Sladký a voňavý trdelník z ohniště. Dokonalý způsob, jak dětem zpestřit první víkend školního roku
3. 9. 2022 Vaření
Prázdniny jsou sice za námi, ale léto zatím nekončí. Využijte proto ještě posledních teplých a letních večerů k posezení u táboráku. Pokud vaše děti nemusí nutně opečené buřtíky, můžete jim i na ohni připravit něco sladkého - třeba netradiční sladké trdelníky s vůní skořice. Jejich pečení je zaručené bude bavit.
Trdelník snadno upečete i doma
Trdelník patří v poslední době k nejoblíbenějším druhům sladkého pečiva. Už dávno víme, že staročeský není a i když jde původně o maďarskou nebo spíše rumunskou specialitu, nijak nám nevadí si jej tak trochu přivlastnit. Trdelníky se prodávají skoro na každých trzích nebo různých slavnostech a děti je přímo milují. Jeho jedinou vadou na kráse je, že se často prodává za poměrně vysokou cenu s ohledem na to, že jde vlastně jen o kousek kynutého těsta smotaného do tvaru ruličky připomínající velkou kremroli. Poměrně snadno si jej ale můžete připravit i doma. Těsto pak můžete normálně upéct v troubě, ale klidně i na opékací jehle nebo na prutu nad ohněm. Ten domácí je stejně dobrý jako ten z trhu, jeho předností však je, že vás bude stát jen pár korun.
Proč je trdelník trdelník?
Udělat domácí trdelník není žádná věda. Připravuje se z klasického kynutého těsta, které se rozválí na pruhy a pak se navine na kovový nebo dřevěný válec a peče se na žáru z dřevěného uhlí. Právě tomuto válci vděčí za svůj český název trdelník, neboť ten se dřív nazýval právě trdlo. Původní název trdelníku ale zní kürtőskalács, což odkazuje na jeho maďarský původ. Toto slovo naopak vzniklo spojením slov kürtő (komín) a kalács. A to proto, že svou horkostí a tvarem kürtőskalács připomínal právě komín. Ostatně i v angličtině je trdelník názýván chimney cake (komínový koláč).
Pečivo původně pochází z oblasti Sikulsko (Székelyföld) v Sedmihradsku v dnešním Rumunsku, odkud se rozšířilo do celé maďarsky mluvící části monarchie a posléze i k nám, kde je podobné pečivo doloženo již v kuchařkách z 19. století. Původně se připravoval bez cukru. Současné trdelníky se ihned po upečení obalují v cukru, skořici, vanilkovém cukru, různých druzích ořechů či v kokosu.
Mohlo by vás zajímat
Na co těsto namotat?
Pokud se rozhodnete si trdelník připravit doma, můžete si pořídit speciální formu, která se dá sehnat v prodejnách s domácími potřebami, klidně ji ale můžete nahradit třeba plechovkou od piva, zavařovací sklenicí nebo dřevěným válečkem, které obalíte silnou vrstvou alobalu. Pokud chcete docílit té úžasné vůně dřeva a žhavých uhlíků, je nejlepší opéct si trdelníky přímo na ohni. Těsto můžete namotat stejně jako při pečení v troubě třeba na váleček na válení těsta nebo rovnou na formu a tu pak položit na rošt nad ohněm a průběžně otáček, dokud nebudou trdelníky opečené krásně dozlatova. Nebo můžete prut či klacek na opékání obalit větší vrstvou alobalu, až z něj vytvoříte jakýsi váleček. K přípravě těsta a jejímu namotávání můžete přizvat i děti, aspoň je bude víc posezení u ohně bavit.
Mohlo by vás zajímat
Trdelník pečený nad ohněm
A jak těsto na trdelník připravíte? Je to snadné. Budete potřebovat: 500 g hladké mouky, 230 ml vlažného mléka, 7 g sušeného droždí, 75 g cukru, 1 vejce, 1 žloutek, 1/4 lžičky vanilkového extraktu (případně jej nahraďte 2 lžíce cukru vanilkovým cukrem), 5 g soli (zhruba 1/2 čajové lžičky), 50 g změklého másla, 3-4 lžíce mouky na poprášení, 100 g rozpuštěného másla, 150 g moučkového cukru a 3 lžičky skořice.
Postup: Doprostřed mouky udělejte důlek, přidejte lžíci cukru a droždí a přilijte třetinu mléka. Na mléko nasypte trochu mouky. Přikryjte kuchyňskou utěrkou a nechte asi 10 minut vzejít kvásek. Přidejte zbytek ingrediencí kromě másla a promíchejte, dokud se těsto nezačne spojovat. Nejlépe to jde hnětacím hákem v robotu. Přidejte změklé máslo a pokračujte v hnětení, dokud těsto nebude hladké a téměř lesklé. Prohněťte ho ještě důkladně na pomoučeném vále a vytvarujte z něj kouli, kterou vložte opět do mísy, zakryjte utěrkou a nechte kynout 1 hodinu nebo 1,5 hodiny, dokud těsto nezdvojnásobí svou velikost. Pak těsto opět na vále prohněťte a vyválejte na tloušťku asi 2 mm. Pak je nakrájejte na 2 cm široké pruhy.
Připravte si prázdné plechovky od piva, propíchněte špejlí horní a spodní část a celou plechovku pevně obalte alobalem. Postříkejte ji postříkejte olejem ve spreji a nandejte na opékací či grilovací jehlice či pruty. Vezměte pruh těsta a počínaje jedním koncem plechovky ho spirálovitě obtočte kolem plechovky bez mezer, ale bez překrývání. Pokud proužek těsta není dost dlouhý na to, aby pokryl celou plechovku, vezměte další, překryjte konec předchozího, trochu je přitlačte k sobě a motejte, dokud není plechovka zakrytá. Povrch trdelníků potřete rozpuštěným máslem a opékejte je dozlatova. Ještě teplé trdelníky pak obalte ve směsi cukru a skořice.
Zdroje informací:
Nationalgeographic.com
Kurtoscake.com
Úlehlová-Tilschová, M.: Česká strava lidová
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Na co se hodí moruše. Plody jsou sladké, chutné a výživné. Vaříme z nich povidla, můžeme je mrazit a sušit
Moruše pěstujeme na zahradách buď jako stromy nebo keře. Dobře prospívají na slunečném a teplotně příznivém místě. Zpočátku potřebují občasné zalití,… Číst více
Správně usušit houby je důležité pro jejich kvalitu a trvanlivost. Za určitých podmínek je sušíme i venku
Sušení hub je nejběžnější způsob jejich zpracování a konzervace. Sušením houby získají intenzivní charakteristickou vůni, pro kterou jsou ceněny. K… Číst více
Jak nejlépe skladovat vlašské ořechy? Trvanlivost prodlouží mrazák i mikrovlnka!
Nasbírali jste si letos na podzim dostatečnou… Číst více
Encyklopedie bylinek na sušení: Jak správně usušit libeček, jak majoránku a co se šalvějí
Sušené bylinky jsou častou ingrediencí jídel.… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak usušit houby i bez sušičky: Pomůže sůl, nit i obyčejné síto
Rádi byste si něco z hub uchovali také na zimu?… Číst více
Jak dlouho namáčet sušené houby? Mají intenzivní vůni a výraznou barvu. Po namočení je použijeme jako čerstvé
Sušené houby se snadno skladují, nezaberou mnoho místa a jsou velmi trvanlivé. Před použitím je obvykle namáčíme, ale pokud je přidáváme např. do… Číst více
Česnek je v kuchyni nepostradatelný. Stroužky snadno uchováme v oleji či soli, mrazíme je a sušíme
Kvalitní pevné palice česneku se dobře skladují na bedničkách nebo svázané a zavěšené. Ve vhodném prostředí vydrží až do jara, ale máme-li obavy o… Číst více
7 nejlepších dobrot z rajčat a jak je nejlépe připravit: Rajská marmeláda nebo omáčka vyžadují tyto postupy
Rajčata jsou snadno dostupnou zeleninou a… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak uchovat rajčata na zimu: Dají se usušit, zamrazit, využít na protlak i fantastický domácí kečup
Když je léto plné slunce a rajčata mohou hezky… Číst více
Připravte si ta nejlepší sušená rajčata. Sušit je můžete nejen na slunci, ale i v sušičce a v troubě
Věděli jste, že si vůbec nemusíte kupovat sušená… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Vaření a pečení na ohni si děti zamilují! Nastartujte rodinnou tradici chlebem na klacku nebo fantastickou živáňskou
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12