Jednoduchý jedlý dárek: Domácí granola se připravuje snadno a rychle. S kokosem a medem chutná božsky
14. 11. 2022 Vaření
Milujete granolu? Tak to si připravte tu domácí, výbornou a voňavou, s ingrediencemi, které v ní chcete mít. Můžete si ji přichystat v několika variantách a třeba tak připravit i pro někoho lahodný dárek.
Co je granola
Granola je směs, ve které jsou většinou základem ovesné vločky, ořechy, jsou oslazené třeba medem a doplněné tukem. Vše se peče v troubě dozlatova. Výsledkem je pak sypká a mírně spečená (nepřipálená) verze snídaňových, nebo svačinových cereálií. Mezi velmi oblíbené patří hlavně oříšková granola a čokoládová granola.
Mohlo by vás zajímat
Jaký je rozdíl mezi granolou a müsli?
Ačkoliv vypadají na první pohled stejně, mezi těmito cereáliemi je rozdíl hlavně v konzistenci. Müsli většinou bývá sypané, zatímco granola se peče a v jejím výsledku najdete i spečené křupavoučké kousky. Ty vznikají spojením tuku a sladkých ingrediencí vlivem tepla. A křupavost je právě důvodem pro to, proč je granola tolik oblíbená.
Mohlo by vás zajímat
Co obsahuje granola
V granole nesmí chybět vločky. Mohou být nejen ovesné, ale i pšeničné, špaldové nebo pohankové. Z oříšků můžete využít nejen vlašské ořechy, ale i lískové, dále mandle či pekanové ořechy. Ke křupavosti přispívají také různá semínka, jako například slunečnicová semínka, hnědý a zlatý len, dále třeba bílý a černý sezam, semínka tykve a také chia semínka.
Jako sladidlo můžete použít med, hnědý cukr, sirupy (hlavně čekankový, ale i agávový, javorový apod.). Chuť můžete zpestřit plátky kokosu. Pokud budete chtít zvýraznit kokosovou chuť, použijte jako tuk kokosový olej. Z tuků jinak můžete zvolit i kousky másla. Na ochucení se hodí i rozinky, brusinky, datle, jablka nastrouhaná na malé slzičky, nasekané kousky čokolády, kakao. Vůni a chuť zvýrazníte třeba skořicí i kardamomem.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit granolu: postup krok za krokem
Granolu můžete také někomu dát jako jedlý dárek. Blíží se svátky a takováhle dobrota se bude hodit vám i blízkým. Na přípravu kokosové granoly budete potřebovat: 300 g vloček, 80 g vlašských ořechů, 60 g lískových ořechů, 60 g spařených (oloupaných) mandlí, 50 g slunečnicových semínek, 30 g kokosových plátků, 2 velké lžíce kokosového oleje, 2 velké lžíce medu, 1 lžička skořice, ½ lžičky kardamomu (volitelné) a velkou špetku soli.
Jak na to? Postup je naprosto jednoduchý. Troubu předehřejte na 150 °C. Do mísy dejte ovesné vločky, nahrubo nasekané ořechy a mandle (ty předem spařte a oloupejte), přidejte semínka, med, skořici, kardamom a kokosový olej a trochu osolte. Dodá to směsi zajímavou chuť. Vše dobře promíchejte. Připravte si pekáč, vyložte ho pečicím papírem a směs na něj rovnoměrně rozprostřete. Pekáč dejte do předehřáté trouby a pečte zhruba 20-30 minut.
Během pečení je důležité zhruba jednou až dvakrát směs promíchat. Pokud máte radši slepenější podobu, tak ji tolik nemíchejte. Díky míchání bude granola hezky propečená a křupavá ze všech stran. Jak poznáte, že je granola hotová? Granolu vyndejte z trouby, když začne trošku šustit, ale stále je trošku vlhká. Chladnutím se zpevní. Nechte ji pořádně vychladnout a pak ji dejte do dobře uzavíratelné nádoby. Připravte si třeba i tuto oříškovou granolu.
Dodává energii do nového dne. Může být sladká, slaná, teplá, studená, vydatná i lehká. Snídaně má nespočet variací. Obecně panuje názor, že může být velmi vydatná a sladká, protože z ní tělo bude…
Jak si vychutnat granolu
Skvělá je s jogurtem, báječně chutná třeba s tím řeckým. Přidat do něj můžete čerstvé ovoce, jako třeba banán. Hodí se ale i k tvarohu, mléku, o zmrzlině ani nemluvě.
Jak zabalit granolu jako dárek
Stačí k tomu obyčejná zavařovací sklenice a fix na sklo. Dokonale vychladlou a suchou granolu nasypte do čisté, suché a nálepek zbavené sklenice. Zavíčkujte a fixem popište. Stačí třeba napsat: Domácí granola pro maminku. Jednoduchý dárek vás nebude stát moc peněz, ale obdarovaného jistě velice potěší.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Sójové nudličky, kostky a plátky - na co se hodí a jak je připravit, abychom si na nich pochutnali
Snadné a pohodlné vaření Hodí se všude tam, kde bychom použili maso. Základní příprava před zpracováním je vždy stejná. Nejprve je povaříme podle… Číst více
Kapie pozvednou chuť mnoha oblíbených pokrmů. Ať už vaříme guláš nebo čínu, kapie v nich má své důležité místo
V druhé polovině léta se dají občas koupit kapie za lepší cenu - můžeme si je uložit do mrazničky (jednoduše nakrájené na proužky) a odebírat… Číst více
Čím nahradit maso? Alternativ je více - při správné přípravě a ochucení si určitě pochutnáme
Konzumujeme také často a v dostatečném množství zeleninu (košťálovou, plodovou, listovou i kořenovou), čerstvou i tepelně upravenou, a kvalitní ovoce… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak si pochutnat rychle a kvalitně? Jde to i u snídaně!
Snídaňová miska plná živin: Smoothie bowls jsou něco mezi kaší a nápojem. Jak je správně připravit?
Jak snadno oloupat mandle - rady pro začátečníky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 10 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 13 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12