Japonský Nový rok: Zapomeňte na ovar a chlebíčky. Japonci začínají rok zdravě s pěti naplněnými krabičkami a těmito koláčky
1. 1. 2023 Historie a zajímavosti
Nový rok je v Japonsku časem tradic, symboliky a štěstí. V tomto období probíhá mnoho rituálů, z nichž mnohé symbolizují příchod štěstí do nového roku a odcházení smůly. Jednou z největších novoročních tradic v Japonsku je osechi ryori neboli tradiční novoroční jídlo. Co si pod tím máme představit?
Krabičky plné pochoutek
Osechi ryori se skládá většinou z pěti na sebe narovnaných lakovaných krabiček (jubako) s pečlivě zabaleným jídlem, které se uvaří těsně před Novým rokem a konzumuje během několika prvních dnů nového roku. Tradičně jde o domácí jídlo, i když v dnešní době už ho lze koupit v každém supermarketu.
Jak ale tato tradice v Japonsku vznikla a proč se tyto pokrmy připravují dodnes? Podívejme se na historii osechi ryori.
O tom, kdy osechi ryori vzniklo, se vedou diskuse, a to především proto, že je těžké určit, které pokrmy se přesně považují za osechi. Jedna z teorií je datuje do období Yayoi (300 př. n. l.– 300 n. l.), kdy se jídlo připravovalo jako součást slavnosti sklizně a poskytovalo se jako oběť bohům.
Mohlo by vás zajímat
Studené jídlo, aby se neurazil bůh „svatého ohně“
Protože Japonsko bylo ovlivněno čínskými zvyky, vedl čínský svátek studeného jídla. V prvních dnech nového roku se Japonci vyhýbali vaření, aby neurazili boha „svatého ohně“. Osechi ryori se začalo vařit předem a během dalších několika dní se servírovalo.
V období Edo (17. až 19. století) se tyto pokrmy staly propracovanějšími a obsahovaly širší škálu potravin. Význam jednotlivých jídel osechi se upevnil a tento zvyk si užívaly všechny vrstvy společnosti.
Mohlo by vás zajímat
Čím se krabičky plní?
Je důležité si uvědomit, že ne každé jubako osechi zahrnuje všechna jídla osechi. Existuje mnoho možných kombinací, ale omezení rozpočtu, osobní preference a časové možnosti (pokud se vaří doma) mohou vést k menšímu nebo naopak pestřejšímu výběru osechi.
Některé krabičky jubako budou obsahovat tradičnější položky, zatímco v jiných se odrazí moderní pojetí gastronomie. Rozdíly jsou také v závislosti na velikosti jídla a krabiček.
A co v lakovaných krabičkách bývá za jídla? Jak se dá očekávat, převažují pokrmy z ryb. Chutný losos zabalený do mořské řasy kombu a převázaný proužky tykve kanpyo je tradiční japonské jídlo na Nový rok. Stejně jako třeba dušené krevety Ebi no Umani vařené v sojové omáčce.
Nakládaný lotosový kořen Su Renkon marinovaný ve sladkokyselé omáčce také patří mezi populární japonská novoroční jídla.
Vyzkoušejte japonský dezert
Asi se vám teď japonské novoroční menu zdá složité. Opak je pravdou! Pokud máte rádi asijskou kuchyni, není problém některé pokrmy si připravit doma. Všechny ingredience jsou bez problémů k dostání v obchodech s asijskými potravinami i v běžných hypermarketech, stačí se podívat na internet.
Vyzkoušejte mochi (moči), japonské koláčky z lepkavé rýže, které mohou mít různé náplně – ze sezamové pasty, ovocné, matcha nebo jsou také v Japonsku velmi oblíbené sladké náplně z červených fazolí. Jde o tradiční pokrm při oslavách japonského Nového roku.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit mochi?
To, že jsou hotové za 5 minut a potřebují jen 5 ingrediencí, je důležité i pro začínající kuchaře a kuchařky. Jsou to fantastické dezerty, kterými ohromíte hosty, zejména pokud potřebujete něco na poslední chvíli a máte vše po ruce. Budete potřebovat:
- 1 až 2 kusy mochi, čerstvé nebo balené
- 2 lžičky sójové omáčky
- ¼ čajové lžičky bílého cukru
- 1 list mořské řasy nori
- ¼ čajové lžičky kinako (sójová mouka) nebo sušeného praženého sójového prášku
- 1 šálek anko (pasta ze slazených fazolí) nebo sladkých červených fazolí
Mohlo by vás zajímat
Rošt nebo grilovací pánev potřete olejem a zahřejte na středně vysokou teplotu.
Když je pánev zahřátá, položte na ni mochi, a nechte je asi 8 až 10 minut péct. Mochi je hotové, když se trochu nafoukne.
Na výběr je pak několik možností další úpravy. Můžete buď smíchat sójovou omáčku a cukr, pokapat jí mochi, a zabalit ho do proužku nori, posypat mochi sladkým práškem kinako nebo rýžové koláčky posypat lžičkou nebo dvěma anko.
Zdroje informací: justonecookbook.com a thespruceeats.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Vinnou révu můžeme pěstovat i na zahradách ve výšce do 500 m. n. m. V kuchyni využijeme listy i hrozny
Vinná réva je teplomilná, takže plných úspěchů dosáhneme nejlépe v jižní poloze chráněné před větrem. Vyžaduje lehčí půdu. Pěstujeme odrůdy moštové k… Číst více
Kebab nebo gyros? Není to totéž. Poznejte rozdíly mezi dvěma pouličními dobrotami
Také se vám kebab a gyros tak trochu pletou? Na… Číst více
Pita chléb: Kulinářský poklad z Blízkého východu pomůže vytvořit dokonalý gyros i kebab, jeho příprava je snadná
Pita chléb, také známý jako arabský chléb, je… Číst více
Den rozinek
Na výběr je z většího množství druhů rozinek, liší se dle původu a odrůdy vinné révy, též záleží na dalším způsobu zpracování a sušení. Setkat se… Číst více
Tvarování kebabu nebylo nikdy jednodušší. Naše názorné video vás naučí skvělý trik
Kebab je název pro smažené nebo grilované maso, které pochází z Blízkého východu nebo Asie. Jedná se o mleté maso smíchané s kořením, které dále… Číst více
Velký test kebabů v Praze 2023: Kde dostanete čerstvé maso a kde za 170 Kč jen mražený polotovar? Suverénně vede Žižkov
Grilované, na kousky nakrájené maso v housce nebo… Číst více
Den gyrosu
Označení gyros, které znamená točit, odkazuje na způsob přípravy masa na vertikálním grilu. Z válce se odkrajují malé kousky masa, které se pak… Číst více
Jak se starat na jaře o vinnou révu. Jaké jsou hlavní zásady správné péče
Vinná réva se řadí mezi jedny z nejstarších rostlin, které se pěstuji již od nepaměti. Čerstvé hrozny obsahují především velké množství sacharidů,… Číst více
Na víno do Prahy. Zjišťovali jsme, kde si můžete dát nejlepší skleničku z místních vinic
V současnosti jezdíme za vínem na Moravu,… Číst více
Dovolená v Bulharsku 2023: Polévka za 30 korun či kebab za 75 mile překvapí, oběd v restauraci vyjde na stokorunu
Bulharsko je pro Čechy dlouhodobě dovolenkovým… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
10 nejoblíbenějších asijských specialit: Připravte si čínskou křehkou kachnu, vietnamskou polévku phở bò i japonské sushi!
Dokonalá japonská kaše amasaké: Večer zamícháte, ráno vydatně a zdravě posnídáte
Asijská kuchyně: Jak správně smažit ve woku? Tyhle rady z vás udělají profíka!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 11 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12