Maďarská specialita: Brašovské maso voní paprikou, snadno se připravuje a se smaženými bramborami dokonale zasytí
2. 9. 2022 Vaření
I když město Brašov, po němž má brašovské maso své jméno, leží v Rumunsku, pokrm je považován za maďarskou specialitu. Dokonalá kombinace opečených brambor, vepřového masa a zeleniny je výbornou večeří, navíc vám její příprava nezabere moc práce.
Vydatná maďarská specialita
Brašovské maso sice není žádná dietka, jde však o ideální pokrm, který oceníte v pomalu se blížících sychravějších dnech. Působí hřejivě, je příjemně sytý a ještě jej celý připravíte na jedné pánvi. Navíc krásně voní bylinkami a papriky mu dodávají šmrnc, hlavně pokud použijete pálivé. Původ tohoto maďarského pokrmu není úplně známý a existuje hned několik teorií o jeho vzniku.
Mohlo by vás zajímat
Kde a kdy vzniklo brašovské maso?
Někteří vynález této speciality připisují Nándorovi Grófovi, který ho údajně vytvořil v roce 1948 ve vlaku jedoucím mezi Budapeští a Brašovem. Jiní tvrdí, že původně vůbec není maďarský a opravdu pochází z rumunského Brašova. Podle této teorie se prý nejdříve připravoval z hovězího masa místo z vepřového. Zásluhy za vynalezení pokrmu si nárokuje i jistý Endre Papp, někdejší vedoucí restaurace Matyášův sklep v Budapešti, který prý brašovské maso poprvé uvařil v roce 1950.
A obyvatelé čtvrti Starý Budín v Budapešti trvají na tom, že recept vymyslela manželka majitele hospody Weiss a připravila ho k narozeninám místního truhláře Károlyho Brassóye. Podle tohoto příběhu by pak pokrm s Rumunskem nic společného neměl. Ať už je pravda jakákoliv, tyto nejednoznačnosti ohledně původu jídla mají za následek, že na neexistuje jeden univerzální recept. Někde se do brašovského masa přidává hrášek, jinde houby, v některých receptech je výrazná chuť česneku, v dalších zase chybí rajčata. Variailní je i maso. Můžete použít vepřové plecko, kýtu nebo krkovičku.
Brašovské maso podle maďarského receptu
Dostali jste na brašovské maso chuť? Připravit si je můžete podle originálního maďarského receptu.
Budete potřebovat: 400 g vepřové plece, 600 g brambor, 1 cibuli, 4 stroužky česneku, 1 zelenou papriku, 1 rajče, 1 bobkový list, 2 lžíce rostlinného oleje nebo 1 lžíci husího sádla, 1 lžíci papriky, 1 lžičku majoránky, 1 lžičku červené paprikové pasty, 1 lžičku vegety, ½ lžičky pepře, sůl podle chuti a 500 ml oleje na smažení.
Postup: Na pánvi nejprve rozehřejte rostlinný olej nebo sádlo. Cibuli oloupejte, nakrájejte na kostičky a osmažte na oleji dosklovita. Mezitím omyjte a nakrájejte maso na kostky, přidejte je k cibuli a rovněž osmažte. Rajčata omyjte, slupku nařízněte do kříže a vložte je asi na 1 minutu do vroucí vody. Pak je snadno oloupete.
Papriky také omyjte, odstraňte semínka a stopku a dužinu nakrájejte na kostičky společně s rajčaty. Jakmile je maso měkké, přidejte oba druhy zeleniny, česnek a bobkový list. Pak přisypejte majoránku, vegetu, sůl a pepř a promíchejte. Poté přisypejte papriku a opět důkladně promíchejte. Směs zalijte takovým množstvím vody, aby bylo vše zakryté a přidejte trochu paprikové pasty. Přikryjte a vařte na mírném ohni, dokud maso nezměkne.
Mezitím očistěte, omyjte a nakrájejte brambory na kostky, pak je zabalte do čisté utěrky a vysušte je. Smažte je na středně rozpáleném oleji dozlatova a nechte je okapat na ubrousku. Když je maso měkké, odklopte hrnec a několik minut ho vařte bez pokličky, aby omáčka trochu zhoustla. Nakonec směs naneste na smažené brambory a vše dobře promíchejte. Pokrm můžete dozdobit paprikou či petrželkou. Vynikající jsou k němu i kyselé okurky.
Zdroje informací:
Zserbo.com
Receptneked.hu
Mindmegette.hu
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Vinnou révu můžeme pěstovat i na zahradách ve výšce do 500 m. n. m. V kuchyni využijeme listy i hrozny
Vinná réva je teplomilná, takže plných úspěchů dosáhneme nejlépe v jižní poloze chráněné před větrem. Vyžaduje lehčí půdu. Pěstujeme odrůdy moštové k… Číst více
Kebab nebo gyros? Není to totéž. Poznejte rozdíly mezi dvěma pouličními dobrotami
Také se vám kebab a gyros tak trochu pletou? Na… Číst více
Pita chléb: Kulinářský poklad z Blízkého východu pomůže vytvořit dokonalý gyros i kebab, jeho příprava je snadná
Pita chléb, také známý jako arabský chléb, je… Číst více
Den rozinek
Na výběr je z většího množství druhů rozinek, liší se dle původu a odrůdy vinné révy, též záleží na dalším způsobu zpracování a sušení. Setkat se… Číst více
Tvarování kebabu nebylo nikdy jednodušší. Naše názorné video vás naučí skvělý trik
Kebab je název pro smažené nebo grilované maso, které pochází z Blízkého východu nebo Asie. Jedná se o mleté maso smíchané s kořením, které dále… Číst více
Velký test kebabů v Praze 2023: Kde dostanete čerstvé maso a kde za 170 Kč jen mražený polotovar? Suverénně vede Žižkov
Grilované, na kousky nakrájené maso v housce nebo… Číst více
Den gyrosu
Označení gyros, které znamená točit, odkazuje na způsob přípravy masa na vertikálním grilu. Z válce se odkrajují malé kousky masa, které se pak… Číst více
Jak se starat na jaře o vinnou révu. Jaké jsou hlavní zásady správné péče
Vinná réva se řadí mezi jedny z nejstarších rostlin, které se pěstuji již od nepaměti. Čerstvé hrozny obsahují především velké množství sacharidů,… Číst více
Na víno do Prahy. Zjišťovali jsme, kde si můžete dát nejlepší skleničku z místních vinic
V současnosti jezdíme za vínem na Moravu,… Číst více
Dovolená v Bulharsku 2023: Polévka za 30 korun či kebab za 75 mile překvapí, oběd v restauraci vyjde na stokorunu
Bulharsko je pro Čechy dlouhodobě dovolenkovým… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Pokrm maďarských pastevců šlambuc: Kotlíkový grenadýrmarš ze tří surovin voní slaninou a skvěle zasytí
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Maďarské lečo: Tajemství skvělé chuti tkví ve správném postupu. Víte, jak na to?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 11 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Kuře na paprice: původní jídlo maďarských pastevců jsme si zamilovali i u nás. Víte, jak se správně dělá?
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře
2. 9. 2022 21:40