V Prostřeno se bude smažit! Jak na legendární plumlovský řízek, který dříve stával 15 Kčs?
13. 4. 2022 Vaření
Díváte se na kulinární reality show Prostřeno? Dnes večer se bude smažit řízek! Ale ne jen tak ledajaký! Legendární plumlovský řízek má původ v moravské vsi Plumlov na Prostějovsku. Na netu se objevuje mnoho variací tohoto sytého pokrmu, ale jaká je ta pravá původní?
Nic dietního
Na jídelníčku ho nejčastěji najdete na střední Moravě kolem Prostějova, Olomouce a Přerova. A letos tahle pochoutka dokonce slaví 50. narozeniny. Poprvé ji svým hostům nabídl v roce 1972 Jan Pácl v hostinci v Plumlově, na svou dobu ho ale ocenil velmi velkoryse. Stál 15 Kčs – stejně jako biftek.
Mohlo by vás zajímat
Vzpomínka na 80. léta
Plumlovský řízek není nic dietního. Vepřový řízek obalený v těstíčku s volským okem zasypaný strouhaným sýrem a pokapaný kečupem. Ano, přesně tak, dnes bychom to v žebříčku gastronomie zařadili někam po bok kuřecího plátku se šunkou, broskví a sýrem, katův šleh a tajemství šéfkuchaře. Své příznivce stále má a pokud to zhodnotíme optikou tehdejší doby, tak dokonce ji i předběhl. Kombinace maso, sýr, volské oko a nezbytný kečup, to jsou přece 80. léta jak vyšitá.
Tradice a její nepřesné variace
A jak to tak bývá, recept si už žije vlastním životem a najdete spoustu „vylepšení“. Ostatně ani soutěžící v Prostřeno se nedržel tradiční receptury! Najdete recepty s kuřecím masem, s vrstvou opékané uzeniny nebo s různými variacemi těstíčka. To však ale není tradiční receptura.
Tradice velí, že na Plumlovský řízek se používá vepřová kýta nebo kotlet. Jemně ho naklepete paličkou a z obou stran osolíte. Plátky poté obalíte v těstíčku z hladké mouky, vajíčka a soli, jemně zředěného mlékem. To vyšlehejte tak, aby nebylo řídké ani úplně husté.
Smažte na dobře rozpáleném oleji. Na další pánvi si připravte volská oka. Po usmažení na plátek masa v těstíčku posadíte sázené vejce. Vše ještě bohatě zasypte strouhaným sýrem (nejlépe Eidamem). Sýr by se měl na vajíčku jemně natavit a propojit se. Vše jemně postříkejte kečupem.
Co k tomu
Jako příloha se k němu nejčastěji podávají vařené brambory, ale lze je vyměnit i za opékané brambory, hranolky nebo krokety.
Takže až se pojedete podívat na náš nejužší zámek, který se tyčí na skalním ostrohu Podhradského rybníka, který napájí Plumlovskou přehradu, nezapomeňte se zastavit a tuto regionální specialitu ochutnat přímo v místě jejího vzniku.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Franz Kafka byl vegetarián, miloval čočku nakyselo a zelenou špaldu. Každé sousto dvaatřicetkrát žvýkal a zemřel hlady
Nejjednodušší chleba na světě podle Josefa Maršálka: Díky podmáslí je krásně vláčný a díky sodě nadýchaný i bez kynutí
Originální bramborové přílohy za pár korun: Zkuste třeba skvělé krokety z přebytečné kaše
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové žaludky na smetaně s tymiánovými bramboráčky
Přidáno před 5 hodinami
Topinky s masovou směsí
Přidáno před 7 hodinami
Králičí játra na slanině, cibuli a rajčatech
Přidáno před 7 hodinami
Roláda s mandlovým krémem a malinami sušenými mrazem
Přidáno před 12 hodinami
Kuřecí roládky s baby špenátem, vejcem a párkem
Přidáno 8. 6. 2024 16:39
Treska po mlynářsku s třepanými bramborami
Přidáno 8. 6. 2024 10:22
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Prostřeno vás pošle na cestu kolem světa: Marocký Tajine vystřídá wagyu steak. A víte, jak se správně dělá caesar salát?
Komentáře
17. 4. 2022 00:12