Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Slavné omáčky: Jemná rajčatová doladí chuť těstovin i masa. Takhle se správně dělá
Zdroj: Freepik, jcomp

Rajčatová omáčka, to nejsou rozvařená a rozmixovaná rajčata, jak se občas někdo může mylně domnívat! Ta pravá vyžaduje pomalé vaření kvalitních čerstvých rajčat, do kterých se přidávají aromatické bylinky, sůl a koření.

Omáčková historie

Rajčatová omáčka patři mezi tzv. mateřské omáčky. V kulinářském umění se pod pojmem „mateřská omáčka“ rozumí některá z pěti základních omáček, kde každá z nich je „hlavou“ své vlastní omáčkové rodiny a výchozím bodem pro přípravu různých dalších variací. A kterých pět to je? Omáčky bešamelová, holandská, espagnole, velouté a rajčatová. Ta posledně jmenovaná se začala připravovat brzy po přivezení rajčat z Ameriky v jižní části Itálie a na Sicílii. První zmínku o ní najdeme v kuchařské knize Lo Scalco alla Moderna, kterou napsal šéfkuchař Antonio Latini v roce 1692.

Kvalitní suroviny na prvním místě

Základem správné přípravy jsou potřeba kvalitní a čerstvá rajčata. V souvislosti s rajčatovou omáčkou se nejčastěji hovoří o druhu San Marzano – jde o tyčovou odrůdu, která má protáhlé plody středí velikosti s pevnou dužinou, malým množstvím vody a malým počtem semen a dobře oddělitelnou slupkou. Z dalších druhů rajčat se na omáčku hodí i odrůdy Amish nebo Roma. Důležité je, aby rajčat byla dobře vyzrálá. V opačném případě pak může být omáčka příliš kyselá.

Jednoduchý recept na rajčatovou omáčku

Co budete potřebovat?

  • 25 g másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 jemně nasekané šalotky
  • snítka tymiánu
  • 1 malý bobkový list
  • 3 rozdrcené stroužky česneku
  • 1 kg čerstvých zralých (až mírně přezrálých) masitých rajčat
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • sůl
  • 250 ml vody

A jak na to? Rajčata pokrájejte a odstraňte z nich semínka. V kastrolu rozpusťte máslo a olej, přidejte šalotky, tymián, bobkový list a česnek. Zakryjte a duste asi 5 minut, dokud šalotky nezměknou (ale pozor, nesmějí zhnědnout). Vmíchejte rajčata a cukr a vařte nezakryté na mírném ohni dalších 5 minut. Pak vlijte vodu a uveďte znovu do varu. Na mírném ohni nechte bublat 30 minut. Osolte a propasírujte přes síto. Propasírovanou omáčku dejte zpět o kastrolu. Před podáváním ji prohřejte.

Omáčkové vychytávky

Rajčata je možné také před zpracováním oloupat. Toho se nemusíte bát, jde to snadno, stačí jen lehce naříznou slupku na plodech do kříže a ponořit rajčata na pár vteřin do vroucí vody. Slupka se pak rychle a jednoduše sundá. Přidáním trošky smetany krátce před dokončením zase docílíte hladší textury a sytější chuti. Na jihu Itálie se nazývá ochucená rajčatová omáčka marinara – místo vody se přidává červené víno, z bylinek navíc ještě oregano, bazalka, dochucuje s čerstvě mletým pepřem a někdy i sušenou červenou paprikou.

Pokud chceme omáčku pálivější, spolu s rajčaty přidáváme nadrobno nasekanou ostrou papričku. Rajčatová omáčka se mj. podává se s mletými masovými kuličkami, s dušeným masem, rybou nebo zeleninou. Nejčastěji se používá v kombinaci s těstovinami. Do hotové omáčky se přidají kousky konzervovaného tuňáka bez nálevu a omáčka se nalije na čerstvě uvařené těstoviny.

Zdroje informací:

kniha Jill Normanová: Vaří šéfkuchaři

lacucinaitaliana.com: Tomato sauce

thespruceeats.com: Five Mother Sauces of Classical Cuisine

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Catering

Catering

Catering je specifická služba, nejčastěji gastronomická, při které si zákazník objedná veškeré zajištění libovolné akce, tzv. na klíč. Firma mu dodá… Číst více

Garden party

Garden party

Tato zahradní slavnost se většinou pořádá v soukromí hostitele pro určitý okruh pozvaných osob. Občerstvení se podává ve formě rautu nebo nabídkových… Číst více

Koktejl

Koktejl

Koktejl je společenské krátkodobé setkání, které trvá asi 2 hodiny. Uskutečňuje se odpoledne nebo večer. Jídlo se podává ve formě studené kuchyně tak… Číst více

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli