10 nejlepších jídel devadesátek: Dejte si Katův šleh, kuře s broskví, šunkové rolky a další porevoluční hity!
2. 2. 2022 Vaření
Gastronomie devadesátých let byla naprosto odlišná od té, kterou zažíváme dnes. Najíst se hodně za málo peněz bylo hlavním mottem. Neexistovala hipsterská bistra ani kavárny s výběrovou kávou. Pokud se vám po nostalgii zašlých časů stýská, pojďte si je s námi dnes připomenout nejoblíbenějšími pokrmy té doby.
Kaťák, tatarák a eidam třicítka
Zelené ubrusy, popelníky na každém stole, papírové tácky a jídelní lístky v koženkových deskách. To byl obrázek běžné restaurace devadesátých let. Jídelní lístek doslova přetékal desítkami jídel, u mnohých jste ani netušili, o co jde. Což byl třeba případ i jídla Katův šleh. Jak si ještě mnozí pamatujeme, běžnou součástí skoro každého jídla, zejména minutek, byla zeleninová obloha z hrášku, zelí, rajčete, okurky a kukuřice. Tenhle trend stopnul až Zdeněk Pohlerich, který právě oblohy kritizoval. Ostatně, „Velký šéf“ neměl rád ani slavný kuřecí steak se šunkou a broskví, překrytý plátkem sýra, obvykle třicetiprocentním Eidamem. Restauračním evergreenem byl i tatarák ze syrového masa. Ten už dnes ale jen tak „nepotkáte“. Právě proto si tahle jídla doma klidně udělejte a pěkně tak, jak to chutná vám. Třeba podle našich receptů.
UHO, párek a hranolky
Výživovým specialistům teď zřejmě ztuhne úsměv na rtech, ale „univerzální hnědá omáčka“, která se mohla podávat k čemukoliv, párek v rohlíku a první hranolky s tatarkou, podávané na stojáka v plastovém kelímku, to byly „devadesátkové šlágry“. Jak na „vymazlenou“ cibulovou UHO si můžete přečíst v našem článku, hranolky si lze udělat poctivě z brambor s domácí tatarkou a podobné je to i s párky v rohlíku. Když si na tohle obyčejné pouliční jídlo koupíte kvalitní párky a upečete vlastní domácí rohlíky, nebudete to mít chybu. Tak už stačí jen se inspirovat dalšími recepty.
Krabí pomazánka a kuřecí koktejl
Surimi tyčinky byly mnohými dlouhou dobu považovány za krabí. Ony totiž tvarem i barvou skutečně maso z nohou Kamčatského kraba připomínají. Asi i proto byly dříve synonymem luxusnějšího a zdravého jídla. Neplatí ale ani jedno. Podle webu Vím, co jím obsahují surimi tyčinky 20-52 % rybího masa, nejčastěji tresky, zbytek tvoří škrob, voda, sůl, výtažek z krabího masa a pestrá škála éček. Každopádně, pokud byste si chtěli koupit skutečné krabí maso, za 15 g dáte zhruba pětistovku, zato surimi tyčinky pořídíte ve stejné gramáží násobně levněji. Asi proto jim ještě „neodzvonilo“ a pomazánky ze surimi tyčinek patří dnes, stejně jako v devadesátkách, za oblíbené. Trochu v zapomnění přitom upadl kuřecí koktejl. A to je škoda, protože do něj můžete skvěl využít zbytky vařeného kuřecího masa, zbytky majonézy, a případně mrkev či jinou zeleninu. Dnes už netradiční svačinka bude hned na světě! Samozřejmě, jak pomazánka, tak koktejl mohou dobře posloužit také jako předkrmy. A když už jsme u předkrmů, nesmíme opomenout ještě jeden, a tím jsou šunkové rolky s křenovou šlehačkou. Spojení jemné uzeniny, lahodné šlehačky a řízného křenu je prostě dokonalé. Dáte si?
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Vinnou révu můžeme pěstovat i na zahradách ve výšce do 500 m. n. m. V kuchyni využijeme listy i hrozny
Vinná réva je teplomilná, takže plných úspěchů dosáhneme nejlépe v jižní poloze chráněné před větrem. Vyžaduje lehčí půdu. Pěstujeme odrůdy moštové k… Číst více
Kebab nebo gyros? Není to totéž. Poznejte rozdíly mezi dvěma pouličními dobrotami
Také se vám kebab a gyros tak trochu pletou? Na… Číst více
Pita chléb: Kulinářský poklad z Blízkého východu pomůže vytvořit dokonalý gyros i kebab, jeho příprava je snadná
Pita chléb, také známý jako arabský chléb, je… Číst více
Den rozinek
Na výběr je z většího množství druhů rozinek, liší se dle původu a odrůdy vinné révy, též záleží na dalším způsobu zpracování a sušení. Setkat se… Číst více
Tvarování kebabu nebylo nikdy jednodušší. Naše názorné video vás naučí skvělý trik
Kebab je název pro smažené nebo grilované maso, které pochází z Blízkého východu nebo Asie. Jedná se o mleté maso smíchané s kořením, které dále… Číst více
Velký test kebabů v Praze 2023: Kde dostanete čerstvé maso a kde za 170 Kč jen mražený polotovar? Suverénně vede Žižkov
Grilované, na kousky nakrájené maso v housce nebo… Číst více
Den gyrosu
Označení gyros, které znamená točit, odkazuje na způsob přípravy masa na vertikálním grilu. Z válce se odkrajují malé kousky masa, které se pak… Číst více
Jak se starat na jaře o vinnou révu. Jaké jsou hlavní zásady správné péče
Vinná réva se řadí mezi jedny z nejstarších rostlin, které se pěstuji již od nepaměti. Čerstvé hrozny obsahují především velké množství sacharidů,… Číst více
Na víno do Prahy. Zjišťovali jsme, kde si můžete dát nejlepší skleničku z místních vinic
V současnosti jezdíme za vínem na Moravu,… Číst více
Dovolená v Bulharsku 2023: Polévka za 30 korun či kebab za 75 mile překvapí, oběd v restauraci vyjde na stokorunu
Bulharsko je pro Čechy dlouhodobě dovolenkovým… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
„Na povrchu klouzavý a uvnitř kyprý a vláčný….“ Jak vypadá knedlík a jak nok? Film Pelíšky nabídl před 25 lety jasnou odpověď
„Když nemáte kečup, dejte tam hořčici“ aneb Jak se proměňovala česká gastronomie během třiceti let existence TV Nova
Ochutnejte devadesátky: Hitem byl „mekáč“, biftek s oblohou nebo zmrzka z auta!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 11 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů