Velikonoční baba: Dokonalý slaný sváteční koláč pro ty, kteří nemusejí sladké
10. 4. 2022 Vaření
Máte na Velikonoce dost sladkého? Zkuste upéct slanou buchtu babu! Vzhledem k použitým ingrediencím připomíná velikonoční baba trochu nádivku. Na rozdíl od ní ale jejím základem nejsou housky, ale kynuté těsto. Dalo by se říct, že je vlastně takovou slanou variantou mazance vylepšenou na kostičky nakrájeným uzeným masem a vařenými vajíčky.
Místo mazance slanou babu
Velikonoční baba je méně známým pečivem svátků jara. Připravovala se podobně jako mazanec, aby se mohla servírovat na svátečním stole na velikonoční neděli. Je však typická jen pro určité kraje a všude měla trochu jinou podobu. Někde vypadala jako klasický nadýchaný kynutý koláč, v němž ovšem maso nahrazovalo ovoce, jinde se skládala z několika plátů těsta, které se pak prokládaly slanou náplní. Třeba na Vysocku se dělala rovnou tzv. devítipodlahová baba z devíti vrstev.
Mohlo by vás zajímat
Baba může být i z brambor
Na pokrmu zvaném velikonoční baba si pochutnávají na Slovensku. Pokud by vám ji tam ale někdo nabídl, nedivte se, když vám naservírují nákyp z pečiva a uzeného masa, stejný jako je česká velikonoční nádivka neboli hlavička. A aby těch bab nebylo málo, existuje ještě bába bramborová. Základem tohoto koláče rovněž s uzeným masem a vonícího česnekem a majoránkou jsou totiž syrové strouhané brambory a vařené krupky. Dalo by se tak říct, že slovem baba se na různých místech označoval slaný koláč s uzeným masem.
Mohlo by vás zajímat
Jak dochutit velikonoční babu?
Stejně jako na nádivku, neexistuje na babu jeden jediný recept, ale má spoustu variant, třeba i se zeleninou. Přidává se do ní cuketa, květák i papriky. Kromě uzeného v ní milovníky masa potěší třeba nějaká pikantní papriková klobáska. A v houbařské sezoně vám určitě zachutná zase s hříbky. V Pojizeří ovšem připravovali velikonoční babu jako koláč z klasického kynutého těsta. Pokud vás tento slaný koláč zaujal, připravte si ho podle následujícího receptu:
Upečte si babu podle receptu se severních Čech
Budete potřebovat: 150 g libového uzeného masa, 200 g klobásy, 300 g polohrubé mouky, 20 g droždí, 250 ml mléka, 4 žloutky, 3 natvrdo uvařená vejce, 70 g rozehřátého másla sůl a sádlo.
Příprava: Droždí rozdrobte do vlažného mléka, přidejte polohrubou mouku, žloutky, rozehřáté máslo a sůl a vypracujte těsto. Na dno sádlem vymazaného vyššího pekáčku položte natvrdo uvařená a na plátky nakrájená vajíčka na kostičky nakrájené uzené maso a na plátky nakrájenou klobásu. Vše pak zalijte připraveným těstem a nechte vykanout na teplém místě. Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte dozlatova. Koláč je vynikající teplý i studený. Vychutnáte si ho třeba s kyselými okurkami.
Zdroje informací:
Vladimíra Jakouběová: V babiččině kuchyni od Tří králů do Vánoc
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Na co se hodí moruše. Plody jsou sladké, chutné a výživné. Vaříme z nich povidla, můžeme je mrazit a sušit
Moruše pěstujeme na zahradách buď jako stromy nebo keře. Dobře prospívají na slunečném a teplotně příznivém místě. Zpočátku potřebují občasné zalití,… Číst více
Správně usušit houby je důležité pro jejich kvalitu a trvanlivost. Za určitých podmínek je sušíme i venku
Sušení hub je nejběžnější způsob jejich zpracování a konzervace. Sušením houby získají intenzivní charakteristickou vůni, pro kterou jsou ceněny. K… Číst více
Jak nejlépe skladovat vlašské ořechy? Trvanlivost prodlouží mrazák i mikrovlnka!
Nasbírali jste si letos na podzim dostatečnou… Číst více
Encyklopedie bylinek na sušení: Jak správně usušit libeček, jak majoránku a co se šalvějí
Sušené bylinky jsou častou ingrediencí jídel.… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak usušit houby i bez sušičky: Pomůže sůl, nit i obyčejné síto
Rádi byste si něco z hub uchovali také na zimu?… Číst více
Jak dlouho namáčet sušené houby? Mají intenzivní vůni a výraznou barvu. Po namočení je použijeme jako čerstvé
Sušené houby se snadno skladují, nezaberou mnoho místa a jsou velmi trvanlivé. Před použitím je obvykle namáčíme, ale pokud je přidáváme např. do… Číst více
Česnek je v kuchyni nepostradatelný. Stroužky snadno uchováme v oleji či soli, mrazíme je a sušíme
Kvalitní pevné palice česneku se dobře skladují na bedničkách nebo svázané a zavěšené. Ve vhodném prostředí vydrží až do jara, ale máme-li obavy o… Číst více
7 nejlepších dobrot z rajčat a jak je nejlépe připravit: Rajská marmeláda nebo omáčka vyžadují tyto postupy
Rajčata jsou snadno dostupnou zeleninou a… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak uchovat rajčata na zimu: Dají se usušit, zamrazit, využít na protlak i fantastický domácí kečup
Když je léto plné slunce a rajčata mohou hezky… Číst více
Připravte si ta nejlepší sušená rajčata. Sušit je můžete nejen na slunci, ale i v sušičce a v troubě
Věděli jste, že si vůbec nemusíte kupovat sušená… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Barevné dny Velikonoc: Proč je pondělí modré a sobota bílá? A kdy zadělat na mazanec?
Velikonoční barevné chlebíčky jsou chutným občerstvením nejen pro koledníky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12