Elvis Presley: Slavný zpěvák miloval banánový pudink i smažené kuře. Známe recept na jeho oblíbený koláč!
13. 3. 2022 Historie a zajímavosti
Slavný zpěvák gurmán rozhodně nebyl a jeho jídelníček byl jednotvárný. Elvis Presley celý život dával přednost klasické „jižanské“ kuchyni, kterou mu připravovala jeho matka Gladys.
Slanina, klobásy a smažené kuře
Podle portálu kitchenproject.com matka Elvise, Gladys, připravovala všechny tradiční jižanské speciality. Vařila kukuřičnou kaši, světlé fazole s názvem „black-eyed-bean“ (druh fazolí, které mají černou skvrnu – černé oko). Na stole byly šunka a slanina, nechybělo smažené kuře, kukuřičný chléb, makaróny se sýrem, bramborová kaše a domácí omáčky i podmáslové sušenky. Jednou z věcí, které si Presley rád dopřával, byly snídaně. Jak ve své knize Elvis uvádí Albert Goldman, zpěvák často žádal personál kuchyně rozhlehlého sídla Graceland v Memphisu nebo domu v Beverly, aby mu připravili „snídaňovou hostinu“. A jak podle Elvisových představ vypadala? Pečená klobása a slanina, vejce na různé způsoby, smažené brambory, doma pečené rohlíky a káva. Jak v knize Davida Adlera Život a kuchyně Elvise Presleyho popsala jedna z jeho kuchařek Pauline Nicholsonová, půl kila klobásy nebo slaniny bylo pro Elvise „jen“ jídlo. Na exotická nebo cizokrajná jídla si Elvis příliš nepotrpěl. Ostatně ani svatební menu, které se podávalo 2. května 1967, v den Elvisovy svatby s Priscillou, nebylo nijak výjimečné. Šunka s vejci jako předkrm, následovalo smažené kuře, ústřice Rockefeller (podávané se směsí dušené cibule a špenátu), nechybělo pečené selátko, kandovaný losos (pečený s omáčkou z cibule, octa a tmavě zkaramelizovaného hnědého cukru), humr a vejce Minnette (vařená vejce plněná směsí ze žloutků, hořčice a olivového oleje). Sladkou tečkou byl šestipatrový dort.
Mohlo by vás zajímat
Co vždy bylo v ledničce?
Jak píše web cheatsheet.com, Presley měl rozsáhlý seznam oblíbených jídel, která musela být v lednici Gracelandu neustále po ruce. Na prvním místě ale byl banánový pudink! Tento dezert z vanilkových oplatek, pudinku, banánů a šlehačky se připravoval každý večer čerstvý. Další pochoutkou připravovanou každý večer čerstvě byl i čokoládový pudink. V oblibě měl sendvič s arašídovým máslem a banánem. Elvis vyžadoval, aby personál měl vždy čerstvé, libové, nemražené mleté maso, ingredience na hamburger a hamburgerové housky, okurky, brambory, cibule, čerstvé ovoce, jogurt, kysané zelí, párky, mléko, smetanu a slaninu. Na seznamu ještě byla hořčice, arašídové máslo, čerstvě vymačkaný pomerančový džus a zmrzlina.
Sladký bramborový koláč
Tento Elvisův oblíbený moučník, který mu pekla jeho matka Gladys, je chuťově podobný dýňovému koláči. Co budete potřebovat? Na těsto 1 hrnek polohrubé mouky, ¼ lžičky soli, ⅓ šálku tuku (olej nebo rozpuštěné máslo), 1 ½ lžičky bílého octa, 2 až 3 lžíce mléka. Na náplň si připravte ½ kg sladkých brambor (batáty), ½ šálku změklého másla, 1 šálek bílého cukru, ½ šálku mléka, 2 vejce, ½ lžičky mletého muškátového oříšku, ½ lžičky mleté skořice, 1 lžička vanilkového extraktu, nepečená koláčová kůrka. A jak na to? Sladké brambory vařte ve slupce vcelku 40 až 50 minut nebo dokud nejsou hotové. Mezitím si připravte těsto. V malé míse smíchejte mouku a sůl; vmíchejte tuk, dokud se směs nestane drobivou. Pokapejte octem. Postupně přidávejte mléko a promíchávejte a vytvořte kouli. Přikryjte a nechte v chladničce 30 minut odpočinout. Těsto rozválejte na lehce pomoučeném prkénku a přeneste těsto do koláčové formy a zarovnejte okraje. Sladké brambory přelijte studenou vodou a odstraňte slupku a rozmačkejte v míse. Přidejte máslo a dobře promíchejte v mixéru. Vmíchejte cukr, mléko, vejce, muškátový oříšek, skořici a vanilku a nechcete v mixéru,dokud směs nebude hladká. Nalijte náplň do koláčového korpusu. Pečte při teplotě 175 °C 55 až 60 minut.
Zdroje informací:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Na co se hodí moruše. Plody jsou sladké, chutné a výživné. Vaříme z nich povidla, můžeme je mrazit a sušit
Moruše pěstujeme na zahradách buď jako stromy nebo keře. Dobře prospívají na slunečném a teplotně příznivém místě. Zpočátku potřebují občasné zalití,… Číst více
Správně usušit houby je důležité pro jejich kvalitu a trvanlivost. Za určitých podmínek je sušíme i venku
Sušení hub je nejběžnější způsob jejich zpracování a konzervace. Sušením houby získají intenzivní charakteristickou vůni, pro kterou jsou ceněny. K… Číst více
Jak nejlépe skladovat vlašské ořechy? Trvanlivost prodlouží mrazák i mikrovlnka!
Nasbírali jste si letos na podzim dostatečnou… Číst více
Encyklopedie bylinek na sušení: Jak správně usušit libeček, jak majoránku a co se šalvějí
Sušené bylinky jsou častou ingrediencí jídel.… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak usušit houby i bez sušičky: Pomůže sůl, nit i obyčejné síto
Rádi byste si něco z hub uchovali také na zimu?… Číst více
Jak dlouho namáčet sušené houby? Mají intenzivní vůni a výraznou barvu. Po namočení je použijeme jako čerstvé
Sušené houby se snadno skladují, nezaberou mnoho místa a jsou velmi trvanlivé. Před použitím je obvykle namáčíme, ale pokud je přidáváme např. do… Číst více
Česnek je v kuchyni nepostradatelný. Stroužky snadno uchováme v oleji či soli, mrazíme je a sušíme
Kvalitní pevné palice česneku se dobře skladují na bedničkách nebo svázané a zavěšené. Ve vhodném prostředí vydrží až do jara, ale máme-li obavy o… Číst více
7 nejlepších dobrot z rajčat a jak je nejlépe připravit: Rajská marmeláda nebo omáčka vyžadují tyto postupy
Rajčata jsou snadno dostupnou zeleninou a… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak uchovat rajčata na zimu: Dají se usušit, zamrazit, využít na protlak i fantastický domácí kečup
Když je léto plné slunce a rajčata mohou hezky… Číst více
Připravte si ta nejlepší sušená rajčata. Sušit je můžete nejen na slunci, ale i v sušičce a v troubě
Věděli jste, že si vůbec nemusíte kupovat sušená… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Vyrobte si domácí arašídové máslo. Můžete mít rázem zdravý základ pro svačinku i do cukroví!
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Kukuřičná kaše polenta je skvělá příloha. Dá se ochutit mnoha způsoby a jdou z ní udělat i netradiční hranolky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 9 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12