Královské chutě: Manželka britského krále Camilla miluje mražený koláč a k večeři si dává tyhle pečené fazole na toastu
21. 1. 2023 Historie a zajímavosti
Dalo by se předpokládat, že s armádou osobních kuchařů po ruce si královna Camilla užívá bezstarostné stolování těch nejvybranějších a nejluxusnějších pokrmů. Skutečnost je však úplně jiná.
Rozhovor syna s matkou
Tom Parker-Bowles, syn Camilly z prvního manželství, je v Británii známý gastronomický publicista. Ten před několika měsíci vyzpovídal svou matku pro časopis You. Manželka britského krále řekla, že k jídlu má „volný vztah“. Camilla hovořila o své mamince Rosalind Shandové, která prý na rozdíl od ní byla vynikající kuchařka.
Léto rodina trávila na italském ostrově Ischia, kde si všichni užívali dlouhé obědy a večeře z čerstvých ryb a těstovin. Od té doby má Camilla celoživotní lásku k italské kuchyni.
Vzpomněla, že v době jejího mládí, tedy v 60. letech, nebyl v Londýně takový výběr restaurací jako nyní. Do restaurací Camilla moc nechodí, protože jí vadí hluk. Restaurace jsou ale jednou z možností, jak se rychle potkat se svými dětmi. „Oni vybírají restaurace, já platím,“ podotkla.
Mohlo by vás zajímat
Chovala slepice
V rozhovoru zdůraznila, že vždycky pro své děti (Tom a Laura) vařila. Netají se tím, že není nijak excelentní kuchařka a že nevaří podle receptů. Údajně by její kuchařské katastrofy vydaly na celou knihu.
K vaření přistupuje pragmaticky – nemá ráda nic složitého. „Moje vaření je bylo vždy postavené na dobrých surovinách,“ zdůraznila Camilla. „Měli jsme menší zahradu a chovali slepice kvůli čerstvým vajíčkům. Takže jsme vlastně jedli sezónně ještě předtím, než se to stalo módou.“
V mrazáku má zeleninu
Dnes si Camilla může dopřávat jídlo v těch nejvybranějších restaurací nebo luxus osobního kuchaře, ale raději si vaří sama. Preferuje jednoduchá jídla a v mrazáku má po celý rok zeleninu ze zahrádky, kterou pěstují společně s manželem, králem Karlem III. Ze zahrady má také chřest, který má ráda se spoustou másla.
Proto možná překvapí, že Camilla si občas koupí mražený kuřecí koláči Findus, protože jí chutná a je rychle připravený.
Vůně fish and chips
Neodolá tradičnímu britskému pokrmu fish and chips. „Čerstvě usmažená ryba s hranolky, zabalená v papíru. Ta vůně!“ rozplývala se. Novináři ji dokonce vyfotili, jak toto jídlo jí zcela nekrálovsky z papíru a rukou.
Královská choť prozradila, že nemá ráda papriku, a to ani čerstvou, ani tepelně upravenou. Vyhýbá se chilli a česneku a kromě velmi dobrých jater nevyhledává droby.
Fazole na toustu
Mezi její neoblíbenější večeře patří pečené fazole na toustu. A pokud si může vybrat, zvolí fazole Heinz. Zapečené fazole si můžete připravit i doma, budete potřebovat:
- 300 g bílých fazolí
- 200 g slaniny
- 1 plechovka pasírovaných rajčat
- 1 cibule
- 1 stonek řapíkatého celeru
- 1 mrkev
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce kečupu
- 1 lžíce oleje
- 1 lžíce octa
- sůl, cukr, pepř
A jak na to? Fazole namočte přes noc ve vodě. Druhý den je sceďte, dejte do čisté vody a uvařte doměkka (nesmí se úplně rozpadat). Mrkev oloupejte a nakrájejte spolu s celerem na drobné kostičky. Cibuli s česnekem oloupejte a nasekejte nadrobno. Slaninu nakrájejte na nudličky.
V kastrolu rozehřejte olej, přidejte slaninu a krátce orestujte. Přidejte cibuli s česnekem a nechte zesklovatět. Vmíchejte celer a mrkev, osolte, ztlumte plamen a restujte asi 5 až 10 minut do změknutí. Vmíchejte kečup, ocet, drcená rajčata a přiveďte k varu. Podle potřeby ještě případně dochuťte cukrem, solí a pepřem.
Nasypte do směsi uvařené scezené fazole, promíchejte a dejte do trouby rozehřáté na 180 °C. Za občasného promíchání zapečte. Hotové jsou tehdy, když zhoustnou.
Podávejte na opečeném toustovém chlebu.
Zdroje informací: you.co.uk a goodto.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Sójové nudličky, kostky a plátky - na co se hodí a jak je připravit, abychom si na nich pochutnali
Snadné a pohodlné vaření Hodí se všude tam, kde bychom použili maso. Základní příprava před zpracováním je vždy stejná. Nejprve je povaříme podle… Číst více
Kapie pozvednou chuť mnoha oblíbených pokrmů. Ať už vaříme guláš nebo čínu, kapie v nich má své důležité místo
V druhé polovině léta se dají občas koupit kapie za lepší cenu - můžeme si je uložit do mrazničky (jednoduše nakrájené na proužky) a odebírat… Číst více
Čím nahradit maso? Alternativ je více - při správné přípravě a ochucení si určitě pochutnáme
Konzumujeme také často a v dostatečném množství zeleninu (košťálovou, plodovou, listovou i kořenovou), čerstvou i tepelně upravenou, a kvalitní ovoce… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Královské chutě: Královna Camilla nemá problém si sama uvařit, sladké moc nemusí, ale miluje tenhle piškotový dort
Královské chutě: Vévoda Filip nikdy neodolal tomuhle šťavnatému slanému koláči s rýží a lososem
Královské chutě: Kate a William jedí skromně. Spokojí se s rajčatovou polévkou nebo těmito lasagnemi se špenátem
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 10 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 13 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Královské chutě: Britský král Karel III. zakázal francouzskou lahůdku foie gras a miluje musaku se zvláštní ingrediencí
Britská specialita fish & chips: Ryba s hranolky se typicky podává s hráškovým pyré a octem
Královské chutě: Hraběnka Sofie jí zdravě, miluje středomořskou stravu, ale těmhle cupcakes neodolá