Hitem letošních svátků je tento bramborový salát z Polska: Když ho vyzkoušíte, žádný jiný už možná nebudete chtít
10. 12. 2022 Vaření
Snad žádný jiný pokrm nemá tolik různých variant jako bramborový salát. Každý, kdo jej připravuje, tvrdí, že jen jejich je nejlepší a pořádají se i soutěže o ten nejdokonalejší. Pokud ovšem rádi experimentujete, můžete se letos pustit do jeho polské varianty. Je totiž vynikající.
Bramborové saláty z celého světa
Smaženého vánočního kapra nebo řízek bez bramborového salátu si u nás dokáže představit jen málokdo. Bramborový salát se ovšem nepřipravuje jen tady, ale i v mnoha dalších zemích světa, jen u nás je typickou štědrovečerní přílohou. A stejně jako u nás má bramborový salát spoustu verzí, stejně tak se liší saláty s bramborami ve světě.
Mohou být s majonézou i bez, dochucené jogurtem či zakysanou smetanou, na některé se dává jen zálivka z oleje a třeba vídeňský se zalévá navíc vývarem. Brambory někdy doplňuje jen cibule a bylinky jako v případě již zmiňované vídeňské variace, jinde kořenová zelenina, uzeniny nebo třeba ryby jako konzervovaný tuňák či ančovičky.
Mohlo by vás zajímat
Bramborový nebo zeleninový?
Polská verze bramborového salátu se té naší podobá asi nejvíc a v některých polských rodinách si jej rovněž dopřávají na Štědrý den nebo na Silvestra. Mažou si ho i na toasty stejně jako my na chlebíčky a s oblibou si jej vychutnávají rovněž s polskou bílou klobásou nebo se smaženým řízkem. I do tohoto salátu se obvykle dává kořenová zelenina a majonéza. Ne nadarmo se mu v polštině říká Sałatka Jarzynowa, což znamená zeleninový salát.
Na první pohled vypadá jako náš klasický vánoční majonézový bramborový salát, specifická je u něj precizně nakrájená zelenina na drobné kostičky o rozměrech 5-6 mm, kdy jedna musí být jako druhá. Není divu, že se na přípravě polského bramborového salátu mnohdy podílí celá rodina.
Recept na polský bramborový salát
Do polského bramborového salátu se někdy navíc přidává i červená paprika, vařená vajíčka a nesmí v něm chybět ani okurky naložené v kopru, které se postarají o vynikající chuť. Pokud máte kopr rádi, můžete jej dát i jako zelenou nať pro osvěžení a dochucení salátu. A jak tedy polskou verzi bramborového salátu připravíte?
Budete potřebovat: 8 brambor, 4 vejce, 4 mrkve, 1 menší bulvu celeru nebo ½ velkého, 3 okurky ve slaném nálevu s koprem (můžete použít i kvašáky), 1/2 červené cibule malé, 3 naťové cibulky, 2 lžíce kopru (případně pažitky nebo petrželky), 1/2 šálku majonézy, 1/2 šálku řeckého jogurtu, 2 lžíce zakysané smetany, 1 lžíci dijonské hořčice, sůl a pepř podle chuti
Postup: Brambory omyjte, očistěte kartáčkem a vložte je do hrnce s vodou. Vařte, dokud nezměknou asi 20-30 minut. Mezitím uvařte vejce natvrdo asi 10 minut. Mrkve a celer oloupejte a také povařte do změknutí. Uvařené brambory, zeleninu a vejce nechte vychladnout. Mezitím nakrájejte okurky na malé kousky a cibuli a naťovou cibulku nadrobno. Bylinky omyjte a nasekejte. Vše dejte do velké mísy. V jiné míse smíchejte majonézu, jogurt, zakysanou smetanu, hořčici sůl a pepř. Jakmile brambory, zelenina a vejce vychladnou, nakrájejte je na kostičky a přidejte do mísy s okurkami, cibulí a bylinkami. Smíchejte s dresinkem a nechte trochu odležet v chladu.
Náš tip: Salát je možné mnoha způsoby vylepšit nebo upravit stejně jako ten český. Do salátu můžete přidat třeba nadrobno nakrájené jablko, 1/4 až 1/3 šálku rozmrazeného mraženého hrášku, 2 až 3 lžíce nakrájené nakládané zeleniny, několik nakrájených čerstvých ředkviček nebo 2 lžíce hrubozrnné hořčice. Do zálivky je možné vmíchat také 1-4 lžičky cukru, chuť zálivky se tak trochu zjemní.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Na co se hodí moruše. Plody jsou sladké, chutné a výživné. Vaříme z nich povidla, můžeme je mrazit a sušit
Moruše pěstujeme na zahradách buď jako stromy nebo keře. Dobře prospívají na slunečném a teplotně příznivém místě. Zpočátku potřebují občasné zalití,… Číst více
Správně usušit houby je důležité pro jejich kvalitu a trvanlivost. Za určitých podmínek je sušíme i venku
Sušení hub je nejběžnější způsob jejich zpracování a konzervace. Sušením houby získají intenzivní charakteristickou vůni, pro kterou jsou ceněny. K… Číst více
Jak nejlépe skladovat vlašské ořechy? Trvanlivost prodlouží mrazák i mikrovlnka!
Nasbírali jste si letos na podzim dostatečnou… Číst více
Encyklopedie bylinek na sušení: Jak správně usušit libeček, jak majoránku a co se šalvějí
Sušené bylinky jsou častou ingrediencí jídel.… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak usušit houby i bez sušičky: Pomůže sůl, nit i obyčejné síto
Rádi byste si něco z hub uchovali také na zimu?… Číst více
Jak dlouho namáčet sušené houby? Mají intenzivní vůni a výraznou barvu. Po namočení je použijeme jako čerstvé
Sušené houby se snadno skladují, nezaberou mnoho místa a jsou velmi trvanlivé. Před použitím je obvykle namáčíme, ale pokud je přidáváme např. do… Číst více
Česnek je v kuchyni nepostradatelný. Stroužky snadno uchováme v oleji či soli, mrazíme je a sušíme
Kvalitní pevné palice česneku se dobře skladují na bedničkách nebo svázané a zavěšené. Ve vhodném prostředí vydrží až do jara, ale máme-li obavy o… Číst více
7 nejlepších dobrot z rajčat a jak je nejlépe připravit: Rajská marmeláda nebo omáčka vyžadují tyto postupy
Rajčata jsou snadno dostupnou zeleninou a… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak uchovat rajčata na zimu: Dají se usušit, zamrazit, využít na protlak i fantastický domácí kečup
Když je léto plné slunce a rajčata mohou hezky… Číst více
Připravte si ta nejlepší sušená rajčata. Sušit je můžete nejen na slunci, ale i v sušičce a v troubě
Věděli jste, že si vůbec nemusíte kupovat sušená… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Vídeňský bramborový salát chutná božsky. Recept je jen ze šesti běžně dostupných surovin, které vyjdou na 35 korun
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Jak chutně připravit hlávkový salát. Oblíbená listová zelenina nás příjemně zasytí
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 9 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Co je nezbytné přidat do velikonoční hlavičky? Jaké maso a bylinky na nádivku použít, aby skvěle chutnala
Komentáře
11. 12. 2022 07:29