7 důležitých potravin, které dovezl Kolumbus z Ameriky do Evropy: Jsou mezi nimi brambory, rajčata i kakao
14. 1. 2023 Historie a zajímavosti
Když Kryštof Kolumbus dorazil do Ameriky, doufal, že země bude bohatá na zlato, stříbro a vzácné koření. Daleko větším pokladem „nového“ světa však byly původní potravinářské plodiny, které po tisíciletí pěstovali původní obyvatelé Ameriky a které rychle dobyly evropské kuchyně.
Místo zlata brambory
Až tři pětiny světových zemědělských plodin pocházejí z Ameriky. Bez objevných výprav na tehdy neznámý kontinent by nejen italská kuchyně byl ošizena o rajčata, Britové o fazole a většina evropských obyvatel o jednu z nejlevnějších základních surovin – brambory.
Zatímco způsoby stravování původních obyvatel byly hluboce ovlivněny evropským osídlením, potraviny původních amerických obyvatel také změnily svět.
Mohlo by vás zajímat
1. Kukuřice
Když Španělé dorazili na Antily, popsali zrno podobné prosu, ve tvaru a velikosti hrášku, a když se rozemelou, jsou bělejší než sníh.
Plodina, kterou známe jako kukuřici, byla domestikována z divoké trávy teosinte již před 8 000 lety v oblasti Střední Ameriky. Kukuřice pěstovaná v Americe se nekonzumovala čerstvá, ale nechávala se na stéblech usušit a poté se mlela na mouku do tortill, kukuřičného chleba a kukuřičné kaše.
Prvními indiány, kteří pěstovali kukuřici, byli Pueblové na americkém jihozápadě kolem roku 1 200 př. n. l. V roce 1 000 n. l. byla kukuřice základní plodinou, která živila Indiány kmenů Creek, Cherokee a Irokézů.
V roce 1494 se semena kukuřice dostala do Evropy a její pěstování se rozšířilo s expanzí španělského impéria, které se v 50. letech 15. století dostalo až na Filipíny a do Číny.
2. Fazole
Ideální doprovodnou plodinou kukuřice byla luštěnina známá jako fazol obecný neboli suchá fazole. Fazole poskytovaly kukuřici půdu bohatou na dusík a kukuřičná stébla byla přirozenou oporou pro popínavé liány fazolí.
Ale co je důležitější, strava založená na kombinaci fazolí a kukuřice je bohatá na základní bílkoviny, které žádná z těchto potravin sama o sobě nedokáže poskytnout. Například fazole na kukuřičné tortille, která byla základem stravy Aztéků a Mayů, dodaly kompletní esenciální bílkoviny.
3. Dýně
Dýně, tykve a další zimní dýně s tvrdou slupkou byly součástí strategie pěstování „tří sester“, kterou praktikovali indiáni – tedy kukuřice, fazole a dýně. Dýně ozimá dlouho dozrává a její širokolisté liány se rozrůstají do všech směrů, čímž vytvářejí užitečný půdní kryt, který zadržuje vláhu a zamezuje růstu plevelu pro kukuřici a fazole.
Domorodí Američané si tykve a dýně cenili pro jejich dužinu bohatou na živiny, semena plná bílkovin a pevné skořápky, které se sušily a používaly jako nádoby na vodu.
4. Brambory
Před osmi tisíci lety, přibližně ve stejné době, kdy byla v Mexiku domestikována kukuřice, byly vysoko v peruánských Andách poprvé vypěstovány menší brambory. Tato škrobnatá hlíza nevypadá jako superpotravina, ale brambory obsahují všechny základní vitaminy kromě A a D a jsou významným zdrojem bílkovin.
Brambory byly spolu s kukuřicí a fazolemi základní plodinou Inků, kteří pěstovali zeleninu na terasovitých pozemcích vysekaných do strmých andských svahů, což snižovalo erozi a šetřilo vodu.
Evropané si s bramborami zpočátku nevěděli rady, ale jakmile je zemědělci přizpůsobili evropskému klimatu, staly se základem jídelníčku především venkovských obyvatel. Dnes jsou brambory čtvrtou největší produkční plodinou na světě a první mezi neobilninami.
Zapomenout nesmíme ani na sladké brambory (batáty), které se ve Střední Americe začaly pěstovat asi před 5 000 lety a rozšířily se nejen po celé Americe, ale dokonce se dostaly do Polynésie, kam je přinesli ptáci i námořníci, které tam zavála bouře.
5. Rajčata
Rajčata rostla v Jižní Americe jako divoké plody velikosti borůvek, které byly poprvé domestikovány v Mexiku asi před 7 000 lety. Rajčata byla základem jídelníčku Aztéků.
V aztéckém jazyce nahuatl se rajčata nazývají tomatl, což Španělé přeložili jako tomate. Mnich Bernardino de Sahagún, španělský koloniální historik, popsal rozmanitost rajčat na aztéckých trzích: „Velká rajčata, malá rajčata, listová rajčata, tenká rajčata, sladká rajčata, ... ta, která jsou žlutá, velmi žlutá, docela žlutá, červená, velmi červená, ... jasně červená, načervenalá, růžově zbarvená do rána.“ (zdroj: aihd.ku.edu).
Evropané si na rajčata, která jsou příbuzná s jedovatou mandragorou, zvykali pomalu. Například trvalo celá staletí, než se rajče stalo základem italské kuchyně. Teprve koncem 19. století začali Italové jíst těstoviny s rajčatovou omáčkou.
6. Chilli papričky
Nejstarší název pro chilli papričku (Capsicum annuum) pochází z proto-tomangštiny, jazyka, kterým se mluvilo před 6 500 lety ve středovýchodním Mexiku, kde pravděpodobně došlo k prvnímu cílenému pěstování původně divokých paprik. Byli to však Aztékové, kteří nám dali název pro tuto pálivou zeleninu, když jí v jazyce nahuatl říkali chīlli. Kolumbus je nazval paprikami (peppers), protože mu koření připomínalo černý pepř (black pepper).
Mezi prvními pěstiteli chilli papriček v Evropě byly Itálie, Španělsko a zejména Maďarsko, kde se červené chilli papričky udily, sušily a mlely na papriku. Ke skutečné kulinářské fúzi však došlo, když portugalští obchodníci přivezli pálivé papričky do Asie a Afriky. Sladké papriky se objevily o několik století později, když maďarští šlechtitelé vybírali stále méně pálivé odrůdy.
7. Kakao
Aztécký císař Montezuma prý vypil 50 sklenic horké čokolády (cacahoatl) denně pro její povzbuzující účinky, ale Španělé zjistili, že pěnivý nápoj se téměř nedá pít. Montezumův recept měl být z mletých syrových kakaových bobulí ochucených pálivými chilli papričkami a květy, což byl silný a hořký lektvar, který se dnešní sladké verzi podobá jen stěží.
Kakaovníky (Theobroma cacao L.) pěstovali a uctívali Mayové a Aztékové, ale první kakaovníky rostly v Jižní Americe v horní části Amazonie v Ekvádoru již před 5 300 lety.
Když španělští conquistadoři a mniši v roce 1500 přivezli kakao do Evropy, smíchalo se s cukrem a skořicí a stalo se oblíbeným nápojem smetánky. První čokoládové tyčinky se začaly vyrábět až v polovině 19. století. Původně se kakao pěstovalo ve Střední Americe, dnes jsou hlavními producenty kakaa všechny země v Africe.
Zdroje informací: history com a aihd.ku.edu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Na co se hodí moruše. Plody jsou sladké, chutné a výživné. Vaříme z nich povidla, můžeme je mrazit a sušit
Moruše pěstujeme na zahradách buď jako stromy nebo keře. Dobře prospívají na slunečném a teplotně příznivém místě. Zpočátku potřebují občasné zalití,… Číst více
Správně usušit houby je důležité pro jejich kvalitu a trvanlivost. Za určitých podmínek je sušíme i venku
Sušení hub je nejběžnější způsob jejich zpracování a konzervace. Sušením houby získají intenzivní charakteristickou vůni, pro kterou jsou ceněny. K… Číst více
Jak nejlépe skladovat vlašské ořechy? Trvanlivost prodlouží mrazák i mikrovlnka!
Nasbírali jste si letos na podzim dostatečnou… Číst více
Encyklopedie bylinek na sušení: Jak správně usušit libeček, jak majoránku a co se šalvějí
Sušené bylinky jsou častou ingrediencí jídel.… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak usušit houby i bez sušičky: Pomůže sůl, nit i obyčejné síto
Rádi byste si něco z hub uchovali také na zimu?… Číst více
Jak dlouho namáčet sušené houby? Mají intenzivní vůni a výraznou barvu. Po namočení je použijeme jako čerstvé
Sušené houby se snadno skladují, nezaberou mnoho místa a jsou velmi trvanlivé. Před použitím je obvykle namáčíme, ale pokud je přidáváme např. do… Číst více
Česnek je v kuchyni nepostradatelný. Stroužky snadno uchováme v oleji či soli, mrazíme je a sušíme
Kvalitní pevné palice česneku se dobře skladují na bedničkách nebo svázané a zavěšené. Ve vhodném prostředí vydrží až do jara, ale máme-li obavy o… Číst více
7 nejlepších dobrot z rajčat a jak je nejlépe připravit: Rajská marmeláda nebo omáčka vyžadují tyto postupy
Rajčata jsou snadno dostupnou zeleninou a… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak uchovat rajčata na zimu: Dají se usušit, zamrazit, využít na protlak i fantastický domácí kečup
Když je léto plné slunce a rajčata mohou hezky… Číst více
Připravte si ta nejlepší sušená rajčata. Sušit je můžete nejen na slunci, ale i v sušičce a v troubě
Věděli jste, že si vůbec nemusíte kupovat sušená… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Starověký fast food aneb Rychlé občerstvení ve starém Římě: Pečený úhoř, sýr s medem a teplé klobásy se zapíjely vínem
Brambory jsou nedílnou součástí české kuchyně - jsou velmi variabilní
Vojáci Alexandra Velikého vyhrávali bitvy i díky stravě: Základem jejich jídelníčku byly kaše, ovoce, sušené maso i pečení šneci
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 9 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít čokoládu ve sladkém pečení: Tipy pro všechny příležitosti
Sedm historických zajímavostí o jídle: Humři se používali jako hnojivo, pepř byl cennější než zlato a Britové „vyráběli“ falešný banán
Staří Mayové se živili hlavně kukuřicí. Na talíři měli i maso z morčat nebo pečeného leguána a do všeho přidávali chilli