Prezident Masaryk a jeho skromný jídelníček: „Tatíček“ národa jedl jen třikrát denně a miloval jednoduchou bílou polévku
17. 11. 2022 Vaření
Luxusní jídlo, které si obvykle představujete u prezidentského menu, neplatilo u prvního československého prezidenta Tomáše G. Masaryka. Miloval třeba skromnou bílou polévku. Připravte si ji podle něj.
Skromnost TGM
První československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk (1850-1937), který se označuje i jen jako TGM, pocházel z chudých poměrů a on na to nikdy nezapomněl. Jeho otec byl kočí a maminka pracovala jako kuchařka. Masaryk byl, co se týká jídla, velmi skromný. Podle knihy Jaroslava Vašáka První republika u stolu neměl rád jídla o několika chodech. Stolník Alois Kadlec o něm řekl, že měl rád jednoduchost ve všem. Zakládal si na správné životasprávě a známé je také to, že jedl pouze třikrát denně.
Mohlo by vás zajímat
Oblíbená jídla prezidenta Masaryka
Mezi prezidentova oblíbená jídla patřila bílá polévka, borůvkové knedlíky s mákem, a třeba také švestkové knedlíky. Zkrátka obyčejná jídla, která si připravujete doma. Pokud měl Tomáš G. Masaryk váženou návštěvu, podávala se vybraná jídla, jinak mu stačila i česnečka.
Mohlo by vás zajímat
Bílá polévka podle prezidenta Masaryka
Prezident Masaryk miloval bílá polévku. Nejednalo se o žádné luxusní jídlo. Stejně jako jeho další oblíbené pokrmy byla skromná. A ani příprava netrvala dlouho. Jaroslav Vašák v knize První republika u stolu popisuje postup velmi jednoduše: „Uvař silnou hovězí polévku. Zvláště v hrnku uvař 60 dkg osolené rýže. Zatím udělej z čerstvého másla bledou zásmažku či jíšku a dej do ni trochu sekané petržele. Zalej hovězí polévkou, a když povaří, zamíchej do ní povařenou rýži. Vaříš-li snad mladou husu, nebo máš-li zbytky kuřat, ober maso od kostí, pokrájej na nudle a dej do polévky.“
Pokud vám to takto nestačí, popíšeme si to popořádku. Na bílou prezidentskou polévku budete potřebovat: 1 l poctivého hovězího vývaru, k tomu hrnek suché rýže, plátek másla, lžíci hladké mouky, hrstičku nasekané petržele a sůl. Můžete přidat i zbytky kuřecího masa.
Jak na to? V hrnci přiveďte k varu vodu, osolte ji a pak uvařte rýži podle návodu na obalu. Rozpalte v kastrolu máslo, zasypte ho moukou, vytvořte světlou jíšku a zalijte ji vývarem. Deset minut povařte a přidejte hotovou rýži. Pokud máte zbytky kuřecího masa, pokrájejte ho na proužky a dejte k vývaru. Ohřejte, dosolte, pokud je potřeba a nakonec přidejte nasekanou petrželku.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Na co se hodí moruše. Plody jsou sladké, chutné a výživné. Vaříme z nich povidla, můžeme je mrazit a sušit
Moruše pěstujeme na zahradách buď jako stromy nebo keře. Dobře prospívají na slunečném a teplotně příznivém místě. Zpočátku potřebují občasné zalití,… Číst více
Správně usušit houby je důležité pro jejich kvalitu a trvanlivost. Za určitých podmínek je sušíme i venku
Sušení hub je nejběžnější způsob jejich zpracování a konzervace. Sušením houby získají intenzivní charakteristickou vůni, pro kterou jsou ceněny. K… Číst více
Jak nejlépe skladovat vlašské ořechy? Trvanlivost prodlouží mrazák i mikrovlnka!
Nasbírali jste si letos na podzim dostatečnou… Číst více
Encyklopedie bylinek na sušení: Jak správně usušit libeček, jak majoránku a co se šalvějí
Sušené bylinky jsou častou ingrediencí jídel.… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak usušit houby i bez sušičky: Pomůže sůl, nit i obyčejné síto
Rádi byste si něco z hub uchovali také na zimu?… Číst více
Jak dlouho namáčet sušené houby? Mají intenzivní vůni a výraznou barvu. Po namočení je použijeme jako čerstvé
Sušené houby se snadno skladují, nezaberou mnoho místa a jsou velmi trvanlivé. Před použitím je obvykle namáčíme, ale pokud je přidáváme např. do… Číst více
Česnek je v kuchyni nepostradatelný. Stroužky snadno uchováme v oleji či soli, mrazíme je a sušíme
Kvalitní pevné palice česneku se dobře skladují na bedničkách nebo svázané a zavěšené. Ve vhodném prostředí vydrží až do jara, ale máme-li obavy o… Číst více
7 nejlepších dobrot z rajčat a jak je nejlépe připravit: Rajská marmeláda nebo omáčka vyžadují tyto postupy
Rajčata jsou snadno dostupnou zeleninou a… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak uchovat rajčata na zimu: Dají se usušit, zamrazit, využít na protlak i fantastický domácí kečup
Když je léto plné slunce a rajčata mohou hezky… Číst více
Připravte si ta nejlepší sušená rajčata. Sušit je můžete nejen na slunci, ale i v sušičce a v troubě
Věděli jste, že si vůbec nemusíte kupovat sušená… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Masaryk hladověl a alkoholik Gottwald měl rád tučná jídla. Jak se měnily chutě našich prezidentů?
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů