Retro okénko: Legendární krakovský sýrový salát je vynikající na chlebíčky i jako samotný pokrm. Příprava je navíc snadná
19. 9. 2022 Vaření
Krakovský salát je přesně ten salát, který oceníte, když vám zbyde v konzervě kukuřice a navíc budete mít v ledničce zbytky sýrů. Přesto ale salát není nějakou nouzovkou, ale vynikající kombinací různých chutí. Navíc se hodí nejen jako lehká večeře, ale i místo pomazánky na veku nebo plátky bagety.
Vynikající sýrový salát ze zbytků
Salát označovaný jako krakovský je dokonalý salát ze zbytků, který nadchne hlavně příznivce salátů, do nichž se přidává sýr. Díky masu je poměrně vydatný, kukuřice oživí jeho barvu a společně s pórkem a případně i s celerem v něm příjemně křupe. Na sytosti mu dodává i zálivka z majonézy a smetany, která se občas zvýrazňuje pomocí hořčice.
Originální recept je z těchto zmiňovaných surovin, dá se ale případně doplnit vajíčky natvrdo nakrájenými na kostičky, paprikou nebo dalšími druhy zeleniny. Maso můžete použít uzené, ale i zbytky grilovaného masa nebo uzeninu, nejlépe kvalitní šunku. Kukuřici mohou v některých receptech nahrazovat fazole. Salát je oblíbený pro dokonalé spojení kyselé chutě smetany a nasládlé kukuřice. Pro zvýraznění sladké chuti se do něj někdy přidává i ananas z kompotu.
Mohlo by vás zajímat
Krakovský nebo královský salát?
Historie krakovského salátu není známá a přesně dané není ani jeho složení. Usuzuje se, že tento salát kdysi někdo ochutnal v nějaké krakovské restauraci a zachutnal mu natolik, že si jej přivezl domů a podle místa původu se mu právě začalo říkat krakovský. Pod tímto názvem je ale znám jen u nás nebo na Slovensku.
V Polsku se salátu z podobných ingrediencí říká královský, neboli polsky sałatka królewska či anglicky Polish Royal Salad. Původ tohoto názvu je také nejasný, usuzuje se, že vychází z bohatosti salátu co do počtu ingrediencí. A jak si tedy slavnou polskou pochoutku připravit?
Budete potřebovat: 1-2 uzená kuřecí prsa, 1 plechovku kukuřice, 1 velký pórek, 150 g tvrdého žlutého sýra (eidam, gouda, hodí se i uzený sýr), 1-2 lžíci majonézy, 1 lžičku hořčice, 3 lžíce tučné 18% kysané smetany nebo jogurtu, sůl, pepř a špetku cukru.
Postup: Kuřecí maso (bez kůže) nakrájejte na malé kostičky a pak je krátce osmahněte na pánvi. Nechte vychladnout. Případně je můžete nahradit na kostičky nakrájenou šunkou .Pórek nakrájejte na půlkolečka. Pórek nechte spařit tak, že je v sítu zalijete vroucí vodou. Sýr nastrouhejte na hrubším struhadle. Kukuřici slijte a propláchněte. Všechny ingredience smíchejte dohromady. Pak promíchejte majonézu a smetanu. Dochuťte solí, pepřem a špetkou cukru. Vše přidejte k ingrediencím v míse a důkladně promíchejte. Před podáváním salát dejte odležet do lednice a podávejte jej co nejvíce vychlazený. Hodí se i jako příloha k masu.
Náš tip: Někdy se pod názvem krakovský salát prodává i salát s červenými fazolemi, salámem nebo nějakou jinou uzeninou a majonézou, jemuž dodává specifickou fialovou barvu červená řepa. Jaký salát si při zmínce o krakovském salát vybavíte vy?
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
Polská bageta zapiekanka: Znáte tento geniální polský fastfood? Doma jej připravíte snadno
Polská kuchyně: To není jen bigos. Znáte třeba speciální vepřový kotlet schabowy?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 6 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 10 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Zjistili jsme, kde mají v Praze nejlevnější jahody: Kilo českých jahod pořídíte už za 110 Kč, hezky v košíku a u tramvaje
Které zákusky z cukrárny jste měli nejraději? Máme recepty i vychytávky na většinu z nich
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků