Retro poháry: Vzpomínáte na pudink s piškoty nebo banán s karamelem?
7. 1. 2022 Vaření
Vzpomínáte na staré dobré cukrárny a mlíčňáky, kde se sedělo na malých židlích s kovovými nožičkami? Děti tam chodily na točenou zmrzku, babičky posedět na kávičku a dortík, mléčný koktejl vám tam dali do keramického kalíšku a za vitrínou se skvěly kromě zákusků i poháry!
Připravené ve skleničkách
Pokud jste vyrůstali v dobách socialismu a ještě lépe v sedmdesátých či osmdesátých letech, určitě si tehdejší cukrárny pamatujete. Většina jich vymizela, ale v některých městech na ně občas ještě narazíte. Klasický sortiment zahrnující věnečky, punčáky, rakvičky, laskonky či indiánky sice často doplňují medovníky, makronky nebo další moderní sladkosti, ale atmosféra dob bývalých tu na vás ještě dýchne. Vzpomínáte třeba na již připravené poháry ve skleněných skleničkách? Zmrzlinu jste v nich nenašli, skládaly se hlavně z ovoce, šlehačky, pudinku nebo různých polev a piškotů či sušenek. Ty zmrzlinové ale samozřejmě nabízely cukrárny také. Kombinace polárkového dortu s kompotovaným ovocem a šlehačkou je pro mnohé nezapomenutelná.
Mohlo by vás zajímat
Jahody se šlehačkou
Největším hitem starých dobrých cukráren byly vyhlášené jahody se šlehačkou. Po čerstvých jahodách v nich sice nebyla památka, i tak byly úžasné. Skládaly se většinou z jahodového kompotu, případně ještě jahodové dřeně a vrstev šlehačky. Někdy se místo jahod používalo i jahodové želé, které se v průhledných pohárech hezky vyjímalo. Šlehačka ovšem nebyla ze spreje, ale poctivá ušlehaná domácí šlehačka. Dnes si takový pohár můžete klidně udělat i z čerstvých jahod, případně můžete sáhnout po mražených. Jahody už pak jen posypete moučkovým nebo vanilkovým cukrem a doplníte šlehačkou. Pokud byste chtěli pohár odlehčit, můžete místo šlehačky použít kysanou smetanu nebo tvarohový krém.
Mohlo by vás zajímat
Pudink a piškoty
Součástí pohárů byl často také pudink, který byl proložen piškoty a kompotovaným ovocem. Jednoduché pudinkové poháry si snadno připravíte doma. Do skleněných misek dejte nejprve vrstvu piškotů, zakápněte je trochou šťávy z kompotu, přidejte kompotované mandarinky nebo ananas a zalijte uvařeným vanilkovým pudinkem. Pak pokračujte opět s vrstvou piškotů a střídejte, dokud nenaplníte celé poháry. Nakonec už stačí jen šlehačka na ozdobu. Místo piškotů můžete dát do poháru i nalámané sušenky, výborné jsou třeba i kousky rakviček. Pokud byste si chtěli pohár trochu vylepšit, nahraďte obyčejný pudink z prášku domácím ze žloutků a pravé vanilky. A místo dětských piškotů můžete použít cukrářské. Nebo dejte do pohárů zbytky cukroví.
Banánové variace
Na banány se sice často stály fronty, pokud ale zrovna byly k dostání, poháry z nich byly báječné. Banán je nejlepší v kombinaci s rozpuštěnou hořkou či mléčnou čokoládou, karamelem nebo mléčným karamelem z kondenzovaného mléka. Připravit si také můžete klasický karamel, do kterého pak přidáte máslo a smetanu a vznikne vám jemný smetanový karamel, který je do pohárů ideální. Banán nakrájejte na kolečka a zalijte karamelem. K dokonalému snoubení chutí už stačí přidat jen šlehačku a vše posypat griliášem. Dospělým můžete poháry vylepšit také vaječným koňakem, kterým můžete pohár dozdobit nebo jím jen prolít jednotlivé vrstvy v poháru. Anebo si udělejte legendární Banana Split podle našeho receptu.
Pamatujete si na staré cukrárny a poháry, které v nich připravovali? Nebo dokonce u vás takovou podobnou ještě máte? Napište nám o tom!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Vinnou révu můžeme pěstovat i na zahradách ve výšce do 500 m. n. m. V kuchyni využijeme listy i hrozny
Vinná réva je teplomilná, takže plných úspěchů dosáhneme nejlépe v jižní poloze chráněné před větrem. Vyžaduje lehčí půdu. Pěstujeme odrůdy moštové k… Číst více
Kebab nebo gyros? Není to totéž. Poznejte rozdíly mezi dvěma pouličními dobrotami
Také se vám kebab a gyros tak trochu pletou? Na… Číst více
Pita chléb: Kulinářský poklad z Blízkého východu pomůže vytvořit dokonalý gyros i kebab, jeho příprava je snadná
Pita chléb, také známý jako arabský chléb, je… Číst více
Den rozinek
Na výběr je z většího množství druhů rozinek, liší se dle původu a odrůdy vinné révy, též záleží na dalším způsobu zpracování a sušení. Setkat se… Číst více
Tvarování kebabu nebylo nikdy jednodušší. Naše názorné video vás naučí skvělý trik
Kebab je název pro smažené nebo grilované maso, které pochází z Blízkého východu nebo Asie. Jedná se o mleté maso smíchané s kořením, které dále… Číst více
Velký test kebabů v Praze 2023: Kde dostanete čerstvé maso a kde za 170 Kč jen mražený polotovar? Suverénně vede Žižkov
Grilované, na kousky nakrájené maso v housce nebo… Číst více
Den gyrosu
Označení gyros, které znamená točit, odkazuje na způsob přípravy masa na vertikálním grilu. Z válce se odkrajují malé kousky masa, které se pak… Číst více
Jak se starat na jaře o vinnou révu. Jaké jsou hlavní zásady správné péče
Vinná réva se řadí mezi jedny z nejstarších rostlin, které se pěstuji již od nepaměti. Čerstvé hrozny obsahují především velké množství sacharidů,… Číst více
Na víno do Prahy. Zjišťovali jsme, kde si můžete dát nejlepší skleničku z místních vinic
V současnosti jezdíme za vínem na Moravu,… Číst více
Dovolená v Bulharsku 2023: Polévka za 30 korun či kebab za 75 mile překvapí, oběd v restauraci vyjde na stokorunu
Bulharsko je pro Čechy dlouhodobě dovolenkovým… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Dokonalý pudink je nejlepší základ do pohárů s ovocem a šlehačkou. Udělejte si domácí!
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Retro okénko: Vzpomínáte na punčák? Upečte si oblíbený zákusek českých cukráren
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 11 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12