávovar každý, najít na něj místo na kuchyňské lince je ale oříšek. Řešením jsou přístroje na kapsle, i ty ale zaberou dost místa. Jsou ovšem i jiné možnosti, jak nechat doma rozvonět dokonalou kávu...
Přefiltrujte ji
Když se řekne překapávaná káva, mnoho lidí si představí elektrický přístroj s velkou konvičkou, v němž připravíte kávu na celé pracovní dopoledne. Překapávanou ovšem vyrobíte i bez přístroje, který vám zabírá místo na kuchyni. Nejjednodušší možností je tzv. dripper, díky němuž dosáhnete jemné, čisté a vyvážené kávové chuti. Jeho předností je, že je skladný, snadno se s ním pracuje, dobře se čistí a můžete si ho snadno zabalit na dovolenou. Jedinou nevýhodou je, že do něj ještě potřebujete papírové, případně látkové filtry. Dnes již existují i drippery se zabudovaným sítem s malinkými otvory, u nichž se bez papírového filtru obejdete. Dripper nebo také překapávač vypadá ve většině případů jako trychtýř ve spodní části se stojánkem, jímž se postaví na hrnek. Některé se ovšem prodávají rovnou i s nádobou (dekantérem). Někdy se mu také říká V60 podle názvu slavného modelu japonské firmy Hario. Dripper může být plastový, keramický nebo kovový.
Mohlo by vás zajímat
Kávu z něj získáte následujícím způsobem: Nejprve vložte do dripperu filtr a obojí pak postavte na hrníček, v němž chcete mít kávu. Filtr spařte nad šálkem vrucí vodou. Tím se odstraní případné drobounké papírové chloupky a vroucí voda zároveň hned ohřeje šálek na kávu. Vodu z hrníčku vylijte a do navlhčeného filtru nasypte kávu namletou na střední hrubost. Kávu trochu spařte horkou vodou ohřátou ideálně na teplotu 95 °C. Když opadne pěna, kávu ve filtru pomalu krouživými pohyby zalévejte horkou vodou, aby postupně překapávala do vašeho šálku. Na zalévání je lepší použít speciální konvici s dlouhou tvarovanou a úzkou hubičkou, z níž voda teče pomaleji. To je u dripperu zvlášť důležité – pokud byste totiž vodu nalili na kávu příliš silným proudem, měla by pak káva úplně jinou chuť. Kromě klasického překapávače existují ještě vychytávky jako Clever dripper, jemuž se říká „chytráček“. Díky speciálnímu ventilu jím voda hned neproteče, takže v něm můžete kávu chvíli louhovat. Mezi drippery se řadí i Chemex. Do skleněné nádoby ve tvaru přesýpacích hodin se také dávají papírové filtry a postupuje se stejně jako u dripperu, jen se káva předem mele o trochu víc nahrubo. Znalci tvrdí, že v Chemexu připravíte úplně nejlepší překapávanou kávu, kterou slovy vynálezce Chemexu zvládne „i úplný trouba“. Je-li káva správně namletá, překapání 600 ml horké vody by v Chemexu mělo trvat 4 minuty.
Mohlo by vás zajímat
Káva trochu stlačená
Kvalitní filtrovanou kávu připravíte také v tzv. french pressu. Tuto konvici s pístem mají doma i ti, kteří si jinak na nějaké zvláštnosti nepotrpí. Jde totiž o nejjednodušší způsob přípravy filtrované kávy, který uspokojí i milovníky „turka“, neboť se nebudou muset otravovat lógrem, přitom se káva dostatečně vylouhuje. Navíc chuť kávy z french pressu je čistější a chutnější. Je ale plnější než v případě dripperu. A jak na to? Do nádoby dejte potřebné množství kávy. Přelijte ji horkou vodou o teplotě 93-94 °C. Nechte louhovat nejlépe 3-4 minuty (můžete dobu ale prodloužit podle vaší chuti), poté pomocí pístu kávovou sedlinu stlačte na dno, čímž dosáhnete čistého nápoje. Káva se do french pressu mele na hrubost podobající se cukru krystal. Jen tak nezůstanou v kávě zbytky sedliny. Nádoba na french press bývá nejčastěji skleněná, ale můžete se setkat i s nerezovou. French press se vyrábí v různých velikostech, dokonce je i cestovní verze spojená rovnou s hrnečkem.
Mohlo by vás zajímat
Filtrovaná s trochou tlaku
K novějším pomůckám na alternativní přípravu kávy je aeropress. Tato plastová roura v sobě spojuje přednosti french pressu a dripperu. Úžasné je na něm, jak je lehký, snadno se čistí a je skladný, takže si jej můžete vzít kamkoliv chcete a všude si tak vychutnáte kávu jako z kvalitního přístroje. Oproti french pressu ale potřebujete kulaté papírové filtry. Můžete si ovšem koupit i nerezový filtr s malinkými dírkami, který je omyvatelný. A jak se s aeropressem pracuje? Do nádoby s filtrem se nejdřív nasype jemně až středně namletá káva. Káva se zalije horkou vodou (o teplotě 94 °C), položí se na ni druhá část nádoby, poté se pomalu stlačuje píst, a tekutina tak přes filtr překapává do hrnku. Díky tlaku vyrobíte kávu trochu připomínající espresso. K aeropressu se dá přikoupit navíc speciální tlakový ventil, jímž dosáhnete ještě vyššího tlaku a užijete si tak espresso skoro jak z kavárny a možná ještě lepší.
Mohlo by vás zajímat
Nechte kávu probublat
Ti, kteří mají rádi espresso, ocení určitě moka konvičku. Vynalezli ji opravdoví milovníci malých káviček Italové a najdete ji tak snad v každé italské domácnosti. V moka konvičce se nápoj vyrábí za pomoci tlaku vodní páry rovnou na sporáku. Oproti předchozím metodám je do moka konvičky třeba namlít kávu najemno, ale o trochu víc nahrubo než do kávovaru na espresso. Pak už se jen dospodu konvičky nalije voda, do filtru uprostřed se nasype káva a oba díly se sešroubují k sobě. Na mírném ohni se voda nechá probublat přes filtr do horní části, kde už na vás bude čekat hotová káva silné a intenzívní chuti. To, že je hotová, poznáte podle syčení a pískání konvičky.
Ze skleněných baněk
Trochu jako v chemické laboratoři si budete připadat, když si koupíte přístroj Vacuum pot. Tento způsob přípravy kávy je opravdu hodně originální a zaslouží si i diváky. Přístroj se skládá ze dvou skleněných nádob umístěných nad sebou, které jsou oddělené filtrem. Baňky jsou upevněné na stojanu a pod nimi je ještě kahan. Právě jím se ohřívá voda ve spodní nádobě Vacuum potu. Voda pak prochází do horní baňky, nahoře se do ní nasype najemno mletá káva a vše se promíchá. Po vypnutí kahanu káva překapává opět dolů. Příprava kávy ve Vacuum potu je složitější a časově náročnější, ale je opravdu efektní. Navíc se vám přístroj odmění ještě lahodnější chutí nápoje.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Na co se hodí moruše. Plody jsou sladké, chutné a výživné. Vaříme z nich povidla, můžeme je mrazit a sušit
Moruše pěstujeme na zahradách buď jako stromy nebo keře. Dobře prospívají na slunečném a teplotně příznivém místě. Zpočátku potřebují občasné zalití,… Číst více
Správně usušit houby je důležité pro jejich kvalitu a trvanlivost. Za určitých podmínek je sušíme i venku
Sušení hub je nejběžnější způsob jejich zpracování a konzervace. Sušením houby získají intenzivní charakteristickou vůni, pro kterou jsou ceněny. K… Číst více
Jak nejlépe skladovat vlašské ořechy? Trvanlivost prodlouží mrazák i mikrovlnka!
Nasbírali jste si letos na podzim dostatečnou… Číst více
Encyklopedie bylinek na sušení: Jak správně usušit libeček, jak majoránku a co se šalvějí
Sušené bylinky jsou častou ingrediencí jídel.… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak usušit houby i bez sušičky: Pomůže sůl, nit i obyčejné síto
Rádi byste si něco z hub uchovali také na zimu?… Číst více
Jak dlouho namáčet sušené houby? Mají intenzivní vůni a výraznou barvu. Po namočení je použijeme jako čerstvé
Sušené houby se snadno skladují, nezaberou mnoho místa a jsou velmi trvanlivé. Před použitím je obvykle namáčíme, ale pokud je přidáváme např. do… Číst více
Česnek je v kuchyni nepostradatelný. Stroužky snadno uchováme v oleji či soli, mrazíme je a sušíme
Kvalitní pevné palice česneku se dobře skladují na bedničkách nebo svázané a zavěšené. Ve vhodném prostředí vydrží až do jara, ale máme-li obavy o… Číst více
7 nejlepších dobrot z rajčat a jak je nejlépe připravit: Rajská marmeláda nebo omáčka vyžadují tyto postupy
Rajčata jsou snadno dostupnou zeleninou a… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak uchovat rajčata na zimu: Dají se usušit, zamrazit, využít na protlak i fantastický domácí kečup
Když je léto plné slunce a rajčata mohou hezky… Číst více
Připravte si ta nejlepší sušená rajčata. Sušit je můžete nejen na slunci, ale i v sušičce a v troubě
Věděli jste, že si vůbec nemusíte kupovat sušená… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Bílá káva od babičky: Tradiční Melta za války nahradila to, co nebylo
Tak trochu lepší kafe: Víte, co je výběrová káva a proč ji chtít?
Sametové Dalgona coffee: Káva „postavená na hlavu“ skvěle chutná, krásně vypadá a ještě odbourává stres!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12