České Vánoce si díky výtvarnici Renátě Fučíkové zamilovali lidé po celém světě
13. 12. 2021 Domácnost
Už počtvrté v řadě se uznávaná česká ilustrátorka, malířka a spisovatelka Renáta Fučíková pustila do tvorby vánoční kolekce pro světově nejznámějšího výrobce porcelánu, Rosenthal. Letos jsou talíře, hrníčky i porcelánové ozdoby zasvěceny motivům vánočního obdarovávání. Nechybí na nich děti obdarovávající nejen své rodiče, prarodiče a blízké, ale také lesní zvěř hladově postávající u krmítka. Autorka má ale opět napilno. Už teď usilovně pracuje na dalších návrzích.
Každá kolekce totiž vzniká přibližně dva roky. Vysoce náročná je nejen samotná tvorba, ale také expedice a následný prodej, neboť nádobí putuje do celého světa – od Latinské Ameriky až do vzdálených končin Asie. „Vždy Rosenthal prosím, aby na mě nespěchali a nechali mě kreslit v zimě, kdy mám pro téma inspiraci. Jedu na chalupu, koukám z okna a leckdy mě inspiruje cosi v přírodě, bobule, pokřivené stromy, nějaká vzpomínka. Přes zimu tedy kreslím, na jaře se dělají dodělávky, a pak nás čeká příprava na výrobu. Sada je připravená následující zimu a v únoru se porcelán nabízí nákupčím, aby v říjnu mohl být v obchodech,” vysvětluje česká ilustrátorka Renáta Fučíková náročný proces.
Už pět let pod jejíma rukama vznikají vánoční kolekce Rosenthal
Spolupracovat se světoznámou porcelánkou Rosenthal začala již v roce 2016. Jejím předchůdcem byl dánský ilustrátor Ole Winther, který se značkou Hutschenreuther, jež spadá pod Rosenthal, spolupracoval přes čtyřicet let. „Tehdy už to byl starý pán a ono přijít každý rok s něčím novým, to unavuje. Až zpětně jsem se dozvěděla, že to byl konkurz. Netušila jsem, že jsem s někým soutěžila. Vybrali si několik výtvarníků z Francie, Německa, já jediná jsem byla z Východu. Jak mě našli, to nevím. Myslím si ale, že mě oslovili na základě mých starších ilustrací ke klasickým pohádkám Hanse Christiana Andersena,” vypráví Renáta Fučíková.
„Když jsem dostala první mail z Rosenthalu, byl to pro mě pozitivní šok. O podobné práci jsem dlouho snila, ale zatím jsem nenašla čas hledat nějakého výrobce, jít se mu představit, nabídnout svoje síly. A teď najednou přišla porcelánka za mnou. A přímo věhlasný Rosenthal,” vzpomíná ilustrátorka na začátek její spolupráce, ze které se stal dlouholetý prestižní kontrakt.
Nejnovější kolekce je plná dětí, dárků i zvířat
Nyní se exkluzivně na prodejnách Potten & Pannen – Staněk prodává její nejnovější, v pořadí čtvrtá kolekce. Tentokrát nese název „Vánoční obdarovávání”. Tomuto ročníku kromě klasické červené a modré dominuje ještě jedna barva. Oranžová. „Letos je to hlavně o dětech, chci, aby se pro ně náš vánoční porcelán stal vzpomínkou na celý život, stejně jako já mám v mysli uložené sváteční talíře, z nichž jsem jedla u babičky. Proto na slavnostním nádobí najdete právě je, jak přináší dárky svým kamarádům, prarodičům, ale nezapomínají ani na zvířata v přírodě. Naleznete zde výjevy od krmítek a krmelců, plaché zajíce i nedočkavé bažanty, krotké kachny a racky,” popisuje náměty z aktuální kolekce umělkyně.
Protože nádobí míří do celého světa, nesmí se v kresbách objevovat žádné typické náboženské náměty. „Výhodou ale je, že můžete hrnek s bažantem vytáhnout třeba už v říjnu a pít z něj celou zimu až do března. Je to spíše zimní porcelán,” směje se autorka.
Inspiraci čerpá z vlastních vzpomínek
V prvních dvou kolekcích „Zimní sportování” a „Vánoční pečení” převládaly typicky ladovské a andersonovské Vánoce z 19. století. „Pak jsem si ale říkala, že už je to moc okoukané. Protože i Vánoce druhé poloviny 20. století v sobě mají velké kouzlo. Je to takové nenápadné retro, ne tak dekorativní. Snažím se proto do motivů dostat tu dobu, kdy lidi nosili vytahané svetry. A také myslím na prarodiče, kteří chtějí vnoučatům ukázat, jak vypadaly Vánoce jejich dětství. Mohou konkrétně ukázat, že nosili takovýhle kabátek a takovou divnou čepici,” komentuje Fučíková.
Není žádným tajemstvím, že už je hotový porcelán pro další rok. „Bude modrý a plný posvátného zimního ticha. Já ale nesmím víc prozrazovat, dokud kolekce nebude představena oficiálně,” líčí. „Už se mi totiž stalo, že jsem v obchodě našla špatnou kopii svých věcí. Šla jsem si tehdy koupit něco do domácích potřeb. Stála přede mnou paní, držela v ruce kousek porcelánu, který mi byl povědomý. Když odešla, vzala jsem ho do ruky a otřásla jsem se odporem. Dívala jsem se na ohavný plagiát českých Vánoc, který ale pocházel z Asie. Prostě – dokud není kolekce v obchodech, nesmí se nic prozrazovat,” trvá na svém Fučíková.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Vinnou révu můžeme pěstovat i na zahradách ve výšce do 500 m. n. m. V kuchyni využijeme listy i hrozny
Vinná réva je teplomilná, takže plných úspěchů dosáhneme nejlépe v jižní poloze chráněné před větrem. Vyžaduje lehčí půdu. Pěstujeme odrůdy moštové k… Číst více
Kebab nebo gyros? Není to totéž. Poznejte rozdíly mezi dvěma pouličními dobrotami
Také se vám kebab a gyros tak trochu pletou? Na… Číst více
Pita chléb: Kulinářský poklad z Blízkého východu pomůže vytvořit dokonalý gyros i kebab, jeho příprava je snadná
Pita chléb, také známý jako arabský chléb, je… Číst více
Den rozinek
Na výběr je z většího množství druhů rozinek, liší se dle původu a odrůdy vinné révy, též záleží na dalším způsobu zpracování a sušení. Setkat se… Číst více
Tvarování kebabu nebylo nikdy jednodušší. Naše názorné video vás naučí skvělý trik
Kebab je název pro smažené nebo grilované maso, které pochází z Blízkého východu nebo Asie. Jedná se o mleté maso smíchané s kořením, které dále… Číst více
Velký test kebabů v Praze 2023: Kde dostanete čerstvé maso a kde za 170 Kč jen mražený polotovar? Suverénně vede Žižkov
Grilované, na kousky nakrájené maso v housce nebo… Číst více
Den gyrosu
Označení gyros, které znamená točit, odkazuje na způsob přípravy masa na vertikálním grilu. Z válce se odkrajují malé kousky masa, které se pak… Číst více
Jak se starat na jaře o vinnou révu. Jaké jsou hlavní zásady správné péče
Vinná réva se řadí mezi jedny z nejstarších rostlin, které se pěstuji již od nepaměti. Čerstvé hrozny obsahují především velké množství sacharidů,… Číst více
Na víno do Prahy. Zjišťovali jsme, kde si můžete dát nejlepší skleničku z místních vinic
V současnosti jezdíme za vínem na Moravu,… Číst více
Dovolená v Bulharsku 2023: Polévka za 30 korun či kebab za 75 mile překvapí, oběd v restauraci vyjde na stokorunu
Bulharsko je pro Čechy dlouhodobě dovolenkovým… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
BeBe řezy se žloutkovým krémem a čokoládovou polevou podle Terezy z Peče celá země. Téhle variaci nikdo neodolá
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 11 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře