Gouda promění obyčejné lasagne v delikatesu. Zárukou delší trvanlivosti tohoto oblíbeného sýra je koření
7. 10. 2022 Historie a zajímavosti
„How-da“, jak říkají místní obyvatelé, je holandský sýr pojmenovaný podle města Gouda v blízkosti Rotterdamu v Nizozemsku. Má 45 % tuku v sušině a lahodně mírnou až pikantně kořeněnou chuť. Skvěle se hodí třeba do lasagní.
Nejprodávanější sýr
Po pravdě řečeno, gouda je jedním z nejoblíbenějších sýrů na světě, který tvoří 50 až 60 % světové spotřeby sýrů. Jde s o polotvrdý sýr proslulý svou bohatou jedinečnou chutí a jemnou strukturou. Původní sýrové trhy v Goudě jsou jedním z posledních funkčních komerčních sýrových trhů v Nizozemsku.
Sýr gouda se obvykle vyrábí z pasterovaného kravského mléka, i když některé řemeslné druhy používají ovčí nebo kozí mléko k výrobě sýrů, které budou dlouho zrát. Selská gouda se připravuje z čerstvého mléka.
Mohlo by vás zajímat
Koření zaručuje trvanlivost
Již od středověku se k sýru přidává koření, které mění jeho aroma a zajišťuje delší trvanlivost. Kromě římského kmínu jde o zrnka pepře nebo bylinky. Sýr má tvar vozu o průměru 30 centimetrů a potažený žlutavou umělou vrstvou. Čím je starší, tím tmavší má barvu. Je vláčný a při nákroji pevný.
Mladá gouda zdaje 4–6 týdnů, má světlou barvu a jemnou chuť. Stará gouda je zrnitá. Označuje se tak sýr, který zraje déle ž 8 měsíců. .
Mladá gouda se nejlépe kombinuje s pivem, zatímco středně vyzrálé sýry chutnají nejlépe v kombinaci s Ryzlinkem. Dobře vyzrálá gouda doplňuje vína s hlubokou chutí, jako jsou Merlot nebo Shiraz.
U starších a vyzrálejších sýrů gouda můžete v celém sýru najít křupavé bílé krystaly. To je často zaměňováno s krystaly soli, které se někdy tvoří na vnější straně sýra v důsledku solné lázně. Shluky uvnitř sýra jsou však ve skutečnosti kousky tyrosinu, aminokyseliny a znaku dobře vyzrálého sýra!
Gouda má sourozence
Existuje sedm různých druhů sýra gouda, rozdělených do kategorií podle stáří. Boerenkaas je typická odrůda nepasterizovaného sýra gouda, který vyrábějí farmáři z mléka krav pasoucích se na přírodních nízkých pastvinách v Nizozemsku.
Graskaas je mladý sýr Gouda připravený ke konzumaci během několika týdnů po výrobě. Na druhé straně je extra zrající sýr Overjarig, který má plnou chuť, tvrdý, zlatavý vnitřek a slanou chuť připomínající karamel. Mezi těmito spektry se nachází řada holandských sýrů gouda klasifikovaných podle struktury a stáří – Jong, Jong belegen, Belegen, Extra belegen a Oud.
Univerzální sýr
Gouda je doslova univerzální sýr. Sýr gouda se může strouhat, krájet na plátky, kostky nebo tavit, chutná jako dezertní sýr.
Můžete ji nakrájet na kostičky a podávat k vínu nebo její plátky použít na obložený chléb. Výborná je zapečená v nákypech nebo na pizze, skvěle se rozpustí v polévce nebo omáčce.
Gouda je k dostání ve velkých kolech, z nichž každé váží 10 až 25 kilogramů. Pokud si ji budete kupovat, požádejte raději o větší kus nebo o čerstvě nakrájené plátky. Goudu doma zabalte do pergamenového papíru a vložte do uzavíratelné nádoby. Tu pak dejte do ledničky. Do mrazáku nepatří, protože zmražení mění strukturu sýra.
Lasagne s goudou
Gouda se výborně hodí například do lasagní. Co budete potřebovat?
- 9 plátků lasagní
- 500 g italské klobásy
- 2 lžíce nasekaného řapíkatého celetu
- 1 střední cibule, nakrájená na kousky
- 3 stroužky česneku, prolisované
- ½ šálku bílého vína
- 1 šálek polotučné smetany
- 850 g smetanového sýra nakrájeného na kostičky
- ¼ šálku mleté čerstvé bazalky
- 2 lžičky mletého čerstvého oregana nebo ½ lžičky sušeného oregana
- 1 lžička pepře
- ¾ lžičky soli
- 2 větší vejce, lehce rozšlehaná
- 2 šálky rozdrobeného bílého sýra čedar
- 1 – ½ šálku sýra cottage
- 350 g čerstvého sýra mozzarella nakrájeného na plátky
- 1 – ½ šálku strouhaného sýra gouda
Jak na lasagne s goudou?
A jak na to? Předehřejte troubu na 190 °C. Lasagne uvařte podle návodu na obalu, aby byly al dente. Ve velké pánvi poduste nadrobno nakrájenou klobásu, celer, cibuli a česnek na střední teplotě 6–8 minut nebo dokud klobása nezrůžoví a nerozpadne se na drobné kousky. Pak vmíchejte víno a přiveďte k varu; vařte 3-4 minuty nebo dokud se tekutina nezredukuje na polovinu. Přidejte smetanu, smetanový sýr, bylinky, pepř a sůl. Míchejte, dokud se smetanový sýr nerozpustí.
V malé misce smíchejte vejce, čedar a sýr cottage. Do vymazané zapékací nádoby dejte 3 plátky lasagní, polovinu směsi s klobásou, polovinu směsi sýru čedar a polovinu plátků mozzarelly. Vrstvy opakujte. Navrch dejte zbývající lasagne a posypte sýrem gouda. Přikryté pečte 40–50 minut nebo dokud sýr nevytvoří bublinky a nerozpustí se. Před podáváním nechte 15 minut stát. V případě potřeby posypte bazalkou a oreganem.
Máme pro vás také videorecept na rychlé lasagne.
Výborné lasagne
Zdroje informací:
kniha Lexikon sýrů
cheese.com: Gouda
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Na co se hodí moruše. Plody jsou sladké, chutné a výživné. Vaříme z nich povidla, můžeme je mrazit a sušit
Moruše pěstujeme na zahradách buď jako stromy nebo keře. Dobře prospívají na slunečném a teplotně příznivém místě. Zpočátku potřebují občasné zalití,… Číst více
Správně usušit houby je důležité pro jejich kvalitu a trvanlivost. Za určitých podmínek je sušíme i venku
Sušení hub je nejběžnější způsob jejich zpracování a konzervace. Sušením houby získají intenzivní charakteristickou vůni, pro kterou jsou ceněny. K… Číst více
Jak nejlépe skladovat vlašské ořechy? Trvanlivost prodlouží mrazák i mikrovlnka!
Nasbírali jste si letos na podzim dostatečnou… Číst více
Encyklopedie bylinek na sušení: Jak správně usušit libeček, jak majoránku a co se šalvějí
Sušené bylinky jsou častou ingrediencí jídel.… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak usušit houby i bez sušičky: Pomůže sůl, nit i obyčejné síto
Rádi byste si něco z hub uchovali také na zimu?… Číst více
Jak dlouho namáčet sušené houby? Mají intenzivní vůni a výraznou barvu. Po namočení je použijeme jako čerstvé
Sušené houby se snadno skladují, nezaberou mnoho místa a jsou velmi trvanlivé. Před použitím je obvykle namáčíme, ale pokud je přidáváme např. do… Číst více
Česnek je v kuchyni nepostradatelný. Stroužky snadno uchováme v oleji či soli, mrazíme je a sušíme
Kvalitní pevné palice česneku se dobře skladují na bedničkách nebo svázané a zavěšené. Ve vhodném prostředí vydrží až do jara, ale máme-li obavy o… Číst více
7 nejlepších dobrot z rajčat a jak je nejlépe připravit: Rajská marmeláda nebo omáčka vyžadují tyto postupy
Rajčata jsou snadno dostupnou zeleninou a… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak uchovat rajčata na zimu: Dají se usušit, zamrazit, využít na protlak i fantastický domácí kečup
Když je léto plné slunce a rajčata mohou hezky… Číst více
Připravte si ta nejlepší sušená rajčata. Sušit je můžete nejen na slunci, ale i v sušičce a v troubě
Věděli jste, že si vůbec nemusíte kupovat sušená… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Čedar - anglický sýr, který dobyl svět: Ochutí britský cibulový koláč i mexické nachos
Čím starší, tím lepší. Pravý italský parmezán je doslova delikatesou a králem mezi sýry
Oblíbenou bazalku můžeme snadno pěstovat za oknem i na zahrádce. V těchto receptech najde ideální uplatnění
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Bulharský čedar z Balkánu: Pikantní sýr kaškaval může být skvělou surovinou pro náš smažák. Zkusíte to?
Camembert se dříve dával jako válečný příděl, dnes z něj podle našeho receptu uděláte fantastický smažák
Francouzský sýr brie miloval už císař Karel Veliký, i když na něm málem zničil to nejlepší!