Moderní papiňáky šetří váš čas i peníze. Proč je u nich důležitý způsob zavírání?
25. 5. 2022 Domácnost
Díky tlakovém hrnci, kterému se lidově říká papiňák, ušetříte nejen spoustu času, ale také energie. K vaření masa, polévky a dalších jídel potřebujete třetinu času, než kdybyste to připravovali v běžném hrnci. A přitom samotný nákup není žádná závratná investice.
Tlakový hrnec může být klasický nebo elektrický
Na trhu se setkáte s klasickými tlakovými hrnci a tlakovými hrnci elektrickými. Ty klasické se používají stejně jako obyčejné hrnce. Avšak na rozdíl od nich mají speciálně uzavíratelnou poklici, takže dochází k tlakovému vaření. K elektrickým tlakovým hrncům nepotřebujete varnou desku, fungují jako kterýkoli jiný elektrický spotřebič, takže je zapojíte rovnou do zásuvky. Často se jedná o hrnce multifunkční, takže je můžete využít hned k několika různým účelům, například k pomalému vaření.
Mohlo by vás zajímat
Nebezpečí úrazu nehrozí
Tlakové hrnce disponují bezpečnostními pojistkami, takže se žádného výbuchu, s nímž bylo spojováno používání starších typů papiňáků, obávat nemusíte. Bezpečnost obsluhy zajišťuje až pět na sobě nezávislých pojistek.
Na velikosti nádoby záleží
Podobně jako je tomu u obyčejných hrnců, tak i u tlakového hrnce hraje roli jeho velikost. Menší domácnosti vystačí s velikostí 3,5 litru, větší pak využijí 5 litrů a více. Při výběru je nutné brát také v úvahu fakt, že objem tlakového hrnce se smí zaplnit jen ze dvou třetin.
Komfortní obsluha souvisí se zavíráním
U tlakového hrnce najdete jedno specifikum. Při výběru je důležité se zaměřit na způsob zavírání. Skvělou vychytávkou je zavírání jednou rukou, kdy nemusíte tápat a hledat tu správnou polohu pro poklici. Tímto zavíráním však disponují pouze hrnce vyšší cenové kategorie. O něco složitější je zavírání bajonetové, kdy musíte poklici nasadit tak, aby do sebe přesně zapadly výstupky na hrnci i poklici. Nejlevnější, ale zároveň nejobtížnější je zavírání pákové, kdy je nutné nakloněnou poklici dostat do hrnce, pak ji ve správné poloze uzavřít pákou.
Mohlo by vás zajímat
Čtyři funkce tlakového hrnce, které potěší
Tlakové hrnce nejsou zrovna přístroje jako moderní myčka nádobí či lednice, nad nimiž jásají fandové chytrých domácností, ale pár vychytávek u nich najdete.
- Podle stupnice na vnitřní straně tlakového hrnce se můžete orientovat, když si nejste jistí, jak moc můžete nádobu naplnit.
- Mytí tlakového hrnce usnadní odnímatelná rukojeť.
- Teplotu v tlakovém hrnci můžete ovládat pomocí termostatu.
- Díky časovači nic nerozvaříte, protože si předem nastavíte pro danou potravinu potřebnou dobu přípravy.
Za klasiku dáte pětistovku, za moderní papiňák si připlatíte
Nákup tlakového hrnce vás rozhodně nezruinuje. Ten nejmenší pákový seženete už od pěti set výše. Modely s bajonetovým zavíráním stojí kolem tisícovky a komfortní papiňáky, které zavřete jednou rukou, vás vyjdou zhruba na 2000 korun. Když vezmete v úvahu současné ceny energií, které se zřejmě ještě dlouho neumoudří, určitě díky papiňáku nejen při vaření masa, ale třeba i při vaření vývaru ve výsledku nějakou tu korunu ročně ušetříte.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Na co se hodí moruše. Plody jsou sladké, chutné a výživné. Vaříme z nich povidla, můžeme je mrazit a sušit
Moruše pěstujeme na zahradách buď jako stromy nebo keře. Dobře prospívají na slunečném a teplotně příznivém místě. Zpočátku potřebují občasné zalití,… Číst více
Správně usušit houby je důležité pro jejich kvalitu a trvanlivost. Za určitých podmínek je sušíme i venku
Sušení hub je nejběžnější způsob jejich zpracování a konzervace. Sušením houby získají intenzivní charakteristickou vůni, pro kterou jsou ceněny. K… Číst více
Jak nejlépe skladovat vlašské ořechy? Trvanlivost prodlouží mrazák i mikrovlnka!
Nasbírali jste si letos na podzim dostatečnou… Číst více
Encyklopedie bylinek na sušení: Jak správně usušit libeček, jak majoránku a co se šalvějí
Sušené bylinky jsou častou ingrediencí jídel.… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak usušit houby i bez sušičky: Pomůže sůl, nit i obyčejné síto
Rádi byste si něco z hub uchovali také na zimu?… Číst více
Jak dlouho namáčet sušené houby? Mají intenzivní vůni a výraznou barvu. Po namočení je použijeme jako čerstvé
Sušené houby se snadno skladují, nezaberou mnoho místa a jsou velmi trvanlivé. Před použitím je obvykle namáčíme, ale pokud je přidáváme např. do… Číst více
Česnek je v kuchyni nepostradatelný. Stroužky snadno uchováme v oleji či soli, mrazíme je a sušíme
Kvalitní pevné palice česneku se dobře skladují na bedničkách nebo svázané a zavěšené. Ve vhodném prostředí vydrží až do jara, ale máme-li obavy o… Číst více
7 nejlepších dobrot z rajčat a jak je nejlépe připravit: Rajská marmeláda nebo omáčka vyžadují tyto postupy
Rajčata jsou snadno dostupnou zeleninou a… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak uchovat rajčata na zimu: Dají se usušit, zamrazit, využít na protlak i fantastický domácí kečup
Když je léto plné slunce a rajčata mohou hezky… Číst více
Připravte si ta nejlepší sušená rajčata. Sušit je můžete nejen na slunci, ale i v sušičce a v troubě
Věděli jste, že si vůbec nemusíte kupovat sušená… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Královské chutě: Princezna Diana milovala „bread pudding“. Víte, kterému českému jídlu se podobá?
Jak dlouho vařit vývar z morkových kosti? Záleží na tom, v čem je budete vařit
Z jednoho pekáčku: Tahle jídla jsou skoro bez práce. Dáte si kuře s rýží nebo hovězí s nudlemi?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Desatero rad na téma vaření v tlakovém hrnci: Jak ho správně používat
Holka u plotny radí: Podle jednoho receptu uděláte perník nebo jahodovou buchtu s drobenkou. Jak na to?
Máte doma tlakový hrnec? Nebo váháte, zda si jej pořídit? Vysvětlíme, proč a jak s ním správně vařit