Malý šplouch, velký šplouch i dlouhý krok: Vinné střiky v Maďarsku mají vtipné názvy a dají se jednoduše namíchat
23. 8. 2022 Vaření
Vinný střik je přímo úžasným letní nápojem. Dokonale osvěží, nezamotá se vám po něm hlava jako po samotném víně, neobsahuje tolik kalorií a navíc snese i méně výběrové víno. Víte ale, jaké víno se do něj nejlépe hodí, s čím je nejvhodnější je smíchat a v jakém poměru je střik nejlepší?
I vinný střik si zaslouží dobré víno
Vinný střik je drink, který si spojujeme s horkými letními dny. Někteří vinaři sice nápojem lehce opovrhují a razí názor, že je škoda si kazit víno vodou. Další ho zase berou jako nouzovou variantu, když koupí nebo od někoho dostanou horší víno, které se samotné moc nedá pít, ale v kombinaci s vodou už jeho nepříliš dobrá chuť není tak znát. S vinným střikem je to ale tak trochu jako se svařákem, pokud si ho chcete opravdu vychutnat, „patoky“ do něj nepatří. Na druhou stranu připravit jej z drahého pozdního sběru by byla také škoda. Jaké víno tedy do střiku vybrat?
Mohlo by vás zajímat
Víno aromatické a s kyselinkou
Vinné střiky se nejčastěji připravují z bílého vína. Výborné jsou ovšem i z růžových vín, naopak červená se do střiků zas tolik nehodí. Nejlepší je zvolit svěží suché víno s vyšším obsahem kyselinky. Do střiků jsou lepší výraznější vína, jejichž chuť po smíchání s vodou nezanikne. Dobře v nich vynikne třeba odrůda Sauvignon. Příliš vhodná ale nejsou sladká vína. Místo ročníkových vín pak nejlépe volte stolní, jakostní nebo sudová vína
Na ředění je nejlepší soda
A s čím nejlépe víno smíchat? V případě vinných střiků se víno ředí obvykle sycenou vodou, která podpoří svěžest drinku. Pokud vám ale bublinky vadí, můžete ji klidně nahradit normální neperlivou vodou. K míchání nejsou samozřejmě vhodné ani limonády nebo ochucené vody, která by přebily chuť vína. To platí i pro minerální vodu, jejíž minerály dodávají specifickou chuť, která může rovněž negativně ovlivnit chuť celého nápoje.
Víno si můžete naředit vodou v jakémkoliv poměru, to záleží na vaši chuti, doporučuje se obvykle poměr 1:2 ve prospěch vody. Pokud si střik objednáváte v restauraci, kde ho přímo nenabízejí, je lepší si objednat samotnou vodu a k ní navíc víno. Budete mít jistotu, že vás neošidili. V horku je navíc vhodné střik doplnit ledem, případně jej můžete dozdobit i lístkem máty nebo i kousky ovoce. Hodí se do něj jahody, citrusy ale třeba i vodní meloun. Z obyčejného střiku tak vytvoříte luxusní koktejl.
Mohlo by vás zajímat
Jaké střiky mají v Maďarsku?
U nás si vinný střik musíte ve většině restaurací extra objednat a na nápojovém lístku ho najdete jen zřídka. To v Maďarsku mají pro vinné střiky rovnou speciální názvy. Místní vinné střiky, tzv. fröccs se míchají výhradně s vodou s bublinkami a jsou pojmenované v závislosti na tom, jaký poměr vína a sodovky zvolíte. A výběr je opravdu široký.
Kisfröccs (malý šplouch): 1 dl vína + 1 dl sodovky
Nagyfröccs (velký šplouch): 2 dl vína + 1 dl sodovky
Hosszúlépés (dlouhý krok): 1 dl vína + 2 dl sodovky
Házmester (hospodyně): 3 dl vína + 2 dl sodovky
Viceházmester (podnájemník): 2 dl vína + 3 dl sodovky
Háziúr (pan domácí): 4 dl vína + 1 dl sodovky
Sportfröccs (sportovec): 1 dl vína + 4 dl sodovky
No uznejte, nebylo by špatné, kdyby takové podobné zábavné názvy měly vinné střiky i u nás? A kterou variantu byste si vybrali vy?
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Sójové nudličky, kostky a plátky - na co se hodí a jak je připravit, abychom si na nich pochutnali
Snadné a pohodlné vaření Hodí se všude tam, kde bychom použili maso. Základní příprava před zpracováním je vždy stejná. Nejprve je povaříme podle… Číst více
Kapie pozvednou chuť mnoha oblíbených pokrmů. Ať už vaříme guláš nebo čínu, kapie v nich má své důležité místo
V druhé polovině léta se dají občas koupit kapie za lepší cenu - můžeme si je uložit do mrazničky (jednoduše nakrájené na proužky) a odebírat… Číst více
Čím nahradit maso? Alternativ je více - při správné přípravě a ochucení si určitě pochutnáme
Konzumujeme také často a v dostatečném množství zeleninu (košťálovou, plodovou, listovou i kořenovou), čerstvou i tepelně upravenou, a kvalitní ovoce… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Nejoblíbenější dobroty s čerstvými a kompotovanými mandarinkami: Hodí se i na jednohubky
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
Umíte k jídlu nabídnout správné víno? Přečtěte si tipy a rady od zkušeného sommeliera!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 10 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 13 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12