Bramborové placky jako od babičky: Jaký je ideální poměr brambor a mouky?
22. 6. 2022 Vaření
Recepty od babičky vždy patří mezi to nejlepší a jsou považovány za rodinné poklady. V případě bramborových placek má každý tu svou jedinou recepturu. Jak si je nejlépe připravit a jak si je vychutnat?
Obyčejná kuchyně
Bramborové placky patří mezi obyčejná jídla, která by neměla chybět v žádné skromné kuchyni. Tradičně se připravují nejen v Čechách, ale i na Moravě a na Slovensku (jejich název tam zní lokše). Bramborové placky si udělejte z uvařených brambor. Pokud máte nějaké zbytky brambor z předchozího vaření, jen to celý proces urychlí a navíc vše můžete spotřebovat a nic nenechávat. Pak stačí už jen přidat mouku a trochu soli. Není potřeba žádný tuk, dají se opékat nasucho. Velmi rychlé a jednoduché.
Mohlo by vás zajímat
Jaké brambory se hodí na nejlepší bramborové placky
Brambory volte pokud možno varný typ C, případně B. Ideální jsou brambory staré, zatímco nové jsou nevhodné, protože vodnatí. Těsto je pak řídké. Pokud je budete vařit, neloupejte je a vařte ve slupce, oloupejte až po uvaření. Brambory dobře vychlaďte, i proto jsou skvělé ty staré z lednice.
Jak připravit nejlepší bramborové placky
Ideální poměr brambor a mouky je 3:1. Nejlepší placky jsou z polohrubé mouky, hodí se ale i hladká. Nastrouhané brambory smíchejte s moukou, osolte a zpracujte vše dohromady. Odeberte takové množství, aby odpovídalo velikosti dna zvolené pánvičky. Vyválet placku můžete na pomoučené pracovní ploše (silikonové podložce, případně mezi dvěma kusy folie) a seříznout třeba hrncem o příslušné velikosti.
Bramborové placky připravujte na suché pánvi s nepřilnavým povrchem. Pánvičku velmi dobře rozehřejte. To, že je placka upečená, poznáte podle toho, že se nafukuje a navíc se na ní vytvoří hnědé skvrny. Pokud chcete, aby byly vláčné, potřete je hned po vyndání z pánvičky tukem (máslo nebo sádlo). Pro uchování v teple je dejte do mírně vyhřáté trouby nebo je dejte do kastrolu, který položíte do většího kastrolu, ve kterém bude mírně vroucí voda.
Příprava placek tedy vůbec není složitá. Na závěr se liší jen jejich vizuální podoba a způsob, jak je budete konzumovat. Placky tedy mohou být rozválené a tedy tenké, nebo být vysoké zhruba půl centimetru. Spojuje je to, že jsou nažloutlé a mají typické nahnědlé skvrny s puchýřky. Takto pouze s tukem jsou bramborové placky naprosto skvělé a můžete si k nim dát třeba nějaký zeleninový salát.
Jak připravit bramborové placky nasladko, nebo naslano
Pokud chcete chuťové zážitky ještě posunout dále, zvolte sladkou nebo slanou variantu. Sladké bramborové placky můžete zkombinovat třeba se švestkami a mákem. Když nejsou k dispozici švestky, představují výbornou variantu i povidla. Ve slané variantě si je můžete posypat brynzou, cibulí a uzeným bůčkem. Výborné uvnitř placky je také kysané zelí, jindy zase můžete vložit restovaná jatýrka (kuřecí, ale i husí, nebo kachní).
K bramborovým plackám se prý má zásadně pít bílá káva, i když někdo tvrdí, že by to měla být pouze melta…
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Na co se hodí moruše. Plody jsou sladké, chutné a výživné. Vaříme z nich povidla, můžeme je mrazit a sušit
Moruše pěstujeme na zahradách buď jako stromy nebo keře. Dobře prospívají na slunečném a teplotně příznivém místě. Zpočátku potřebují občasné zalití,… Číst více
Správně usušit houby je důležité pro jejich kvalitu a trvanlivost. Za určitých podmínek je sušíme i venku
Sušení hub je nejběžnější způsob jejich zpracování a konzervace. Sušením houby získají intenzivní charakteristickou vůni, pro kterou jsou ceněny. K… Číst více
Jak nejlépe skladovat vlašské ořechy? Trvanlivost prodlouží mrazák i mikrovlnka!
Nasbírali jste si letos na podzim dostatečnou… Číst více
Encyklopedie bylinek na sušení: Jak správně usušit libeček, jak majoránku a co se šalvějí
Sušené bylinky jsou častou ingrediencí jídel.… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak usušit houby i bez sušičky: Pomůže sůl, nit i obyčejné síto
Rádi byste si něco z hub uchovali také na zimu?… Číst více
Jak dlouho namáčet sušené houby? Mají intenzivní vůni a výraznou barvu. Po namočení je použijeme jako čerstvé
Sušené houby se snadno skladují, nezaberou mnoho místa a jsou velmi trvanlivé. Před použitím je obvykle namáčíme, ale pokud je přidáváme např. do… Číst více
Česnek je v kuchyni nepostradatelný. Stroužky snadno uchováme v oleji či soli, mrazíme je a sušíme
Kvalitní pevné palice česneku se dobře skladují na bedničkách nebo svázané a zavěšené. Ve vhodném prostředí vydrží až do jara, ale máme-li obavy o… Číst více
7 nejlepších dobrot z rajčat a jak je nejlépe připravit: Rajská marmeláda nebo omáčka vyžadují tyto postupy
Rajčata jsou snadno dostupnou zeleninou a… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak uchovat rajčata na zimu: Dají se usušit, zamrazit, využít na protlak i fantastický domácí kečup
Když je léto plné slunce a rajčata mohou hezky… Číst více
Připravte si ta nejlepší sušená rajčata. Sušit je můžete nejen na slunci, ale i v sušičce a v troubě
Věděli jste, že si vůbec nemusíte kupovat sušená… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
10 zapečených večeří: Jak na ty nejlepší šunkofleky, francouzské brambory a zapečený bramborák?
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Dobře zakopané české poklady. Jak správně používat brambory podle varných typů?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
BeBe řezy se žloutkovým krémem a čokoládovou polevou podle Terezy z Peče celá země. Téhle variaci nikdo neodolá
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí