Velikonoce v Polsku: Vláčný koláč mazurek podle našeho receptu zvládne každý
26. 3. 2022 Historie a zajímavosti
Velikonoční svátky jsou pro silně věřící katolíky velkým svátkem. Poláci dodržují spoustu tradic a stoly v polských rodinách se prohýbají různými pochoutkami. Některé se podobají těm našim, například sladký beránek. Ale pak jsou jiné dobroty, které stojí za to poznat blíž.
Polský „śmigus-dyngus“
Jak se můžeme dočíst na home.morele.net, během příprav na svátky se v domácnostech našich severních sousedů samozřejmě připravují velikonoční vajíčka a sváteční pokrmy. Po čtyřicetidenním půstu pak na velikonoční sobotu všichni pospíchají do kostelů, aby si nechali posvětit jídlo, které si s sebou nesou v košíku. Nejznámějším zvykem spojeným s velikonocemi, je tzv. „śmigus-dyngus“, tedy polévání vodou, které podle dávných slovanských zvyků mělo podporovat plodnost žen. To probíhá o velikonoční pondělí, kterému se v Polsku říká „líné pondělí“. Dziennik.pl vysvětluje, že stejně jako většina polských obřadů má i tento svůj původ v dávných pohanských zvycích. V den jarního slunovratu byla zima vyhnána, aby ji nahradilo nové roční období. Mezi mnoha rituály byl i zvyk śmigusowanie. Lidé se svazekem vrbových větviček plácali se po těle a vyháněli zimu a navzájem se polévali vodou. Později k śmigusu připojil se připojil „dyngus“. Šlo o obcházení domů sousedů a přátel, kteří pro hosty připravili občerstvení a malovaná vejce. Církev původně o tyto pohanské zvyky moc nestála a chtěla je vymýtit, ale lidé příliš lpěli na svých tradicích, než aby nechali tento zvyk zmizet. Postupem času se slova śmigus a dyngus spojila v jedno śmigus-dyngus neboli velikonoční pomlázka.
Mohlo by vás zajímat
Velikonoční tradice pro děti
Jak uvádí zwrot.cz, nejznámější tradicí pro děti je samozřejmě dárek od zajíčka. Zejména nejmenší děti se na dárky těší dlouho před velikonocemi. Zvyk schovávat čokoládová velikonoční vajíčka na různých místech v domě a na zahradě je již několik let stále oblíbenější. Děti mohou hned ráno hledat sladkosti a pochutnat si na každé, kterou najdou. A mezi oblíbenými velikonočními dobrotami nechybí ani velikonoční beránek, a to z třeného nebo piškotového těsta. Pečou se i různé bábovky a koláče.
Upečte si mazurek
Mazurek je typický velikonoční koláč. Ačkoli může mít různé tvary, většinou jde o silnější placku s hodně sladkou náplní, do tvaru květin zdobenou mandlovými lupínky, cukrářským zdobením i ovocem. Na těsto budete potřebovat 170 g hladké mouky, 100 g másla, 25 g moučkového cukru, lžičku zakysané smetany, 1 žloutek. Na náplň pak 100 g smetanového sýra, 80 g mletých lískových nebo vlašských ořechů, 70 g másla, 3 lžíce karamelizovaného sladkého kondenzovaného mléka. Na zdobení si připravte cukrářské zdobení či polevu, čokoládu, ovoce, spařené nakrájené mandle (fantazii se meze nekladou). A jak na to? Do mísy nasypte mouku, cukr, přidejte změklé máslo, smetanu a žloutek a vypracujte těsto. Rozválejte ho na moukou poprášené pracovní ploše a přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v troubě předem vyhřáté na 170 °C dorůžova a nechte vychladnout. Mezitím si připravte náplň. V teplé lázni nejprve zahřejte máslo a sýr, dejte do mixéru, přidejte namleté ořechy a karamelové mléko a smíchejte. Náplň rozetřete na prochladlou placku a pak ozdobte.
Mohlo by vás zajímat
Bílá klobása na prvním místě
V polských domácnostech si na velikonoce pochutnávají na bílé vepřové klobáse (podobná naší smetanové či vinné). Servíruje se pečená či vařená s křenem a červenou řepou. Konzumuje se i pečená s česnekem či jablky, někdy také s pivem a medem, nebo zabalená do listového těsta a zapečená. Velikonoční stůl by nebyl úplný bez vajíček! Oblíbená jsou plněná vejce – tedy vařená a překrojená napůl a plněná například ochucenou směsí žloutků a majonézy. Často v polských rodinách najdete i velikonoční paštiku z různých druhů masa. Nechybí ani vepřová pečeně se švestkami.
Mohlo by vás zajímat
Kyselá polévka żurek
Polské velikonoce by nebyly úplné bez żurku. Ten se neobejde bez uzeného masa a čerstvě nastrouhaného křenu, který je základem celého pokrmu. Co budete potřebovat? ½ l žitného kvásku, ½ kg uzeného masa, ¼ kg klobás, 2 l vody z vaření šunky nebo uzeného masa, 2 lžíce čerstvě nastrouhaného křenu, 5 stroužků česneku, ½ lžičky cukru, sůl, pepř, vejce natvrdo. A jak na to? Uzené maso nakrájejte na proužky, klobásy na kolečka a zalijte vodou. Přidejte kvásek a nastrouhaný křen. Česnek prolisujte a přidejte do polévky. Osolte, opepřete a přiveďte k varu. Podávejte s křenem a předem uvařenými vejci.
Zdroje informací:
home.morele.net: Wielkanoc 2022 – kiedy wypada i o jakich tradycjach wielkanocnych warto pamiętać?
dziennik.pl: Skąd się wziął śmigus-dyngus?
zwrot.cz: Wielkanoc
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Vinnou révu můžeme pěstovat i na zahradách ve výšce do 500 m. n. m. V kuchyni využijeme listy i hrozny
Vinná réva je teplomilná, takže plných úspěchů dosáhneme nejlépe v jižní poloze chráněné před větrem. Vyžaduje lehčí půdu. Pěstujeme odrůdy moštové k… Číst více
Kebab nebo gyros? Není to totéž. Poznejte rozdíly mezi dvěma pouličními dobrotami
Také se vám kebab a gyros tak trochu pletou? Na… Číst více
Pita chléb: Kulinářský poklad z Blízkého východu pomůže vytvořit dokonalý gyros i kebab, jeho příprava je snadná
Pita chléb, také známý jako arabský chléb, je… Číst více
Den rozinek
Na výběr je z většího množství druhů rozinek, liší se dle původu a odrůdy vinné révy, též záleží na dalším způsobu zpracování a sušení. Setkat se… Číst více
Tvarování kebabu nebylo nikdy jednodušší. Naše názorné video vás naučí skvělý trik
Kebab je název pro smažené nebo grilované maso, které pochází z Blízkého východu nebo Asie. Jedná se o mleté maso smíchané s kořením, které dále… Číst více
Velký test kebabů v Praze 2023: Kde dostanete čerstvé maso a kde za 170 Kč jen mražený polotovar? Suverénně vede Žižkov
Grilované, na kousky nakrájené maso v housce nebo… Číst více
Den gyrosu
Označení gyros, které znamená točit, odkazuje na způsob přípravy masa na vertikálním grilu. Z válce se odkrajují malé kousky masa, které se pak… Číst více
Jak se starat na jaře o vinnou révu. Jaké jsou hlavní zásady správné péče
Vinná réva se řadí mezi jedny z nejstarších rostlin, které se pěstuji již od nepaměti. Čerstvé hrozny obsahují především velké množství sacharidů,… Číst více
Na víno do Prahy. Zjišťovali jsme, kde si můžete dát nejlepší skleničku z místních vinic
V současnosti jezdíme za vínem na Moravu,… Číst více
Dovolená v Bulharsku 2023: Polévka za 30 korun či kebab za 75 mile překvapí, oběd v restauraci vyjde na stokorunu
Bulharsko je pro Čechy dlouhodobě dovolenkovým… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Německá bílá klobása vznikla díky kocovině! Jak tuhle delikatesu uvařit?
Polská kuchyně: To není jen bigos. Znáte třeba speciální vepřový kotlet schabowy?
Pohoštění v retro stylu: Připravte chlebíčky, plněná vejce nebo parádní jednohubky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 11 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12