Českem s chutí: Ostravou zní festivalová muzika a voní klobásy i tyhle Míša řezy. Kde je ochutnáte a kde pořídíte oběd do stovky?
15. 7. 2022 Historie a zajímavosti
Kdy jindy vyrazit do Ostravy než právě teď, v době konání festivalu Colours of Ostrava. Prozkoumali jsme za vás, za kolik se na festivalu najíte, kde dostanete oběd pod stovku i co v severomoravské metropoli rozhodně musíte ochutnat.
Festival hudby i chutí
Třetí největší město v republice opět zažívá multižánrový festival Colours of Ostrava, který tak jako každý rok přiláká desítky tisíc lidí. Ti všichni se samozřejmě potřebují někde stravovat. Nejčastěji tak činí právě na "fesťáku". Proto jsme tam vyrazili, abychom zjistili, co je letos k mání a za kolik. Ale "ochutnali" jsme Ostravu i před branami areálu a tak víme, kde dostanete oběd pod stovku a kde si naopak připlatíte, ale za to získáte gastronomické nebe v ústech. Pojďme to ale vzít pěkně od podlahy. Začněme prostým pouličním jídlem.
Ostravská klobása
To už je dneska pojem a ochutnat tuhle klobásu můžete samozřejmě i jinde, než jen v černém srdci republiky. Ale právě tady to má grády. Ve vybraných restauracích vám ji totiž naservírují s křenem a hořčicí. A někdy se propašuje i do burgeru. Připomeňme pop-upový burger Ostravak (v restauraci Potrefená husa) z černé housky, naplněný grilovaným bůčkem, pečenou ostravskou klobásou, zelím, feferonkami, křenovou majonézou a smaženými brambůrkami. Jediné, co tomuhle burgeru chybí, je to, že jej nemají v nabídce stále.
Mohlo by vás zajímat
Katowicke rurki
Nejslavnějším ostravským zákuskem jsou Katowické rurki, někdy psané taky jako Katowicke rurki, pěkně polsky. Původ názvu je neznámý, tenhle cukrářský výrobek totiž zřejmě pochází z Itálie, odkud se dostal do Polska a odtamtud zase do Ostravy, přičemž v Polsku samotném nic s tímto názvem neznají. Trubičky stejného vzhledu se tam jmenují rurki włoskie. Každopádně, to není důležité. Podstatné je, co to je.
Jestli neznáte rurki, pak je v Ostravě prostě musíte zkusit. Křupavé, čerstvě upečené trubičky z tenkého těsta jsou naplněny pařížskou šlehačkou. Prodají vám je hezky postaru z okýnka, zabalené v papíru. Na hygienu si moc hrát nemůžete. Rurki se totiž konzumují hned na ulici a rukama. Jinak to nejde. Než byste je donesli někam domů ke stolu, šlehačka by křupavé těsto rozmočila. Podle prodavačky vydrží rurki ve fit stavu maximálně hodinu. A kolik vás tahle legrace bude stát?
Za jednu rurku dáte 33 Kč, ale doporučujeme netroškařit. Kupte si rovnou čtyři. Jednak ušetříte (3+1 zdarma), jednak vám jedna zcela jistě nebude stačit. Rurki najdete v Ostravě asi na třech místech, ale místní se dušují, že jediné pravé, domácí a čerstvé jsou právě ve zmíněném okýnku v centru města.
Street food market
Výběrová káva, paletové stoly, mac and cheese, lívanečky a mnohem víc. To všechno najdete ve dvoře s názvem Černý kůň. Přímo z Nádražní ulice v centru města vstoupíte do části, která vypadá jako taková malá festivalová odbočka. Hudba se zde sice line jen z repráků, ale atmosféra je celoročně velmi podobná té "coloursovské". Dejte si tady ráno první kafe cestou z hotelu na festival. Nabudí vás to na koncerty.
Míša řezy trochu jinak
Přímo uprostřed ulice, která „nikdy nespí“, tedy na slavné Stodolní ulici v centru města najdete Bernie's Irish Pub, restauraci, kde vám naservírují prvotřídní steak, rizoto s chobotnicí nebo fantastické Míša řezy v noblesním kabátku. K tomu připočtěte stylový interiér a perfektní obsluhu a budete se cítit jako v gastro ráji. Ceny jsou vyšší, například za dezert zaplatíte necelé dvě stovky, ale stojí to za to.
Mohlo by vás zajímat
Dortíky, až oči přecházejí
V Praze je IPPA Café nebo cukrář Skála, v Ostravě Ollies. Vlastně, Ollies už jsou i v Praze... Ostravská cukrárna vyrábí prvotřídní dorty a zmrzliny z poctivých surovin a podle tradičních postupů. Na chuti je to znát. Lepší makovou zmrzlinu abyste pohledali. A že na sladké moc nejste? Nevadí. Zajděte si do Ollies na skvělou snídani. Tu zde během festivalu podávají denně až do 14 hodin.
Jídelna jako z minulosti
Chcete aspoň v době oběda ušetřit? Tak vyrazte do Jídelny OPEN ve Vítkovicích, pouhé dvě zastávky tramvají od festivalu. Holandský řízek s bramborami a tatarkou zde koupíte za krásných 89 Kč, další jídla jsou taky do stovky. A to se fakt vyplatí.
Festivalové langoše a kafe
Ulice festivalu jsou stánky s jídly přeplněné a najde si své každý. Čerstvé ovoce v kelímku, nudle z woku na tisíc způsobů, hamburegery, nepřeberné množství drinků, zmrzliny, koláče i vegetariánská zóna, to všechno zaručuje, že hlad ani žízeň mít nebudete. A ceny? Jeden langoš vás vyjde na 130 Kč (přímo v Budapešti sice stojí půlku a je větší, ale kdo by to teď přepočítával), Espresso orange v Cokafe dostanete za 93 Kč.
Ceny v porovnání s lety předchozími stouply, z hygienických důvodů se letos nekonají ani "vratné lahve", tedy kelímky. Veškeré nápoje dostanete do jednorázového plastového kelímku. A náš tip? Pokud máte rádi hranolky, vystůjte si frontu u stánku s hranolkami FÆNCY FRIES. České hranolky z českých brambor mají "vytuněné" čedarem, slaninou, jalapenos nebo zakysanou smetanou. Ráj v ústech! Na kalorie hledět nemusíte, beztak to na festivalu vytancujete.
Náš tip: Pokud byste si chtěli z Ostravy něco přivézt, zajděte na radnici. Jednak vyhlídka stojí za to, Ostrava se pyšní nejvyšší radniční věží v ČR, jednak zde koupíte výmluvně pojmenované bonbony Baníčky a unikátní uhelný sirup. Obojí si prohlédnete v naší galerii pod hlavní fotkou!
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Garden party
Tato zahradní slavnost se většinou pořádá v soukromí hostitele pro určitý okruh pozvaných osob. Občerstvení se podává ve formě rautu nebo nabídkových… Číst více
Tajemství staročeské kuchyně: Znáte couračku a bramboračku skleněnku?
Polévka je grunt! To věděli už naši předci, proto… Číst více
Skromné, ale skvělé večeře na 7 dní v týdnu. Najezte se a ušetřete!
Máte pár dní do výplaty nebo zkrátka šetříte, ale… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Zákusek inspirovaný nanukem: Ať božské Míša řezy ovládnou i vaši domácnost!
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 11 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Markéta z Peče celá země, jak ji asi neznáte: Jsem obyčejná máma z Ostravy. Pěstuju bylinky, peču a šiju...
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Buchty po ránu: Brownies cheesecake podle Josefa Maršálka jsou krásně vláčné a překvapí netradiční chutí a vůní
Komentáře
16. 7. 2022 08:12