Cuketové pesto s česnekem, sýrem a olivovým olejem skvěle dochutí těstoviny i maso. Příprava je snadná
31. 8. 2022 Vaření
Z cukety už jste vyzkoušeli všechno možné. A co takhle cuketové pesto? Nemusíte připravovat jen to bazalkové. Zjistěte, jak se cuketové pesto připravuje krok za krokem a jak ho můžete vyladit k dokonalosti.
Co je pesto
Pesto je chutná a aromatická omáčka, která pochází ze slunné Itálie. Typická je pro oblast okolo Janova. Využít ji můžete nejen na těstoviny, ale i ke grilovaným a pečeným masům nebo na topinky. Dochutíte s ní i dip. Většinou se připravuje pesto bazalkové, ale nic nebrání tomu, abyste si připravili pesto i z jiných surovin. Pesto je velmi praktické, protože urychlí přípravu jídla. Nevaří se, jen se nakonec přimíchá k těstovinám, nebo dalšímu hotovému jídlu. Skvělá je na něm jeho dostupnost. Snadno si ho připravíte doma. Využít při tom můžete i ingredience ze zahrádky. Připravte si cuketové pesto na zimní měsíce.
Mohlo by vás zajímat
Co je třeba na přípravu cuketového pesta
Na přípravu budete potřebovat: 300 g cukety, 20 g ořechů, 1/2 hrnku nastrouhaného parmazánu, 10 g lístků bazalky, 1 nasekaný stroužek česneku, ½ lžičky soli, pepř a ca. 90 ml extra panenského olivového oleje.
Ořechy se v tradičním receptu používají piniové. Dají se ale využít i mandle, kešu, nebo také vlašské ořechy. Poměrně často se jednotlivé druhy ořechů kombinují. Co se týká sýru, mělo by se jednat o aromatický vyzrálý sýr typu parmezán, Pecorino. Variantou, kterou můžete zvolit, pokud budete pesto hned zpracovávat, je sýr typu ricotta.
Náš tip: Připravte si bazalkové pesto podle tohoto videonávodu:
Jak připravit cuketové pesto
Cuketu dobře omyjte, osušte, odřízněte konce a nastrouhejte ji na jemném struhadle. Nastrouhanou cuketu dejte do síta, trochu osolte a nechte půl hodiny odležet. Zatím z ní vykape přebytečná vlhkost. Ořechy nasucho opražte na pánvi, pak je odložte stranou a nechte vychladnout. Omyjte bazalku a důkladně ji osušte. Vložte do mixeru, spolu s oříšky, polovinou oleje, česnekem, solí, pepřem a sýrem. Vše rozmixujte. Přidejte zbývající olej a mixujte dokrémova. Připravte si čistou skleničku, přesuňte do ní pesto a nechte zchladit.
Připravit si můžete i výborné špenátovo-cuketové pesto.
Obsahuje hodně vody a málo kalorií, takže je dietní. Je v ní vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín P, draslík, vápník, sodík i hořčík. Cuketa si cestu do českých kuchyní i srdcí tuzemských strávníků…
Jak pesto skladovat
Nejlépe vydrží ve sklenici s dobře přiléhajícím víčkem v lednici. Do 4 dnů je ale vhodné ho sníst. Déle, až 3 měsíce, vám ovšem vydrží v mrazáku. Pesto zmrazte v malých dávkách, abyste vždy mohli vyjmout jednu kostku na přímé využití.
Zdroje informací:
https://www.kucharkaprodceru.cz
https://anitalianinmykitchen.com
https://www.giallozafferano.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Dokonalý domácí sulc aneb Jak využít při zabijačce prasečí nožičky nebo kolínko
Jednou z oblíbených zabijačkových pochutin je i… Číst více
Nejlepší pagáče jsou se škvarky. Od škvarkových placek se ale liší. Víte čím?
Máme tu čas masopustu a zabijaček. Jednou z… Číst více
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Jak připravit rybu v rosolu. Servírovat ji můžete jako slavnostní předkrm
Základem tohoto jídla je silný vývar, hlavně z různých odřezků, kůží a ploutví. Potřebujeme totiž, aby po vychladnutí hezky ztuhl a udržel si tvar.… Číst více
Aspik a sulc: Ovoce, zelenina, ryby nebo maso zalité aspikem vypadají jako zatavené do skla
Aspik se připravuje ze želatiny, která je živočišného původu nebo z agaru, který je čistě rostlinný. Samotná želatina ani agar nemají žádnou chuť,… Číst více
Jak se připravuje vaječná tlačenka? Báječné studené pohoštění nejen pro koledníky
Vaječná tlačenka je aspiková pochoutka z vajíček a zeleniny. Připravujeme ji buď jako chutné pohoštění pro koledníky, nebo k využití uvařených vajec… Číst více
Časté chyby při přípravě aspiku a sulcu: Málo želatiny nebo slabý vývar způsobí, že aspik neztuhne
Aspik je rosol, který připravíme ze želatiny nebo agaru. Někdy aspikem nazýváme i sulc z masového vývaru. Bohužel se stane, že i tak jednoduchý pokrm… Číst více
Pečeme s Ivou: Pagáčky s klobásou zpestří pohoštění pro koledníky, ale skvělé jsou i jindy
Také se u vás na Velikonoce stoly prohýbají pod… Číst více
Peče celá země: Pět nápadů na úžasné slané dobroty plné křupavých škvarků a kysaného zelí
V sobotu čeká soutěžící pořadu Peče celá země… Číst více
Poctivá tlačenka jako od mistra řezníka: Základem je správné ochucení a kvalitní vývar z kůží a nožiček
Někdo na zabijačce nejvíc miluje jitrnice a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Porovnání olejů: Opravdu je olivový nejzdravější? A kterému druhu se raději vyhnout?
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Jak ochutit a upéct cuketové placky? Vyzkoušejte nejlepší recepty na oblíbené placičky, které se při pečení nerozpadají
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 12 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 15 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Syrová cuketa v kuchyni: Jak poznat kvalitní plody, proč je neloupat a jak je skladovat?
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu