Jak připravit dokonalou dušenou mrkev: S tímto jednoduchým postupem a třemi přísadami uděláte z obyčejného jídla božské
27. 10. 2022 Vaření
Zachutnala vám dušená mrkev ve školních časech? Tato podoba kořeněné zeleniny je lahodou, které je škoda se vyhýbat. Přečtěte si, jak si mrkev připravit, abyste si ji přáli pravidelně na stole.
Na co nezapomenout u mrkve
Mrkev je naší tradiční zeleninou. O tom, že je důležitá pro zdraví, toho bylo už napsáno spousta. V nejznámější oranžové odrůdě k nám přišla z Nizozemí v 17. století. Zelenina se tam dostala nejspíše z Indie a Středomoří. Její původ můžete najít v jižní Asii (oblast Afghánistánu, Íránu a Pákistánu). Mrkev je v různých podobách oblíbená po celém světě. Na co by se nemělo zapomínat, je kombinovat mrkev s tukem, pro lepší využitelnost obsaženého betakarotenu, protože je rozpustný v tucích. Betakaroten organismus vstřebává, když je potravina tepelně upravená (blanšírovaná, vařená, dušená, ale i pečená).
Mrkev můžete přidat do polévek, salátů, uplatní se v guláších, ale i třeba v koláčích. Oblíbené jsou třeba povidly plněné mrkvánky. A mezi snadná a mnohými velmi oblíbená jídla patří i dušená mrkev. Jak tuhle lahůdku z dětství připravit jako šéfkuchař?
Mohlo by vás zajímat
Jaké vybrat ingredience pro dušenou mrkev
Co na dušnou mrkev potřebujete? Nezbytná je samozřejmě mrkev, kterou můžete nakrájet na kolečka (2-3 mm), někdo nedá dopustit na kostičky, případně lze mrkev i strouhat nahrubo. Přidává se sůl, cukr, máslo a podlévá se vodou nebo vývarem. Kromě cukru dodá jídlu chuť citron (limetka) nebo ocet, a neuškodí ani trocha strouhaného muškátového oříšku. Pokud chcete dušenou mrkev barevnější, můžete přidat hrášek.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit dušenou mrkev
Pokud chcete připravit lahodnou dušenou mrkev, můžete ji nakrájet za syrova a pak uvařit, anebo ji nejdříve oloupat a předvařit krátce do polotuha. Takto předpřipravená mrkev se bude lépe krájet a vývar z ní můžete použít při přípravě finálního pokrmu. Na druhé straně, mrkev nakrájená zasyrova, pootm při dušení lépe pustí šťávu. Volba je tedy na vás.
Každopádně to, co dělá z obyčejného jídla fantastické jsou tři suroviny: máslo, cukr a citron. Mrkev, podušená na másle, pustí šťávu, je chutnější a vitaminy z ní tělo lépe využije, cukr jemně podpoří sladkou chuť zeleniny a citron se postará o svěžest pokrmu. Máte-li doma vývar (masový, zeleninový) určitě jej využijte místo vody. Zajistí intenzivnější chuť.
Samozřejmě lze použít i jiný tuk, ale už to nebude ono. Ani olej, ani rostlinný tuk nezajistí takovou chuť jako máslo. Podobně ocet nenahradí citron. Cukr případně lze vynechat, ale pokud vám nevadí, s ním je to lepší.
Tak pojďme na recept!
Potřebujete 500 g čerstvé krásně pevné mrkve, 2 lžíce másla, 2 lžičky cukru, 250 ml vývaru, lžičku až dvě hladké mouky, sůl a citron. Na ozdobení využijete petrželku.
Jak na to: Mrkev očistěte a buď uvařte v hrnci s osolenou vodou do poloměka, nebo ji hned nakrájejte na kostičky či kolečka. Předvařenou a nakrájenou nebo syrovou a nakrájenou mrkev dejte do misky. V kastrole se širším dnem rozehřejte máslo, přidejte mrkev a trochu cukru a krátce zarestujte. Zasypte moukou a ihned zalijte vodou nebo vývarem a důkladně rozmíchejte, aby se neutvořily žmolky. Za stálého míchání duste mrkev na skus asi 15 minut. Dochuťte solí a citronem. A delikatesa za pár korun je na stole!
K čemu přidat dušenou mrkev
Dušená mrkev se většinou připravuje k bramborám a vepřovému masu (dušenému, pečenému). Vyzkoušet ale můžete i kuličky z mletého masa v dušené mrkvi. Výborně chutná mrkev i jen tak samotná.
Náš tip: Připravte si dušenou mrkev s vepřovým masem podle tohoto videoreceptu.
Zdroje informací:
https://cs.wikipedia.org
https://www.kucharkaprodceru.cz
https://www.nzip.cz/
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Sójové nudličky, kostky a plátky - na co se hodí a jak je připravit, abychom si na nich pochutnali
Snadné a pohodlné vaření Hodí se všude tam, kde bychom použili maso. Základní příprava před zpracováním je vždy stejná. Nejprve je povaříme podle… Číst více
Kapie pozvednou chuť mnoha oblíbených pokrmů. Ať už vaříme guláš nebo čínu, kapie v nich má své důležité místo
V druhé polovině léta se dají občas koupit kapie za lepší cenu - můžeme si je uložit do mrazničky (jednoduše nakrájené na proužky) a odebírat… Číst více
Čím nahradit maso? Alternativ je více - při správné přípravě a ochucení si určitě pochutnáme
Konzumujeme také často a v dostatečném množství zeleninu (košťálovou, plodovou, listovou i kořenovou), čerstvou i tepelně upravenou, a kvalitní ovoce… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak hnojit rajčata: Správné postupy zajistí bohatou úrodu a zdravé rostliny po celou sezonu
Dokonalou polevu na perníčky můžete podle našeho videa připravit dvěma způsoby, popíšeme oba postupy
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 10 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 13 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít mrkev? Zkuste vláčnou zeleninovou bábovku nebo skvělé mrkvové knedlíčky
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Od nápojů po dezerty: Mrkev dětem schováte do jakéhokoli druhu pokrmu. Mrkvovému dortíku nebo sladké omáčce neodolají!