Dokonalý jahodový sirup: Základní příprava, tipy na netradiční dochucení a rady, kam sirup využít
9. 6. 2022 Vaření
Chystáte se letos zavařovat jahody? Pokud jich máte dostatek a chcete zkusit i něco jiného než tradiční marmeládu, pusťte se třeba do sirupu, který pak oceníte při míchání domácích limonád. A pokud toužíte po nějaké neobvyklé chuti, můžete jej ozvláštnit třeba bylinkami.
Co s velkou úrodou jahod?
Domácí jahodový sirup je ideální možností, jak využít velkou úrodu jahod. Jeho příprava je o trochu jednodušší než v případě marmelády a ani vám nezabere tolik času. Navíc nebudete muset vymývat a sterilovat velké množství skleniček, stačí si jen připravit pár velkých lahví. Hotový sirup se pak hodí nejen k dochucení vody nebo sodovky, ale třeba i do mléčných koktejlů nebo jako přeliv na lívance, palačinky či wafle. Pokud jej uděláte hustší, poslouží rovněž jako topping na ovocné poháry se šlehačkou a zmrzlinou.
Mohlo by vás zajímat
Jahodový sirup je snadný na přípravu
Jahodový sirup si sice můžete koupit v každém obchodě, ten z čerstvých jahod je ovšem nepřekonatelný. Dostane vás úžasnou vůní a chutí jahod a není pouze sladký, ale příjemně osvěžující. Jeho příprava je až neskutečně jednoduchá. Omyté a očištěné jahody se nejprve povaří s vodou doměkka (2 kg jahod asi s 1 l vody), až se rozvaří na kaši. Nezapomeňte přilít i citronovou šťávu, aby vám jahody nezhnědly a zůstaly krásně červené. Navíc se přidává pro kyselejší chuť i kyselina citronová, obvykle 50 – 80 g/l. Ta zajistí i delší trvanlivost sirupu.
Mohlo by vás zajímat
Rozvařené jahody se nakonec ještě rozmixují a směs se přecedí přes cedník vyložený plátýnkem, aby zbyla jen čistá šťáva. Nakonec je nutné odměřit si, kolik máte šťávy a ve stejném poměru ji smíchejte s cukrem. Šťávu s cukrem pak přelijte do hrnce a povařte, dokud se cukr nerozpustí a směs trochu nezhoustne. Nevařte ale dlouho, ať vám nevznikne marmeláda. Hotový sirup přelijte do vymytých lahví a uložte do chladu. Chcete-li prodloužit jeho trvanlivost, můžete si láhve ještě dát sterilovat.
Mohlo by vás zajímat
K jahodám se hodí máta i bazalka
Sirup s čerstvými jahodami je vynikající sám o sobě, pokud ale chcete, můžete si jej ještě trochu vylepšit třeba prostřednictvím skořice nebo vanilky. Vanilka se k jahodám hodí přímo báječně a jen pozvedne jejich už tak úžasnou chuť. Nejlepší je samozřejmě použít přímo dřeň z vanilkového lusku. K netradiční a svěžejší chuti přispějí i bylinky. K jahodám se výborně hodí meduňka nebo máta, překvapivě dobře k nim ale pasuje i bazalka. Bylinky nevařte, jen je nechte louhovat v horkém sirupu do vychladnutí a pak přeceďte.
Jahodový sirup zastudena
Chcete-li si v sirupu uchovat co nejvíc vitaminů z jahod, připravte si jej zastudena. Budete potřebovat jen jahody, cukr krystal, čerstvou mátu, případně jablečný ocet jako konzervant nebo trochu alkoholu. Na 500 g jahod si odměřte 250 g cukru. Nakrájené jahody a cukr dejte do uzavíratelné sklenice a promíchejte. Přidejte mátu, sklenici uzavřete a dejte do lednice na 12-24 hodin. To, že je sirup hotový poznáte podle toho, že je cukr rozpuštěný a z jahod nevytéká žádná šťáva. Vše přeceďte, sirup přelijte do láhve a skladujte v chladu. Pro prodloužení trvanlivosti přidejte asi 30 ml vodky nebo trochu jablečného octa.
Hustší sirup na lívance
Pokud byste si chtěli připravit sirup na lívance, nemusíte směs s jahodami mixovat úplně dohladka. Lepší je, když v něm ponecháte kousky ovoce. Pro dosažení větší hustoty je dobré tento sirup zahustit kukuřičným škrobem. Ten nejprve rozmíchejte s trochou vody a teprve pak přilijte k sirupu a vařte, dokud směs víc nezhoustne. Tento jahodový sirup pak uchovávejte v lednici, vydrží vám tam asi 2-3 týdny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Sójové nudličky, kostky a plátky - na co se hodí a jak je připravit, abychom si na nich pochutnali
Snadné a pohodlné vaření Hodí se všude tam, kde bychom použili maso. Základní příprava před zpracováním je vždy stejná. Nejprve je povaříme podle… Číst více
Kapie pozvednou chuť mnoha oblíbených pokrmů. Ať už vaříme guláš nebo čínu, kapie v nich má své důležité místo
V druhé polovině léta se dají občas koupit kapie za lepší cenu - můžeme si je uložit do mrazničky (jednoduše nakrájené na proužky) a odebírat… Číst více
Čím nahradit maso? Alternativ je více - při správné přípravě a ochucení si určitě pochutnáme
Konzumujeme také často a v dostatečném množství zeleninu (košťálovou, plodovou, listovou i kořenovou), čerstvou i tepelně upravenou, a kvalitní ovoce… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak nejlépe mrazit jahody? Skvělou vychytávkou je obyčejný pečicí papír
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 10 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 13 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Samosběr jahod 2022: Vyrazili jsme na farmu a zjistili, jak to probíhá. Co musíte mít s sebou a kolik ušetříte?
Nejlepší mléčný koktejl je ten z jahod: Máme pro vás 7 tipů, jak jej dovést k dokonalosti
Voňavé jahodové drinky: Vyzkoušejte frappé, vanilkový koktejl nebo slaďoučký likér
Komentáře
28. 5. 2024 12:40
21. 6. 2023 23:08