Chutě posledních Rožmberků: Oblíbený byl bobří ocas s omáčkou i štičí jikry nebo medvědí tlapy na víně
28. 8. 2022 Historie a zajímavosti
Silný šlechtický rod, který několik staletí vládl jihu Čech, nejvíc proslavili poslední dva Rožmberkové. Zodpovědný správce zděděného panství Vilém a jeho bratr Petr Vok. Bonviván a milovník všech radostí života včetně dobrého jídla a pití.
Velkolepé hostiny Petra Voka
Bezdětný Vilém Rožmberský (1535-1592) neměl velkou radost z toho, že celé panství zřejmě jednou zdědí o čtyři roky mladší bratr Petr Vok (1539-1611). Ten byl totiž nechvalně proslulý bohémským životem. Pravidelně pořádal pro své přátele velkolepé hostiny, kde se stoly prohýbaly vybraným jídlem, a bujaré pitky, až se zadlužil. Vilém nakonec dluhy za nezdárného bratra zaplatil, protože dbal na dobrou pověst. Nepomohlo ani manželství Petra Voka s mladičkou Kateřinou z Ludanic. Po Vilémově smrti se sice Petr trochu usadil, ale úpadek kdysi slavného a mocného rodu už nezastavil.
Mohlo by vás zajímat
Někde kaše, jinde medvěd a bobr
Nejběžnějším masem bylo tehdy vepřové a hovězí, zpracovávalo se také kozí nebo i koňské. Pro drtivou většinu lidí bylo maso pokrmem, který se podával jen v neděli nebo o svátcích. Jinak se museli spokojit s kaší z ovesných krup nebo z hrachu.
Na šlechtických sídlech se ale maso servírovalo téměř denně a důležitou součástí jídelníčku tam byla zvěřina z panských lesů a luk.
Šlechta si mohla dopřát i méně obvyklé druhy masa, populární například byly veverky. Lahůdkou byly medvědí tlapy. Ty se dusily s vínem a sladily medem nebo tehdy vzácným třtinovým cukrem.
Neobvyklou pochoutkou byl bobr, hlavně jeho ocas! A protože se do našich zemí postupně začalo dovážet různé koření z asijských zemí, připravoval se dušený s omáčkou z chleba s pepřem, zázvorem, hřebíčkem, muškátovým květem, někdy se ještě dochucoval rozinkami a medem.
Ryby a zase ryby
S Rožmberky je spojeno zakládání rybníků v jižních Čechách. Není tedy divu, že ryby – a to nejen chované v rybníku, ale dostupnější říční – měli běžně na talíři nejen šlechtici a bohatší měšťané, ale i chudší lidé. A jaké ryby byly oblíbené?
Méně majetní rolníci a řemeslníci připravovali nejčastěji mihule říční (někdy se jim taky říká okatice), což je ryba podobná úhoři, ale bez šupin, běžný byl losos. Za luxusnější rybu, tedy pro bohaté, byla považována štika. Pochoutkou byly i štičí jikry. A samozřejmě se hojně konzumovali kapři z vlastního rybníka!
Ryby se většinou pekly a servírovaly se sladkými omáčkami, často zahuštěnými perníkem.
Chleba, víno a pivo
Brambory v té době ještě do Čech nedorazily a rýže se teprve začínala pěstovat (a to jen místy a okrajově), nejběžnější přílohou tedy zůstával chléb. Toho se peklo mnoho druhů. Chléb sloužil i k zahuštění omáček nebo polévek.
Hlavním sladidlem byl med, který se přidával například do perníku. V kuchyních zámeckých pánů už byl i třtinový cukr. Šlo stále ještě o vzácnou pochutinu a nebylo nijak výjimečné ho přidávat jako koření k masu či rybám. Šlechta si cukr užívala i v marcipánu nebo v různých cukrovinkách. Při slavnostních příležitostech kuchaři vyráběli stromy z perníku zdobené cukrovím.
Nejoblíbenějším nápojem bylo pivo, ale na šlechtických dvorech ho „dohánělo“ víno. Pivo se vařilo z pšenice nebo ječmene a bylo obvykle husté. Víno se pilo sladší, výjimkou nebylo ani ovocné. Popíjela se i medovina.
Symbolickou tečkou za rožmberskou dobou byla smuteční hostina po smrti Petra Voka, kterou uspořádali dědicové, rod Švamberků, a která trvala celé tři dny! Jak se uvádí v knize Pavla Juříka Encyklopedie šlechtických rodů: „Hosté snědli 200 kusů hovězího dobytka, 2 200 kusů drůbeže, 300 skopců, 30 kusů jelení zvěře, 200 zajíců, okolo 5 000 ryb a dalších pochoutek. To vše zapili asi 100 hektolitry vína a 90 hektolitry piva.“
Zdroje informací:
Pavel Juřík: Encyklopedie šlechtických rodů
1zs.jhnet.cz: Stravování v období renesance
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Vinnou révu můžeme pěstovat i na zahradách ve výšce do 500 m. n. m. V kuchyni využijeme listy i hrozny
Vinná réva je teplomilná, takže plných úspěchů dosáhneme nejlépe v jižní poloze chráněné před větrem. Vyžaduje lehčí půdu. Pěstujeme odrůdy moštové k… Číst více
Kebab nebo gyros? Není to totéž. Poznejte rozdíly mezi dvěma pouličními dobrotami
Také se vám kebab a gyros tak trochu pletou? Na… Číst více
Pita chléb: Kulinářský poklad z Blízkého východu pomůže vytvořit dokonalý gyros i kebab, jeho příprava je snadná
Pita chléb, také známý jako arabský chléb, je… Číst více
Den rozinek
Na výběr je z většího množství druhů rozinek, liší se dle původu a odrůdy vinné révy, též záleží na dalším způsobu zpracování a sušení. Setkat se… Číst více
Tvarování kebabu nebylo nikdy jednodušší. Naše názorné video vás naučí skvělý trik
Kebab je název pro smažené nebo grilované maso, které pochází z Blízkého východu nebo Asie. Jedná se o mleté maso smíchané s kořením, které dále… Číst více
Velký test kebabů v Praze 2023: Kde dostanete čerstvé maso a kde za 170 Kč jen mražený polotovar? Suverénně vede Žižkov
Grilované, na kousky nakrájené maso v housce nebo… Číst více
Den gyrosu
Označení gyros, které znamená točit, odkazuje na způsob přípravy masa na vertikálním grilu. Z válce se odkrajují malé kousky masa, které se pak… Číst více
Jak se starat na jaře o vinnou révu. Jaké jsou hlavní zásady správné péče
Vinná réva se řadí mezi jedny z nejstarších rostlin, které se pěstuji již od nepaměti. Čerstvé hrozny obsahují především velké množství sacharidů,… Číst více
Na víno do Prahy. Zjišťovali jsme, kde si můžete dát nejlepší skleničku z místních vinic
V současnosti jezdíme za vínem na Moravu,… Číst více
Dovolená v Bulharsku 2023: Polévka za 30 korun či kebab za 75 mile překvapí, oběd v restauraci vyjde na stokorunu
Bulharsko je pro Čechy dlouhodobě dovolenkovým… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Ve středověké krčmě na pivě nešidili, zato zde kvetl hazard a chudým se k jídlu podávala kaše. Bohatší si dopřávali veverku nebo ježka!
Královské chutě: Karel IV. měl rád dušené veverky a kaše s medem. Jídlo si nabíral speciálním způsobem
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 11 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Chutě slavných: Napoleon Bonaparte snídal kuře, bál se fazolek a miloval čerstvé mandle, kterých klidně spořádal celý talíř
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Chutě antického Řecka: Den začínali chlebem namočeným ve víně nebo speciálními palačinkami, které bychom dnes asi nepozřeli