9 receptů na nejoblíbenější české omáčky: Dáte si dokonalou svíčkovou, klasickou rajskou nebo navinulou koprovku?
19. 1. 2022 Vaření
Jsme národ omáčkový, proč si to nepřiznat. Žádná jiná země na světě nemá tolik druhů omáček a není jimi tak proslavená jako my. Tak si pojďte s námi připomenout nejoblíbenější české omáčky i s recepty, které zaručeně fungují!
Rajská jako z ráje
Rajská omáčka patří k jasným klenotům české kuchyně. Nesmí v ní chybět rajský protlak, cukr, sůl i skořice, někdo nedá dopustit ani na cibulový základ s vývarem a kořenovou zeleninou. Zkrátka, s rajskou se vyplatí se trochu pomazlit. Jestli si k ní pak zvolíte kolínka, knedlíky, nebo třeba nočky, to je na vás, my nabízíme recepty na nejlepší rajské omáčky jako od babičky. Zkuste a nebudete litovat:
Svíčková jako na svatbě
Jak už jsme psali dříve a musíme to zopakovat, svíčková omáčka je stálicí našich slavnostních tabulí. Ještě nedávno se bez ní neobešla žádná svatba nebo jiné významná událost. Ovšem uvařit a správně dochutit svíčkovou není žádná legrace, navíc, každá rodina má svůj vyzkoušený recept. V kuchařské soutěži MasterChef Česko zkoušeli soutěžící svíčkovou „vytunit“ třeba portským vínem nebo jalovcem. My nabízíme spíš klasiku, jakou znáte právě ze všech možných svateb, promocí nebo dobrých restaurací:
Koprovka jako od babičky
I když právě není sezona kopru, tuhle lahodu si můžete užít kdykoliv v roce díky mražené nebo konzervované bylince. Je sice pravda, že kopr každému nevoní, ale na druhé straně je koprovka jednou z nejoblíbenějších omáček. Má příjemně navinulou sladkokyselou chuť, k níž skvěle ladí vařené vajíčko nebo vařené hovězí. Jak koprovku udělat opravdu poctivě, o tom jsme psali v našem článku, dnes nabízíme vyzkoušené a léty prověřené recepty, které nezklamou.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Garden party
Tato zahradní slavnost se většinou pořádá v soukromí hostitele pro určitý okruh pozvaných osob. Občerstvení se podává ve formě rautu nebo nabídkových… Číst více
Tajemství staročeské kuchyně: Znáte couračku a bramboračku skleněnku?
Polévka je grunt! To věděli už naši předci, proto… Číst více
Skromné, ale skvělé večeře na 7 dní v týdnu. Najezte se a ušetřete!
Máte pár dní do výplaty nebo zkrátka šetříte, ale… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Holka u plotny radí: Jak uvařit rajskou omáčku jako od babičky? Chuti pomůže mrkev i skořice!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 11 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12