Holka u plotny radí: Jak udělat babiččiny slané drožďové mini rohlíčky? Jde to bez kynutí!
6. 12. 2021 Vaření
Také už vám z toho všeho sladkého pečení jde trochu hlava kolem? Tak si udělejte pauzu s něčím slaným! Drožďové rohlíčky podle naší babičky chutnají skvěle a zvládne je udělat i začátečník.
Jako od babičky
Tenhle recept je pro mě výjimečný. Dostala jsem jej totiž kdysi dávno od babičky, která tak úplně není „naše“. Je to babička, která před lety hlídala mé děti, když jsem chodila na vysokou školu. Jelikož naše vlastní babičky žily daleko, museli jsme si najít babičku jinou. A tak jsme našli Olgu. „Hlídací babičku“, která se časem stala členkou naší rodiny. Jednou před Vánocemi přinesla Olga k nám domů slané mini rohlíčky, sypané kmínem. Vypadaly nádherně, chutnaly fantasticky, tak jsem si řekla o recept. Od té doby peču rohlíčky každoročně a sklízejí velký úspěch. Babičce Olze už je dnes přes 80 let, děti mi dávno nehlídá, ale stále jsme v kontaktu a já si říkám, že letos přinesu tyhle rohlíčky já jí. Na oplátku. Ale nejdřív je představím vám!
Mohlo by vás zajímat
Drožďové rohlíčky bez kynutí
Ano, jmenují se drožďové, droždí se do nich i dává, ale ne proto, aby zajistilo kynutí, ve skutečnosti propůjčuje rohlíčkům hlavně specifickou chuť. Droždí se totiž považuje za potravinu, která disponuje takzvanou pátou chutí umami, která zvýrazní a prohloubí všechny ostatní chutě. A přesně to se děje v těchto rohlíčcích! Jak na ně? Potřebujete 400 g hladké mouky, 250 g másla nebo Hery, asi 15 g droždí, 1 vejce (plus 1 vejce na potření) a sůl. Ze všech surovin zpracujte těsto, ale nenechávejte je kynout! Naopak, hned z těsta tvořte malé rohlíčky. Já to dělám tak, že vždycky odtrhnu kousek těsta, zformuji je do asi 2 cm kuličky a z té pak v dlaních válením proti sobě tvořím rohlíčky. Ale postupujte tak, jak jste zvyklí, třeba jako při tvoření vanilkových rohlíčků. Každopádně, hotové vytvarované rohlíčky dejte na plech, vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem a posypte kmínem nebo mákem. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova. Trvá to asi 10 minut.
Mohlo by vás zajímat
Upečené rohlíčky můžete po vychladnutí okamžitě podávat, nepotřebují rozležení, jsou křehké a chutnají skvěle hned. Hodí se pro návštěvy jako slané drobné pohoštění, ale můžete je podávat také jako součást předkrmu u slavnostní večeře. Kdyby náhodou zbyly, což je velmi nepravděpodobné, lze je i zamrazit. Ale věřím, že vám zachutnají tak, že místo zamrazování budete spíš přidělávat další várku těsta. A když už jsme u toho těsta, pokud si jej uděláte více, než stihnete hned zpracovat, můžete je nechat odležet v chladu. Dejte je do misky, zakryjte folií a uložte do ledničky. Dva tři dny se mu nic nestane. Pečení si tak můžete naplánovat.
Seriál Holka u plotny připravuje Šárka Adámková, dlouholetá kulinární redaktorka, lektorka kurzů vaření, zakladatelka facebookové skupiny Skromné vaření a pečení pro každého a autorka instagramového profilu Holka u plotny.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Na co se hodí moruše. Plody jsou sladké, chutné a výživné. Vaříme z nich povidla, můžeme je mrazit a sušit
Moruše pěstujeme na zahradách buď jako stromy nebo keře. Dobře prospívají na slunečném a teplotně příznivém místě. Zpočátku potřebují občasné zalití,… Číst více
Správně usušit houby je důležité pro jejich kvalitu a trvanlivost. Za určitých podmínek je sušíme i venku
Sušení hub je nejběžnější způsob jejich zpracování a konzervace. Sušením houby získají intenzivní charakteristickou vůni, pro kterou jsou ceněny. K… Číst více
Jak nejlépe skladovat vlašské ořechy? Trvanlivost prodlouží mrazák i mikrovlnka!
Nasbírali jste si letos na podzim dostatečnou… Číst více
Encyklopedie bylinek na sušení: Jak správně usušit libeček, jak majoránku a co se šalvějí
Sušené bylinky jsou častou ingrediencí jídel.… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak usušit houby i bez sušičky: Pomůže sůl, nit i obyčejné síto
Rádi byste si něco z hub uchovali také na zimu?… Číst více
Jak dlouho namáčet sušené houby? Mají intenzivní vůni a výraznou barvu. Po namočení je použijeme jako čerstvé
Sušené houby se snadno skladují, nezaberou mnoho místa a jsou velmi trvanlivé. Před použitím je obvykle namáčíme, ale pokud je přidáváme např. do… Číst více
Česnek je v kuchyni nepostradatelný. Stroužky snadno uchováme v oleji či soli, mrazíme je a sušíme
Kvalitní pevné palice česneku se dobře skladují na bedničkách nebo svázané a zavěšené. Ve vhodném prostředí vydrží až do jara, ale máme-li obavy o… Číst více
7 nejlepších dobrot z rajčat a jak je nejlépe připravit: Rajská marmeláda nebo omáčka vyžadují tyto postupy
Rajčata jsou snadno dostupnou zeleninou a… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak uchovat rajčata na zimu: Dají se usušit, zamrazit, využít na protlak i fantastický domácí kečup
Když je léto plné slunce a rajčata mohou hezky… Číst více
Připravte si ta nejlepší sušená rajčata. Sušit je můžete nejen na slunci, ale i v sušičce a v troubě
Věděli jste, že si vůbec nemusíte kupovat sušená… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Jak na božský krém do cukroví? Stačí jen tři ingredience!
Holka u plotny radí: Péct cukroví z másla nebo levnějšího tuku? Rozdíly jsou znát!
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12