Svačiny na cesty letadlem: Co si můžete vzít na palubu a jak si zajistíte dost tekutin na celý let
11. 7. 2022 Vaření
Chystáte se do teplých krajin a chcete se za mořem a sluníčkem přemístit letecky? Doby, kdy se i během obyčejného letu do Řecka servírovalo jídlo, jsou už dávno pryč. Pokud tedy nechcete utrácet za drahé občerstvení na palubě, musíte se o své jídlo a pití postarat sami. Víte, jaké potraviny jsou do letadla povolené?
Jídlo do letadla jen vlastní
Dříve bylo teplé jídlo podávané během letů běžnou součástí cestování, dnes vám vícechodové menu nabídnou jen na dálkových letech u prestižnějších aerolinek a jeho skladba se odvíjí i od toho, jestli cestujete ekonomickou nebo vyšší třídou. Na kratších charterových letech do tradičních dovolenkových destinací, které zaberou maximálně pár hodin, však už s jídlem na palubě v ceně zájezdu rozhodně nepočítejte. Palubní personál vám sice nabídne sendvič nebo krekry, budete si ale muset připlatit. Cena navíc bude o dost vyšší než v obchodě. Obyčejné dětské menu může přesáhnout i částku 300 Kč.
Mohlo by vás zajímat
Připravte se na nečekané situace během letu
Kratší let do Řecka, Tuniska nebo Španělska se určitě dá přežít i bez jídla a pití, pokud ale cestujete třeba do Egypta, pár hodin v letadle strávíte. Když k tomu připočtete čekání ve frontách při odbavení i bezpečnostní kontrole, a hlavně časté zpoždění letů, může se snadno stát, že vás ve vzduchu nebo už na letišti přepadne hlad. Zvlášť při cestování s dětmi nebo staršími či nemocnými členy rodiny (např. s diabetiky, kteří musejí jíst pravidelně) je dobré být připraven na situaci, že buď uvíznete na letišti, nebo budete čekat v letadle, než bude možné vystoupit. Letos navíc o takové situace není nouze.
Mohlo by vás zajímat
Tekutiny jen do 100 ml
Takže co si vzít s sebou na palubu? Je známo, že přes bezpečnostní kontrolu neprojdete s celou láhví vody nebo limonády. Nařízení o tekutinách, které si můžete vzít do letadla, platí nejen pro nápoje, ale i pro kosmetické přípravky - vše se musí vejít do lahviček o maximálním objemu 100 ml. Pokud se bojíte, že budete během letu trpět žízní, ideálním řešením je vzít si s sebou láhev nebo termosku a před nástupem do letadla si vodu někde doplnit. Na mnoha letištích už jsou v současnosti běžná pítka.
Vodu nebo limonádu o objemu větším než 100 ml si navíc můžete koupit i v Duty Free obchodech umístěných za bezpečnostní kontrolou. Nápoje vám dají do speciálně označené tašky a můžete si jich vzít na palubu relativně libovolné množství, klidně několik pet lahví. Počítejte s tím, že si připlatíte, ale zase budete mít jistotu pití během cesty nebo čekání.
Pravidlo o maximálním povoleném objemu platí i pro tekutější potraviny. To znamená, že jogurt větší než 100 ml neprojde, stejně jako třeba kečup, džem nebo hotové či konzervované jídlo (např. guláš nebo rajčatová polévka). Všechny tekutiny (tedy i kosmetika) musí být zabalené v uzavíratelném plastovém sáčku. Celkový limit pro tekutiny v příručním zavazadle je 1 litr. Ale pozor, neznamená to prostý součet tekutin, vše se musí vejít do sáčku o objemu 1 litru!
Náš tip: Sáčky o objemu 1 litru si kupte předem a všechny tekutiny, které budete brát na palubu, si do nich zkuste dát. Pokud to nezvládnete, najdete sáčky i na letišti, těsně před poslední kontrolou.
Salát nebo sušenky jsou povolené
Jinak se přísných regulí bát nemusíte, pevné potraviny si můžete vzít na palubu letadla takřka v neomezeném množství, respektive tolik, kolik se vám vejde do příručního zavazadla. Zabalte si třeba sendvič se sýrem a šunkou, pomazánkou nebo zeleninou, plněný wrap, čerstvé či sušené ovoce, čokoládu nebo müsli tyčinku.
Do krabiček si můžete nakrájet rovněž zeleninu (např. mrkev, okurku, řapíkatý celer či papriku) a doplnit ji tvrdým sýrem nakrájeným na kostičky nebo malými trvanlivými salámky typu fuet. Namíchat si rovnou můžete i nějaký vydatný salát, který vás zasytí i na delší let. Výborným tipem je třeba jednoduchý salát z cizrny a rajčat, k němuž si do krabičky přibalíte ještě opečené toasty.
Pokud během letu rádi něco chroupáte, můžete si doma připravit vlastní výživné semínkové krekry podle následujícího receptu. Jak na to? Připravte si: 1/3 šálku lněných semínek celých, 2 lžíce lněné moučky, 1/2 šálku celých semínek chia, 1/2 šálku slunečnicových semínek, 1/2 šálku dýňových semínek, sezamová semínka na ozdobu, 1 lžičku mořské soli, 1 lžičku sušených bylinek nebo černý pepř, chilli, cibulový či česnekový prášek, 2 lžíce lahůdkového droždí pro sýrovou příchuť a 1 šálek vody. Předehřejte troubu na 180 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Ve velké míse smíchejte všechny ingredience a koření a vše zalijte vodou. Nechte 10 minut odstát, aby lněná mouka a chia semínka zhoustly do gelové konzistence. Pak rozetřete směs v rovnoměrné vrstvě na plech. Pečte 25-30 minut. Vyjměte z trouby a nakrájejte na čtverce. Krekry otočte a vložte je zpět do trouby a pečte dalších 15-20 minut, nebo dokud nebudou zlatohnědé a křupavé.
Náš tip: Hodí se vzít si s sebou navhčené antibakteriální ubrousky, abyste si před jídlem i po něm mohli otřít ruce.
Dětská výživa bez omezení
Jiná je situace, když cestujete s malými dětmi. Na potraviny pro ně určené se pravidla nevztahují. Kojenecké mléko, džusy a jiná pitíčka pro děti, přesnídávky (a to i ty doma vyrobené) a další kojeneckou i dětskou výživu přes bezpečnostní kontrolu do letadla rovněž pronesete. Nařízením o povoleném objemu se řídit nemusíte, potraviny jen musí být zabalené v plastových sáčcích a množství by mělo být takové, které se spotřebuje během letu. Vzít si zásobu přesnídávek na celou dovolenou na palubu letadla vám tedy pravděpodobně nepovolí.
Náš tip: Přibalte i pár mikrotenových sáčků na případný odpad, vyhazovaní nedojedených svačinek, ubrousků nebo obalů od jídel bude pak snazší.
Pozor na aromatické potraviny v letadle
Při výběru jídla na cesty je třeba brát ohled i na ostatní cestující a neznepříjemňovat jim let příliš aromatickými pokrmy. A nemusí jít hned o ikonické jídlo českých cestovatelů – smažený řízek. Chleba s tvarůžky asi taky nejsou úplně nejvhodnější variantou. To platí i pro případ, když si povezete domů gastronomické suvenýry.
Třeba kvalitní italská gorgonzola nebo španělské chorizo nemusí každému vonět. Navíc existují některé speciální potraviny, které je z tohoto důvodu přímo zakázáno brát do prostoru pro cestující – švédský surströmming (kvašená syrová ryba, která se vyznačuje mimořádně silným zápachem) se sice prodává hermeticky uzavřená v konzervách, ale když ji při odletu ze Stockholmu objeví kontrola ve vašem příručním zavazadle, můžete se s ní rovnou rozloučit. To samé platí třeba pro korejské kysané zelí kimchi, při cestě z Asie si zase nesmíte na palubu vzít jedno speciální ovoce – durian. Chutná sice dobře, ale vyznačuje se pro mnohé značně nepříjemným zápachem.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Na co se hodí moruše. Plody jsou sladké, chutné a výživné. Vaříme z nich povidla, můžeme je mrazit a sušit
Moruše pěstujeme na zahradách buď jako stromy nebo keře. Dobře prospívají na slunečném a teplotně příznivém místě. Zpočátku potřebují občasné zalití,… Číst více
Správně usušit houby je důležité pro jejich kvalitu a trvanlivost. Za určitých podmínek je sušíme i venku
Sušení hub je nejběžnější způsob jejich zpracování a konzervace. Sušením houby získají intenzivní charakteristickou vůni, pro kterou jsou ceněny. K… Číst více
Jak nejlépe skladovat vlašské ořechy? Trvanlivost prodlouží mrazák i mikrovlnka!
Nasbírali jste si letos na podzim dostatečnou… Číst více
Encyklopedie bylinek na sušení: Jak správně usušit libeček, jak majoránku a co se šalvějí
Sušené bylinky jsou častou ingrediencí jídel.… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak usušit houby i bez sušičky: Pomůže sůl, nit i obyčejné síto
Rádi byste si něco z hub uchovali také na zimu?… Číst více
Jak dlouho namáčet sušené houby? Mají intenzivní vůni a výraznou barvu. Po namočení je použijeme jako čerstvé
Sušené houby se snadno skladují, nezaberou mnoho místa a jsou velmi trvanlivé. Před použitím je obvykle namáčíme, ale pokud je přidáváme např. do… Číst více
Česnek je v kuchyni nepostradatelný. Stroužky snadno uchováme v oleji či soli, mrazíme je a sušíme
Kvalitní pevné palice česneku se dobře skladují na bedničkách nebo svázané a zavěšené. Ve vhodném prostředí vydrží až do jara, ale máme-li obavy o… Číst více
7 nejlepších dobrot z rajčat a jak je nejlépe připravit: Rajská marmeláda nebo omáčka vyžadují tyto postupy
Rajčata jsou snadno dostupnou zeleninou a… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak uchovat rajčata na zimu: Dají se usušit, zamrazit, využít na protlak i fantastický domácí kečup
Když je léto plné slunce a rajčata mohou hezky… Číst více
Připravte si ta nejlepší sušená rajčata. Sušit je můžete nejen na slunci, ale i v sušičce a v troubě
Věděli jste, že si vůbec nemusíte kupovat sušená… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
5 tipů na zdravé dobroty, které zvládnete připravit do 20 minut: Těstovinový salát, plněný wrap nebo kuskus máte hned
Znáte francouzský sendvič pan bagnat? Variace salátu v bagetě vás možná překvapí!
Malé občerstvení na cesty: Slané muffiny upečete raz dva. Jak je správně péct a co s čím kombinovat?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12